Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
@Elo varför tycker du skänkelvikning är värdelöst?
För att min gamla häst Tant, kunde göra skänkelvikningar helt utan att sätta under sig. Med böjning i bålen/halsen var hon tvungen att sätta under sig på ett annat sätt, liksom. Kan definitivt ha med misslyckanden från min sida att göra, naturligtvis, men det startade min idé om att öppna/sluta är mer användbara.
Idag har vi haft en sista fotografering med hästen och plötsligt blev allt så otroligt naket och smärtsamt. Hoppas på vackra bilder som jag kan njuta av i många år framöver...
För att min gamla häst Tant, kunde göra skänkelvikningar helt utan att sätta under sig. Med böjning i bålen/halsen var hon tvungen att sätta under sig på ett annat sätt, liksom. Kan definitivt ha med misslyckanden från min sida att göra, naturligtvis, men det startade min idé om att öppna/sluta är mer användbara.
Utifrån det som sagt håller jag med @tuaphua i hennes råd. Du kan inte få igenom skolorna på en häst som inte svarar framåt för skänkeln utan vill gå uppåt i protest. Det är grundstenen att de svarar framåt och inte uppåt, och då är det betydligt lättare att som grund först rida skänkelvikning .
Hon går inte uppåt i protest, hon går uppåt för att hon samlar sig. Dvs, rörelseenergin frammåt går uppåt istället, med högre nacke, högre manke, högre men kortare steg osv.
Vilket i alla fall jag tycker är två helt skiljda saker.
Hon stegrar inte, förutom den enda gång jag var dum nog att hålla kvar och hålla om samtidigt, då det blev en snygg levad.
Öppna funkar utmärkt, där samlar hon sig "normalt" och går att justera steglängd på med bibehållen sidvärtsrörelse oavsett vilken linje jag använder. Det är just i slutan som hon översamlar sig, igen, oavsett linje och oavsett hur mycket/liten jag försöker göra rörelsen.
Skänkelvikning är ju ingen samlande rörelse.
De heter ju just skolor för att de skolar mot bärighet.
En häst som reser sig är ju att likställa med en elev som lämnar klassrummet i stort sett.
Då kan man behöva göra saker för att hitta ett språk och ett samtal sas.
@Elo det är inte så "enkelt" som att hon inte är tillräckligt lösgjord och mjuk i sidorna för att kunna trampa över och gå genom kroppen i slutan? Av din beskrivning tycker jag det låter som att hästen tappar bjudningen och backar av. Hur funkar diagonalslutor? Man kan ju rida diagonalsluta-öppna-diagonalsluta osv om hästen har lättare för öppnor, så att man kommer tillbaka till dem innan de tappar bjudningen sas
@Elo känns som om du kanske borde börja i början på utbildningsskalan med takt och lösgjordhet (mental och fysisk) för att du ska få rätt effekt av det samlande jobbet. Det finns anledningar till att skalan ser ut som den gör..
@Elo vad gör du för att få henne lösgjord då? Övergångar? Tempoväxlingar? Sidvärts? Ryggning?
Nej det vet jag. Ytterligare en anledning till att jag tycker att den delvis saknar värde.
Jag vet. Därför jag föredrar dem jämt med skänkelvikning. Se tidigare inlägg.
Jag har inte en elev som lämnar klassrummet. Jag har en elev som gör andragradsekvationer när jag försöker gå igenom addition.
Och igen. Hon stegrar inte. Hon översamlar sig.
Precis. Och det var därför jag frågade här. Vilka ord/vilket språk kan jag försöka med för att få ut halsen, ner nacken och öka steglängden?
Jag vet att skolorna i sig är samlande, men att kunna rida dem i samlad eller arbetsskritt är målet, inte som idag med kvarts och halvsteg.
@Elo eftersom din häst om jag förstått rätt varit skadad och är under konvalescensridnig osv så känner jag att det utifrån det är ännu mer relevant att utgå från grunder och inte börja samlande när grunderna /förutsättningarna är begränsade, samtidigt som du resonerar att skänkellvikning är onödig osv .
Jag tror inte du ät dum men om du jobbar din häst rak i kroppen och halsen och bara ställd så kan du få den lösgörande effekten. Du bestämmer ju själv med drivning och mothållande skänkel hur mkt sidvärts och i vilken takt du vill jobba. Då slipper hästen sätta sig men får de trevliga lösgjorda rörelserna, bakifrån o fram.Helt rätt, konvalencensridning/igångsättning. Självklart handlar det inte om samlande arbete. Det handlar om jag gör enstaka steg i öppna/sluta för att underhålla hennes hjärna och min motivation något. Att göra tempoväxlingar i skritt och övergångar skritt-halt-skritt funkar bara så länge, liksom.
Och ja, för mig har skänkelvikning varit onödigt (hittils). Men det är väl för att jag är dum och inte har fattat magin bakom rörelsen.
Idag har vi haft en sista fotografering med hästen och plötsligt blev allt så otroligt naket och smärtsamt. Hoppas på vackra bilder som jag kan njuta av i många år framöver...
@Pancakes så roligt att få så mycket cred! Det är utöver det bara värt SÅ mycket när medryttaren kan ställa upp så!
Jag var skadad långvarigt (avslagen underarm) för några år sedan med lååång konvalescens, och min trogna medryttare (som hängt med mig i nu 6+ år, duktig fd tränare och hästägare som pga egna skador i ryggen inte kan ha egen häst/rida massor varje dag.) Hon ställde upp och red minst 4 dagar/vecka den långa perioden jag hade ridförbud/ rehab.
Är så otroligt mycket värt att ha sådana medryttare som hon - och du ! Går inte att mäta med något helt enkelt hur mycket värt det är!