Nä, det var de två killarna som var nördiga.Var du där? Vann du?
Själv var jag mer proggig och kulturell.
Men vi gick i samma klass.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Nä, det var de två killarna som var nördiga.Var du där? Vann du?
En så dyster människosyn du har!
Tänk om det bara är nyfikna naturvetenskapsstuderande?
Tänker osökt på klasskamraterna som kom en timme försent efter lunchen eftersom de hade lagt två isbitar på kafebordet. En i solen och en under en mugg. De hade slagit vad om vilken som skulle smälta först....
Som lantis och humanist så skulle jag gissa på den utan mugg. Eftersom muggen antagligen skulle fungera som thermos?Den är bara dyster om den inte stämmer
Hehe, för att vara rättvis så har jag faktiskt ingen aning om vilken isbit som skulle smälta först, finns det någon länk till studien? Hade varit intressant läsning.
Sitter också och funderar på det.Hehe, för att vara rättvis så har jag faktiskt ingen aning om vilken isbit som skulle smälta först, finns det någon länk till studien? Hade varit intressant läsning.
Sitter också och funderar på det.
Tror man kan lura sig att den i solen ska smälta fortare men glömmer att muggen har högre värmeledningsförmåga. Frågan är om muggen i sin tur står i solen eller inte, vilket material den är av, om den innehåller varm eller kall dryck och även vad den omgivande lufttemperaturen är.
@tanten Du måste ge svaret på detta!
Inser att jag inte definierat frågeställningen tillräckligt.Insåg precis att "under en mugg" kan tolkas olika. Jag tänkte mig att botten av muggen står ovanpå isbiten. Den blir å ena sidan skuggad, å andra sidan berörd av annat material.
Men om man vänder upp och ner på den så blir det en helt annan sak med stilla stående luft som isolerar. Då tror jag det beror mycket på muggens volym relativt isbiten hur fort det går.
Alldeles för många odefinierade parametrar här @tanten @Cafer
Insåg precis att "under en mugg" kan tolkas olika. Jag tänkte mig att botten av muggen står ovanpå isbiten. Den blir å ena sidan skuggad, å andra sidan berörd av annat material.
Men om man vänder upp och ner på den så blir det en helt annan sak med stilla stående luft som isolerar. Då tror jag det beror mycket på muggens volym relativt isbiten hur fort det går.
Alldeles för många odefinierade parametrar här @tanten @Cafer
Inser att jag inte definierat frågeställningen tillräckligt.
Det rör sig alltså om ett kafébord av trä utomhus en varm försommardag. Två isbitar. En plastmugg. Isbitarna läggs på bordet. Plastmuggen ställs upp och ner över den ena isbiten.
Sedan väntar man.
Är du en tvättvilde så är jag en tvättpirat - jag tvättar alla färger inklusive vitt samtidigtJag har blivit lite av en tvättvilde på senaste tiden av någon anledning. Jag bryr mig liksom inte riktigt längre, och det funkar hur fint som helst. Jag blandar hej vilt alla färger utom vitt, även med nya plagg. Går hur bra som helst. Jag har till och med tvättat vissa plagg som bara ska tvättas i 40 grader i 60 grader, och till och med 90 grader en gång av misstag, och det funkade det med. Hände ingenting.
På jobbet tvättar vi myskläder i bomull och när någon ovan har jobbat har de tvättat de i 90 grader och det har funkat det med. Precis ingenting har hänt. Så numer är jag mycket skeptisk till tvättråd, förutom ull och ylle.
Det är mer än 40 år sedan så jag tror inte att det finns några minnesrester kvar.Ok, men då vet vi att muggen står med öppningen nedåt. Alltså... jag förstår grabbarnas situation. Hur skulle man kunna koncentrera sig på lektionen när alla tankar snurrar om isbitarna? Kan du kanske försöka få tag i deras kontaktinfo och fråga? Kanske bäst att ta reda på adressen och knacka på så de ser att det inte är en knäppis som undrar.
Kan det ha något med malten att göra? Öl skummar ju också mer. Att det finns något ämne därifrån som liksom binder ihop (skum-materialet) så att gasbubblorna fångas, istället för att flyga rakt ut i luften.Varför skummar julmust mer än annan läsk?
Koldioxid, diväteoxid, humle och malt?Kan det ha något med malten att göra? Öl skummar ju också mer. Att det finns något ämne därifrån som liksom binder ihop (skum-materialet) så att gasbubblorna fångas, istället för att flyga rakt ut i luften.
Är det någon som vet vad ölskum egentligen består av kemiskt sett?
Om jag köper en burk kakor så äter jag upp dem, förstår inte problemet?Varför är det givet att man tar en kaka (av varje sort) men inte en godisbit (av varje sort)? Varför är det inte okej (enligt normen) att äta upp en burk kakor men det är okej att äta upp samma mängd godis?
Nä, men nu pratade jag om normen Häromdagen satt jag och funderade över detta fenomen efter att bonusbarnbarnen hade varit här. Sjuåringen frågade artigt om hen fick lov att ta en chokladbiskvi till vid fikat medans godiset åts av utan tillstymmelse till frågor om hen fick ta en till av samma sort lite senare. Det fick mig att fundera. Varför är det så? Varför lär vi oss att det är okej att ta av favoritgodiset "hur många bitar som helst" av samma sort men äter man upp samma mängd kakor (även om de är ens egna och man har bakat dem själv!) av samma sort får man underliga blickar och vissa kommer direkt in på spåret ätstörningar.Om jag köper en burk kakor så äter jag upp dem, förstår inte problemet?
För mig är en kaka en större grej (rent fysiskt alltså) än en godisbit, och något som mättar mer. Jämför ett Ballerinakex med ett geléhallon liksom, jag upplever inte alls att geléhallonet är mättande på samma sätt som kexet.Nä, men nu pratade jag om normen Häromdagen satt jag och funderade över detta fenomen efter att bonusbarnbarnen hade varit här. Sjuåringen frågade artigt om hen fick lov att ta en chokladbiskvi till vid fikat medans godiset åts av utan tillstymmelse till frågor om hen fick ta en till av samma sort lite senare. Det fick mig att fundera. Varför är det så? Varför lär vi oss att det är okej att ta av favoritgodiset "hur många bitar som helst" av samma sort men äter man upp samma mängd kakor (även om de är ens egna och man har bakat dem själv!) av samma sort får man underliga blickar och vissa kommer direkt in på spåret ätstörningar.
När man dukar upp kakor lägger man ju vanligtvis upp en av varje sort per person medans man aldrig skulle göra så med godis. Varför? (Observera att detta är dumma frågor tråden )
Ja, vi var också inne på det och jag gjorde just jämförelsen med öl. Det kanske är så enkelt helt enkelt!Kan det ha något med malten att göra? Öl skummar ju också mer. Att det finns något ämne därifrån som liksom binder ihop (skum-materialet) så att gasbubblorna fångas, istället för att flyga rakt ut i luften.
Är det någon som vet vad ölskum egentligen består av kemiskt sett?
Äsch, jag lägger upp så mycket som får plats. Normen jag är uppväxt med är att man fyller fatet helt enkelt och de som fikar tar som de vill, sen fyller man på av det som behövs. Jag har aldrig hört någon ens prata om ätstörningar eller att det tittas snett vid kakfaten.Nä, men nu pratade jag om normen Häromdagen satt jag och funderade över detta fenomen efter att bonusbarnbarnen hade varit här. Sjuåringen frågade artigt om hen fick lov att ta en chokladbiskvi till vid fikat medans godiset åts av utan tillstymmelse till frågor om hen fick ta en till av samma sort lite senare. Det fick mig att fundera. Varför är det så? Varför lär vi oss att det är okej att ta av favoritgodiset "hur många bitar som helst" av samma sort men äter man upp samma mängd kakor (även om de är ens egna och man har bakat dem själv!) av samma sort får man underliga blickar och vissa kommer direkt in på spåret ätstörningar.
När man dukar upp kakor lägger man ju vanligtvis upp en av varje sort per person medans man aldrig skulle göra så med godis. Varför? (Observera att detta är dumma frågor tråden )
Det är sant men även kakor kommer i olika storlekar. Personligen äter jag hellre 100 gram kakor än 100 gram godis.För mig är en kaka en större grej (rent fysiskt alltså) än en godisbit, och något som mättar mer. Jämför ett Ballerinakex med ett geléhallon liksom, jag upplever inte alls att geléhallonet är mättande på samma sätt som kexet.
Nu tycker jag iofs att alla borde få äta som de vill oavsett, utan kommentarer, men ovanstående kanske är en möjlig förklaring?