Tack! Ska läsa! Den är visst 4 år gammal, men lär väl knappast ha kommit totalt annorlunda rön sedan dess.
Jag har läst nyare (som sagt typ samma sak) men har tappat bort vart jag hittade dem
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Tack! Ska läsa! Den är visst 4 år gammal, men lär väl knappast ha kommit totalt annorlunda rön sedan dess.
Nej, jag tror inte att många går och lägger sig när det blir mörkt och går upp när det blir ljust. Att man tydligen gjorde så "förr i tiden" betyder naturligtvis inte i sig att det är bra att dela upp sömnen. Jag tror hela poängen i citatet jag postade var att sömn också är kulturellt, att det inte är hugget i sten att man måste sova 8 h i streck, vilket förespråkas i vår kultur idag.När var detta "förr i tiden"? Om vi säger att folk gick och la sig när det blev mörkt, det innebär vid 16-tiden på vintern där jag befinner mig. Ljust börjar det bli vid 8-tiden på morgonen. Det är alltså sexton timmars mörker. Självklart kan man då gå upp mitt i natten och sedan sova igen men hur många gör så idag? Jag tror inte en sekund på dessa förespråkare för mindre sömn. Jag tror att det är än viktigare idag med alla intryck och den ständiga stress de flesta lever med att vi verkligen ser till att stänga ute omvärlden och sova den tid vi själva behöver och det oavsett om det är 6 eller 10 timmar. Jag tror att man mår bäst när kroppen får sina behov tillgodosedda och jag rekommenderar inte någon att börja laborera med sömnen. Sömnens cykel är känslig och rubbas den så har man problem som kan ta evigheter, om ens någonsin, att komma tillrätta med.
Nej, jag tror inte att många går och lägger sig när det blir mörkt och går upp när det blir ljust. Att man tydligen gjorde så "förr i tiden" betyder naturligtvis inte i sig att det är bra att dela upp sömnen. Jag tror hela poängen i citatet jag postade var att sömn också är kulturellt, att det inte är hugget i sten att man måste sova 8 h i streck, vilket förespråkas i vår kultur idag.
Jag känner inte till några "förespråkare för mindre sömn". Jag vet inte om det finns någon sådan "rörelse"? Men jag tycker själv att jag har svårt att hinna med allt jag skulle vilja och om jag kunde sova t.ex. 7 h och känna mig helt pigg så vore det bra för mig. Men jag är väl också inne på samma bana som du: att det inte är speciellt vettigt att mixtra med sömnen. Jag har diskuterat grejen med en kompis som är psykolog och han kunde inte direkt se någon risk (men han är ju inte läkare precis).
Jag har ingen aning om hur många timmar "jag behöver". Jag inser själv att det låter lite sjukt, men det är faktisk så. Jag går aldrig upp när jag vaknar, för jag måste ju hinna till jobbet och jag vaknar inte kl 6.30 av mig själv. Vem vet hur länge jag skulle sova om jag inte hade väckare? Eller hur jag skulle må om jag gick upp 5.30? Sedan hänger känslan av trötthet helt uppenbart inte bara ihop med antal sömntimmar. Exempelvis var jag extremt trött när jag var deprimerad och när jag åt gluten (har celiaki) och det hade ju inte gått att sova bort. Ganska ofta känner jag en stress att jag borde sova mer. Fast det är mest för att det är så itutat att man måste sova 8 h. I praktiken sover jag nästan aldrig 8 h och fungerar på dagarna ändå (men är morgontrött). Jag skulle kanske kunna gå upp ännu tidigare och fortfarande fungera. Det skulle jag också kunna testa faktiskt.
Tack för alla svar. Kul att höra era erfarenheter! Det kanske inte är så vanligt att medvetet välja att dela upp sömnen.. Men det verkar ju onekligen funka för alla er som jobbar natt och så. Jag ska nog våga testa nästa vecka. Får se om det ger något. Hehe.
Jag har inte tänkt sova på dagen istället för på natten, även om det i och för sig verkar vara så de flesta lägger upp det när de delar upp sömnen (t.ex. på grund av nattjobb). Det enda jag är ute efter är att få bättre sömnkvalitet, vilket man eventuellt kan få av att sova 2 kortare pass och därmed få två omgångar djupsömn, som jag har tolkat det.Att ta en siesta är absolut inget fel utan det jag tror blir fel är om man plockar bort sömn på natten först för att lägga till den tiden vid annat tillfälle på dagen. Jag tror mer på att testa sig fram för att hitta när man bör gå och lägga sig för att vakna i lagom tid till klockan ringer. Vanligtvis fungerar kroppen så att man vaknar samma tid men har man ständig sömnbrist så är det inte konstigt om det inte fungerar. Morgontrött kan man såklart vara men det är skillnad på morgontrötthet när man är utsövd och när man inte är utsövd. Vi människor är generellt rutinbundna och mår oftast bättre om livet är samma varje dag vad gäller tider för mat och sömn. Lägger man sig samma tid varje kväll så går det vanligtvis snabbare att somna och sömnen blir av bättre kvalité än om man lägger sig olika tider. Våra kroppar har sin rytm och behov och vi kan liksom inte bortse från det utan att det förr eller senare blir märkbart.
Eftersom du inte vaknar före klockan så borde du snarare prova att lägga dig en timme tidigare än gå upp en timme tidigare. Jag tror att du behöver mer sömn, inte mindre.
Det är sömnens kvalité som är viktig också såklart men att ständigt sova för lite försämrar också sömnen eftersom kroppen ständigt har sömnbrist.
Att din psykologvän inte ser några risker med att mixtra med sömnen är anmärkningsvärt! Så enormt många människor som har sömnproblem med allt elände det drar med sig så hade jag aldrig vågat säga så till någon som vill börja mixtra med kroppens behov.
8 timmar är ju ett snitt, vissa behöver 6 timmar och vissa behöver 10. Precis som vi har olika behov av allt annat är även sömnbehovet individuellt. Man får prova sig fram till det man mår bra av helt enkelt.
När jag hade ett jobb som innebar att jag behövde gå upp kl 7 så behövde jag inte ställa klockan. Jag vaknade kvart-tio i, precis som jag fortfarande gör på helgerna. Jag tror verkligen inte att det är unikt att vakna av sig själv i vettig tid på morgonen och inte behöva ställa klockan.
Nej, unikt är det väl inte. Fast jag är nog inte ensam om att vakna av väckarklockan. När jag var liten och gick i skolan vaknade jag ofta i "skoltid" de första dagarna på sommarlovet. Så jag har också vaknat en viss tid en gång i tiden. Det är möjligt att jag inte gör det längre p.g.a. att jag sover för lite, men jag tror inte det. Tror faktiskt att jag sover normalt mycket. Men vad vet jag! Jag har ingen lust att testa att stänga av väckarklockan och se när jag vaknar. :P Idag vaknade jag till vid 9 och hade då sovit i ca 7 h. Så det verkar ju vara så länge min kropp vill sova.
Nej, det gör jag väl inte, men ofta vaknar jag av att min sambo går upp eller av något annat. Och jag tillåter inte riktigt mig själv att somna om och ligga och dra mig..Jag har ju väckarklocka till vardags, för säkerhets skull. Men inte på helgerna. Menar du att du ställer klockan på helgen normalt?
Menar du att du ställer klockan på helgen normalt?
Det låter som att du tycker att det skulle vara något konstigt med det? Varför då?
Nej, jag ställer inte klockan bara för att. Däremot vill jag inte sova bort halva dagen, så jag vill inte ligga och dra mig på helgerna "bara för att" heller..Om man jobbar eller har annat som gör att man måste upp tidigare än man rimligen vaknar av sig själv så tycker jag inte att det är konstigt att ställa klockan. Men att ställa klockan och gå upp istället för att sova tills man vaknar när man har tid till det, ja det tycker jag är lite konstigt. Det var så jag uppfattade @Katti, att hen ställer klockan bara för att och inte tillåter sig själv att sova ut.
Om man jobbar eller har annat som gör att man måste upp tidigare än man rimligen vaknar av sig själv så tycker jag inte att det är konstigt att ställa klockan. Men att ställa klockan och gå upp istället för att sova tills man vaknar när man har tid till det, ja det tycker jag är lite konstigt. Det var så jag uppfattade @Katti, att hen ställer klockan bara för att och inte tillåter sig själv att sova ut.