Det som är intressant är att när andra europeiska länder nu börjar släppa på restriktionerna och lock-down så går sjukdomsfallen upp, vilket var väntat medan Sverige tuffar på (naturligtvis tragiskt att vi inte får ner döds och antal smittade talen mer) och nu verkar fokusera mer på testning och smittspridning och försöka återgå till att börja beta av övrig vård som lågprioriterats. Dvs, Sverige har lyckats med vad de satsade på, att vården inte skulle överväldigas av covid.
Däremot är det enorma misslyckandet på äldreboenden och det är bra att det görs en ordentlig utredning om orsakerna till varför, särskilt om vi antar att det kommer en andra våg i höst så samma situation kan undvikas då.
USA är naturligtvis en saga för sig och vad som händer där är en sann tragedi.
Många som arbetar inom vården håller inte med om att Sverige har lyckats med ansatsen att inte överbelasta vården. Min sambo som vanligen arbetar med vårdplanering är mycket bekymrad över just överbelastningen.
Vårdpersonalen är slutkörd och har med alla avtal, ombyggnad av lokaler, stora mängder dyr Propofol, osv. kostat enorma summor. Samtidigt är den vårdskuld som har byggts upp ofantligt stor och det är ju inte på något vis så att pandemin är över - även om betydligt färre nu vårdas på IVA.
Så med slutkörd vårdpersonal och tomma penningpåsar ska man nu börja beta av vårdberget. Det är möjligt att det inte ser lika ut i alla landsting, men i Stockholm ser det inte jättekul ut. Det kan jämföras med Norge som redan i mitten av april kunde återuppta ordinarie vårdverksamhet. De har både kunnat minska smittspridning, hålla nere dödstalen och kunnat sköta den elektiva vården.
Därmed sagt så innebär inte det en kritik mot FHM och regeringen eftersom situationen var helt ny. Någon form av strategi måste ju väljas. Om det är att pulsera lockdown med lättare restriktioner eller att enbart ha lättare restriktioner som är den bästa strategin får vi nog vänta många år för att kunna avgöra.