Sv: En bra ryttare
Inte bara till dej utan även till Stolermeyer.
Jag menar inte att dansare automagiskt måste vara duktiga på att rida.
Det jag menade var att bland såna som använder kroppen och disciplinerat tränar för att utvecklas så finns det dom som utvecklar ett speciellt sätt att röra sej, föra sej på även i övriga livet. Det syns på dem att de är kroppsmedvetna, är balanserade i kropp och själ. Man kan hitta det bland både ryttare, dansare - men kom på ett ännu bättre exempel idag, inom Kamparter!
Därmed inte sagt att såna som är duktiga på kamparter automatiskt är duktiga på att rida... Jag försöker bara beskriva varför jag tycker att man kan se på riktigt duktiga ryttare, att de är just duktiga, redan när de står på backen (även om ridning är det enda de sysslar med)
.
Susan skrev:
Jag vet inte riktigt vad du menar. Självklart menar jag inte att en bra ryttare sitter stel som en pinne, utan anpassar sin kropp till rörelsen. tex viker sig en cenitmeter åt rätt håll, går fram med inner sitt ben och fram med ytter axel, då hästen är böjd.
Alltså, jag ska försöka förklara hur jag menade... Men det är nog snarare mer en språklig fråga, eller kanske en filosofisk fråga. Jag försöker klura ut vad det betyder hur olika begrepp används, alltså vad det betyder i praktiken. Vad menar vi med bra och dålig till exempel... (ursprungsfrågan i tråden är ju lite av en språklig fråga också)
Om jag ställer en annan fråga då; Finns den
perfekta ryttaren?
Finns det ryttare som aldrig gör fel, alltid gör rätt? (däri ryttargud-funderingen)
Tanken på att något som ridning
kan bli perfekt gör faktiskt mej nedstämd. Min fascination runt ridningen är att det kan alltid bli bättre, det finns alltid något som kan förbättras/göras bättre. Även den bästa ryttaren, kan utvecklas och bli bättre. Även den bästa ryttaren rider sämre vissa stunder, bättre vissa - i förlängningen, även den bästa ryttaren hamnar i sämre tajming, balans, sits etc emellanåt....? (därav min förundran över användning av ord som aldrig, alltid, hela tiden och så vidare - jag kan inte ens tänka mej att det existerar en enda ryttare som ALLTID, oavsett, sitter i balans med sin häst....) -Bilderna på Hella Kuntz i den här tråden tycker jag är ett typexempel på detta, jag betvivlar inte att hon är en bra ryttare, men jag tycker heller inte att den bild Redhorsefarm länkar till visar en ryttare med bra inverkan, sits och balans.... (ridning är dynamiskt!! det existerar inga gudar inom ridningen! ...min åsikt alltså...)
Angående balans, intressant är ju att tänka sej balans i ett svart-vitt perspektiv, eller som en gråskala (jämförelse). Om man nu har bra balans, kan man ändå inte få bättre balans? Är det svart eller vitt - antingen har man bra balans eller så har man dålig balans, eller är det egentligen bara så att även balans handlar om gråskalor? (det tror jag)
Vad innebär det att något bra kan bli bättre, att det i grund och botten egentligen inte är "bra"?
Fanns den perfekta ryttaren, skulle det också innebära att det bara fanns ett enda sätt som är rätt, en sanning?
Jag kan fortsätta med många fler funderingar
men tror det räcker såhär för nu......