Problemet med generella värden för hö och hösilage är att så väldigt mycket hänger på vad det är för växter i gräsblandningen, hur det gödslats och det allra viktigaste - när det skördats och under vilka förhållanden.
havre t ex räknar man med ett generellt standardvärde på, och från skörd tills körd och år till år slår det inte speciellt mycket fel. havre är betydligt mindre känsligt för skördetidpunkt etc än vad gräs är. Havren måste bli mogen, men sen händer det inte speciellt mycket under en ganska lång tidsrymd, så man kan i lugn och ro invända t ex bättre väder. Det är den hygieniska kvaliten man oroar sig för när det regnar och regnar och regnar på havre. Näringsmässigt så när kornen mognat står det rätt still.
gräsblandningar däremot är betydligt mindre förlåtande. När gräset gått i blom sjunker värdena, framförallt proteinet. och det går FORT, vi talar om dagar. Så om man dag X vill slå gräset, för då är det på topp näringsmässigt och så regnar det i tre dagar, så har man fått en rejäl näringsförlust (ffa protein) på de där tre dagarna och det blir stor skillnad.
Hösilage är mindre väderkänsligt eftersom det bara behöver förtorka på slag och kan plastas under sämre väderförhållanden än man kan bärga hö, men även där så finns det för många parametrar att ta hänsyn till för att ge ett generellt värde. NÄR är det slaget (en veckas skillnad ger näringsvärdesskillnad), vad är det I det? (klöver, rajgräs, timotej, kvickrot? Annat?) Hur har det gödslats/inte gödslats?
Så om man hade lite mer specificerad info, som "Klöverblandning, 50% klöver, 50% gräs X, mark med följande mineralhalt, ingen gödsling, slaget på plats X, tid Y under dessa väderförhållanden och förtorkat si och så länge under ditt och datt väder" så skulle man kanske kunna ha ett väldigt brett generellt värde. Men detta blir ogörligt och väldigt omständigt (och osäkert) så därför är det enda säkra sättet analys.
Som jämförelse så köper jag hö från samma åkrar, med samma gräsblandning och samma gödslingsförhållanden etc från år till år. Men pga vädret så varierar skördetiden. Och således även värdena. En vecka gör en skillnad på 20 gr SRP per kilo, vilket ger en ganska markant skillnad i en foderstat med 10 kg hö som bas t ex.