Vi kan definitivt göra gott och man behöver inte, åtminstone inte i Sverige, äga mark eller vara politiker för att göra konkret skillnad. Det finns förstås många exempel men ett som vi har i Sverige är Mats Karström och Steget Före. Det finns bland annat en dokumentär i P1 om hans och de andras arbete för att skydda skog, den heter Skogsräddaren (
https://sverigesradio.se/avsnitt/skogsraddaren). Hittade även den koncisa videon nedan, där han också kommer med bra tips. Det som har åstadkommits är ganska storskaligt, flera kvadratmil av värdefulla miljöer som skyddats av ideell naturvård.
Det finns många sätt att bidra, men till exempel så alla som rent fysiskt kan ta sig ut i skogen och lära sig känna igen naturvårdsarter (vilket faktiskt inte behöver vara särskilt svårt alla gånger) kan bidra med att hitta och skydda värdefulla miljöer. Idag finns artportalen, som drivs av SLU Artdatabanken, och det är enklare än någonsin för vem som helst att rapportera in sina artfynd. Skogsstyrelsen har som bekant tyvärr slutat registrera nyckelbiotoper. Ofta när en avverkningsanmälan kommer in åker man inte heller ut och tittar på området, det finns det inte resurser till, utan man kan göra en skrivbordsinventering där man tittar på tidigare registrerade artfynd och så vidare. Har någon då hittat många arter med högt naturvärde i det område som anmälts för avverkning är det förstås intressant och kan innebära att skogen får stå kvar. Den här möjligheten att bidra gäller såklart inte enbart skog, men nu råkar det vara exemplet.
Även vid projekt där man till exempel ska bygga nytt tittar man ju på vilken naturhänsyn man ska ta, om någon, och då är det också bra att ha gott om data att backa upp sina beslut med. Data som vem som helst kan bidra med via exempelvis artportalen. Uppgifterna på just artportalen kan förstås också användas till annat, som forskning, det är ju i sig en form av medborgarforskning. Man kan även se spridning av invasiva arter, var gränserna för en viss arts utbredning går eller flyttas i takt med klimatförändringar och så vidare. Det finns som sagt fler sätt, men det här är ett exempel på hur man kan hjälpa till med naturvård. Så javisst, med engagemang och kunskap kan man påverka och bidra på väldigt konkreta sätt även som privatperson.