D-ringsbett

  • Utrustning
  • Trådstartare Trådstartare Minime
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 33
  • Visningar Visningar 18 354
M

Minime

Letade men hittade ingen annan tråd om detta så jag får väl ordna de själv då...

red min darling på D-ringsbett, helt i koppar, häromdagen, o hon gick jättebra! Bättre än på vanligt tränsbett...

Hur fungarar det med D-ringar egentligen? vrids bettet i munnen eller?
O kopparn då? Vad kan den vara bra för?
 
Sv: D-ringsbett

Jag hade D-bett på min häst med koppar. Som jag har fattat det så gör D;et att det blir en viss hävstångseffekt. Kopparn stimulerar salivutsöndringen, så att hästen lixom på nåt sätt lyssnar bättre. Tycker också att det funkade bra, men har ett gummiklätt D-bett nu, som är mycket snällare ändå.
 
Sv: D-ringsbett

Nej, D-ringsbettet har ingen hävstångsverkan. Ringarna fungerar lite som parerstänger eller bettplattor, eftersom de ju är platta intill kinden.
Kopparen gör att bettet smakar mycket godare. Det ökar salivproduktionen (= hästen skummar mer) och anses väl vara ganska trevligt för hästen.
Men grattis till bettfyndet! Jag letar fortfarande efter det perfekta bettet till min Pålle ;)
 
Sv: D-ringsbett

Jag hävdar att D-bett har viss hävstångseffekt. Det har inte likadan verkan som med en rund bettring, det märker man om man tänker efter lite och minns fysiklekitonerna i bakhuvudet. Min mening i alla fall. Just av den lilla (väldigt liten) hävstångseffekten uppfattar många att deras hästar går bättre på det. Precis som att många tycker att deras hästar går bättre på pessoa... Dock är D-ringsbett ett mycket, mycket snällare bett än pessoa

Det är inte för inte det kallas galoppbett.
 
Sv: D-ringsbett

Det blir ingen hävstång av en d-ring. För det första har den ingen kedja, för det andra är ringen avrundad så tygeln inte kan "fastna" i den nedre delen, och gör den inte det så kan det absolut inte bli någon hävstångsverkan.

Jämför med ett jaktkandar, som har hävstångsverkan.
 
Sv: D-ringsbett

i galopp rider man ju oftast på vanligt tränsbett :angel:

jag kan inte få ihop ett D-ringsbett med hävstångseffekt, för att få h-effekt måste man ha ett mothåll (kinnkedjan) och det har ju inte bettet.
dessutom sitter tyglarna lösa i bettringarna och kommer då man tar i tyglarna flytta sig så att en rak linje bildas mellan handen och bettet.
 
Sv: D-ringsbett

Liten tanke bara: är det inte koppar man ska akta sig för om man ska avla (ston?) Var något med koppar och brunt... Är ingen expert, men har för mig att det var något åt det hållet.
 
Sv: D-ringsbett

Har för mig att koppar minskar stonas fertilitet eller vad det heter, vilket betyder att det är svårare att få dom dräktiga/dom brunstar inte lika mycket etc.
 
Sv: D-ringsbett

Aj då...fast att hon brunstar mindre skulle inte skada :smirk:
 
Sv: D-ringsbett

Om du inte vill avla med henne så är koppar ju ingen nackdel. Dessutom är det inte alla ston som påverkas av koppar. Men om man vill avla så är det nog bäst att vara på den säkra sidan.
Hur koppar påverkar fertiliteten (eller vad det heter) i längden vet jag inte.
 
Sv: D-ringsbett

Jag har hört att D-ring är skarpare än vanliga. Kan dock inte förklara hur.
 
Sv: D-ringsbett

Många galopphästar går med D-ringsbettäven om de flesta går med stora, runda bettringar. Kan ju också vara för att de betten inte går att dra igenom hästens mun i första taget.

Det är ju inte kinnkedjan som GER hävstångseffekten. Titta på funktionen i pessoabett. Där är det ju skilda ringar och sidostyckena som ger mothållet. Även om tyglarna sitter lösa i D-ringsbett så tycker jag fortfarande att det känns som att det blir viss h-effekt eftersom det inte bildas en rak linje mellan sidostyckena och bettet och då blir det hävstångseffekt mot tygeln.
 
Sv: D-ringsbett

Visst är ett pessoa ett hävstångsbett, men dock inte i den meningen. Ett pessoa är ett hissbett, och är inte jämförbart med tex. en kandarstång där kinnkedjan finns.
Angående den raka linjen mellan tygel och mundel så är det ju just det det blir. Jämför med ett jaktkandar där linjen INTE blir rak.
 
Sv: D-ringsbett

Ja, jag förstår vad du menar med jaktkandaret för där sitter ju tyglen fast i en bruten linje till bettet så där är ju h-effekten solklar. Däremot har jag fått lära mig att kinnkedjan har man för att stoppa hävstångseffekten i tex kandarstänger, så man inte kan dra hur mycket somhelst (eller hur jag nu ska förklara!). Jag tycker fortfarande att det är sidostyckena som håller emot i både pessoabett och stångbett.

Och när det gäller D-bett så blir det inte en rak linje mellan sidostyckena och bettet men mellan bettet och tygeln, mer eller mindre.

Men förklara gärna närmare hur du tänker att kinnkedjan bidrar till hävstångseffekten, förstår inte riktigt hur du får ihop det nämligen.

Eftersom jag har upplevt D-ringsbett som skarpare när jag har bytt mellan ett sånt och ett vanligt tränsbett med runda ringar så måste det ju finnas en skillnad och jag har svårt att tänka mig att skillnaden enbart ligger i raka sidor på ringen mot betten.
 
Sv: D-ringsbett

Tittade när lilla syster red min häst på D-ringsbettet idag...o jag tycker att bettet verkar vrida sej, för sidostyckt hamnar i övre hörnet på ringen (om ni fattar vad jag menar) o tygeln i de nere... svårt o förklara men jag ser de framför mej hur det fungerar. Mn kan det vara det att bettet vrids, alltså tygel gör att D:et lutar lite baklänges, alltså borde bettet tryka mer mot tungan... är det nån som hänger med i min tane?
 
Sv: D-ringsbett

Mm, det är det här jag menar med hävstångseffekten, att sidostyckena hamnar i övre "hörnet" och tygeln i det "undre". Däremot inte att bettet vrider sig...
 
Sv: D-ringsbett

H-effekt går ju inte direkt att få, men har hört att det är minimalt mer än ett vanligt bett. Men ett D-ringsbett ligger stadigare i munnen och det blir en slags parestängseffekt istället, skarpare i sidled! om ni förstår... :D
 
Sv: D-ringsbett

Liten sidofundering men ändå... Kunde inte låta bli.

Det är kul att vissa bett har hävstångsverkan, då man menar att man kan bli extra stark jämfört med andra bett eller dra ihop hästen huvud så det ser ut som den går på tygeln.
Men egentligen så har alla bett en hävstångsverkan, för alla bett är hävstänger. Precis som t.ex. saxar och skruvmejslar är. Du får ju en större effekt av bett + tyglar än om du skulle dra i hästens mun med händerna ;) Bara en "kul" tanke.

Förlåt för sidospåret, var bara tvungen :p (när ni ändå diskuterar fysik)
 
Sv: D-ringsbett

nja jag skulle inte precis kalla det hävstångseffekt, det är ju bara en förlängning av armen.

för att det ska kunna bli h-effekt måste det finnas en arm, något som håller emot och en punkt som armen kan vrida sig runt
 
Sv: D-ringsbett

Nu har Toffeltigern varit ute i stallet o fotat, så nu ska ni få se på mina elementära bilder och förklaringar ;)

Såhär ser ett D-ringsbett ut. Mundelen är fäst på mitten av den raka sidan av bettringen. Den andra halvan är rund/oval. Det är altså en vidareutveckling från eggbettet, som fungerar likadant.
Såhär ser det ut när man tar i tygeln. För att göra det tydligare så slängde jag ihop en snabb bild där jag lagt de båda bilderna ovanpå vanadra. Det som är färgat blått är det bettet som fått hänga fritt.
Det rör sig inte mer än vad ett vanligt tränsbett gör, eftersom tygeln alltid lägger sig i det läget där den rakaste linjen mellan tygel och mundel blir. Hade däremot tygeln varit fixerad vid ett ställe, hade det blivit en sorts svag gag-effekt.
Jämför med ett pelham, där över och underskänkeln är oliak långa, och där tyglarna är fixerade vid bestämda positioner. Tar jag i bridongtygeln blir effekten mer eller mindre precis som tränsbettets. Tar jag i stångtygeln blir det en stångeffekt, eftersom tygeln inte kan röra sig upp till den positionen den vill. Underskänkeln dras bakåt, samtidigt som överskänkeln flyttas framåt, och som i sin tur stoppas av kinnkedjan. En stångeffekt altså.
Tar jag däremot bort kinnkedjan, kommer jag nästan kunna dra bettet hur långt som helst. Det blir alltså något som liknar en gag-effekt.

För att det ska bli en regelrätt hävstångseffekt krävs altså att tygeln och sidostycket är fixerade. Jämför (som sagt) med ett jaktkandar, där det finns skåror för tygel och sidostycke. Lägger jag dessutom till en kinnkedja på det hela får jag det vi i ridvärlden kallar stångeffekt. Hade kinnkedjan inte varit där hade det blivit en gag-effekt.

Kanske övertydligt, men ni förstår? :)

Ledsen för remmarna som hänger ivägen på vissa bilder. Orkade inte ta av nosgrimman, och ville att pålle skulle kunna säga till när det blev obehagligt :)
 

Liknande trådar

  • Artikel Artikel
Dagbok Kände att jag ville ge lite bakgrund till min kommentar i tråden "Att inte ha några vänner när man blir gammal", så här kommer det. De...
Svar
8
· Visningar
882
Senast: Sharpless
·
Hästmänniskan Hej! Vill nog egentligen mest skriva av mig, det känns tungt och jobbigt och vet inte hur jag ska tänka. Jag har haft egen häst...
Svar
16
· Visningar
2 273
Senast: Edla
·
Utrustning TR II (dressyr) utelämnar mycket gällande bett kan jag tycka. Hur är det med mått? Vilka bettringar är godkända med oledat, tvådelat...
Svar
3
· Visningar
1 173
Senast: Amanda_F
·
Ridning Jag har just nu väldigt mycket tid framför datorn och har hittat ett antal brittiska Youtubare som filmar sina uteritter med GoPro. Jag... 2 3
Svar
44
· Visningar
6 993
Senast: MiniLi
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Akvarietråden V
  • Kattsnack 11 🐈‍⬛🐈
  • Valp 2025

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp