Hmm, jag syftade mer på ursprunget till WE, var denna "dressyrträningsform" härstammar ifrån och varför piaff passage inte är detsamma som att man sen får problem med att arbeta med boskap .Men du har ju fel! En WE-häst arbetar inte med boskap! En WE-häst tränas först och främst i dressyr. Min häst rids i passage - precis som för många dressyrhästar är det för att vi gärna vill ha in mer luft i gången. Självklart rider vi även dressyr för att gymnasticera hästen, göra den smidig och lyhörd för ryttarens hjälper - men det gör väl alla dressyrryttare?
Varenda ekipage i vårat stall har dessutom startat sin karriär på dressyrbanan och tävlar fortfarande dressyr då och då. På en WE-tävling i Portugal finns nämligen inga olika nivåer på klasserna utan i alla program, tom programmen för ryttare under 16 måste man kunna visa galoppombyten i maneabilidade (vet inte vad det heter på svenska - manöver kändes lite fel ) och det kommer ju ganska långt fram i utbildningen av häst och ryttare, även om vi kanske börjar tidigare än inom den klassiska dressyren. Inte ett enda ekipage arbetar däremot med boskap.
Jag tycker visst att det finns problem i många grenar, men om man ser tillbaka i tiden så har WE-sporten utvecklats enormt i positiv riktning. Speciellt efter grenen blivit populär i övriga Europa också! Bakom lod är inte heller något nytt (och det är inte heller det som är problemet - tycker jag.)
Jag håller inte med om att diskussionen är ett träsk, jag tycker jag lär mig en massa spännande saker här som jag inte ens reflekterat över innan. Däremot tycker jag att det är tråkigt när folk ska uttala sig felaktigt om WE, därför ville jag gärna bidra med min syn på grenen.
Med det sagt så är det en fantastiskt rolig och utvecklande tävlingsform - du borde absolut prova på det!
Här är en länk som förklarar WE och dess historia och visst är det boskap med i tävlingsformen, såväl som i ursprunget, även om det inte är så vanligt och inte finns i Sverige än (vad jag vet).
http://lusitanoportal.com/working-equitation/