Bra allroundhäst, eller... ?

Jag tror att man måste vara en bättre ryttare för att ta travarna längre i tex dressyr och hoppning än om du väljer en "ridhästras". Det är inte omöjligt att få en bra allroundhäst men det kommer ta längre tid och man kanske inte kommer lika högt upp i klasserna. De travare jag har träffat på har ingen haft lätt att gå i form och med en trav som är som ridhästarnas. Många har haft tendenser att både passa och tölta :p
 
Många i tråden har skrivit så ärligt och fint om sina Varmblod! Jag vill tacka er alla, som berättat om era älsklingar! :love: Roligt att få höra om hästarnas både bra, och kanske något speciella sidor! Jag har fått väldigt mycket på fötterna nu, efter att ha tagit del av era erfarenheter. Stort tack igen! Men skriv gärna mer, nya och gamla läsare i tråden! :)
 
Det låter ju inget vidare. Man blir ju nyfiken på varför ridskolan fortsatte köpa in fullblod, när de visade sig vara såna fullständiga stolpskott? För det låter ju knappast som bra skolhästar. Och var hittade de nervvraken, någon uppfödare/tränare som specialiserat sig på knepiga skallar? Jag har också ridit hel/halvfullblod som varit skolhästar, men de har verkligen inte betett sig så. Känsliga för hjälperna ja, men snarare mentalt hårdare än halvbloden än tvärtom, inga mesproppar där inte. Tittiga har de inte varit öht, nån av dem, men det finns säkert tittiga fullblod också. Sen är det ju vakna hästar, men det är ju lite poängen med att ha en häst som står högt i blod, att den är lite uppmärksam och kvick i reaktionerna.

Har inte sätt dem på ett ställe, utan flera. Dock är min personliga gissning att miljö och tidigare erfarenheter spelat in till stor del också. Såklart har det genetiska funnits med i bakgrunden också, men tror inte det är huvudorsaken i dessa fall dock. Detta eftersom att inte en enda av dessa var födda i Sverige, utan i Polen, Ryssland och liknande länder. (De var alltså engelska fullblod till stammen sett, men födda i öst). Där jag tror att hästhållningen kanske är lite annan än i Sverige. Men det är bara min personliga gissning. Har inte ridit något svensk eller engelsktfött xx någon gång.
 
Hallå!
Hur är det egentligen med de sk ridtravarna, hur blir de som ridhästar, handen på hjärtat!? Skogsmulle och promenadridning är de perfekta till, men annars... I dressyren?

Hur många lyckas få till en fin, samlad, galopp på tygeln, i bägge varv? Är det ett drömscenario, eller finns det ryttare som lyckas rida till sin travare så den blir fin och kan gå i form i alla gångarter?

Många annonser om travare är riktigt trevliga, de verkar vara enkla att hantera, trygga i olika situationer, lättlastade och allmänt hyggliga hästar. Pålitliga med barn och djur och ganska coola överlag. Men vad blir det av en sån här häst, läser många trådar med uppgivna ägare som aldrig verkar lyckas med galoppen?

Berätta om din ridtravare! Vad klarar du av att göra med hästen? Vad vill hästen och vad orkar den med? Är den svår att rida? Svår att rida i galopp? Får du den att gå i fin form, även i galopp?

Vad har din häst för personlighet? Fördelar/nackdelar med ridtravarna?
Tacksam för svar!

Man kan också fundera på hur många av "halvbloden" som går i en fin, samlad galopp i båda varv. Du siktar på dressyr på LA/MSV nivå.

Men jo, det finns vbl-travare som lyckas med det. Vad hette den nu igen, Balagur har jag för mig, orlovtravaren som gått OS i dressyr (jodå, en ryss).

Jag har en kallblodstravare men de räknas väl också som ridtravare?
Han är nybliven elvaåring.
Han gick som åttaåring LA:4 på lite över 61% och MSV C dressyr på 59.8% dvs klarade tre tempon i både trav och galopp, fixade nöjaktigt enkla byten, förvänd galopp.
Dessutom testade jag honom inom western till och med B-nivå på ett skapligt sätt (nationell nivå).
Därefter har jag egentligen inte tävlat utan fortsätter att träna.
Vi kämpar på med att få de enkla bytena, dvs övergångarna från galopp till skritt, snyggare och mindre abrupta, vi tränar på med att få till byten i språnget från vänster till höger galopp (från höger till vänster fungerar det i 95% av försöken). Vi jobbar vidare med tempoväxlingar i trav, som är en akilleshäl för honom och mig där jag inte riktigt får honom att länga ut på ett kontrollerat sätt utan han blir lätt "springig" och väldigt obekväm att sitta på.
Men jag siktar på att starta honom i MSV C igen för att komma över de där 62%:en så man kan få starta MSV B om något år - om jag tycker att jag hinner tävla honom något den här säsongen.

Ja, han går samlad galopp på tygeln i båda varv. Vi leker lite med piaff och passage, vi tränar galoppombyten och galoppsluta, vi tränar lite på galopp-piruett.

Men det är som sagt en ridtravare av kallblodsmodell.

Varmblod hade jag en tidigare. Hon gjorde sig inte på någon tävlingsbana pga nerverna, men var ganska duktig. Klarade byten i språnget ner till var tredje steg, samlad galopp var en barnlek mot slutet (fick avlivas pga sviter efter en sjukdom, vid 14 års ålder så hon blev inte så gammal). Traven var hennes svaga sida också, när det gällde arbete på ridbanan.
 
Nu har jag sett en annons igen, en trevlig ridtravare, för 24000. Hästen har inga problem med galoppen enligt annonsören, så det kanske var det avgörande för priset?
 
Hallå!
Hur är det egentligen med de sk ridtravarna, hur blir de som ridhästar, handen på hjärtat!? Skogsmulle och promenadridning är de perfekta till, men annars... I dressyren?

Hur många lyckas få till en fin, samlad, galopp på tygeln, i bägge varv? Är det ett drömscenario, eller finns det ryttare som lyckas rida till sin travare så den blir fin och kan gå i form i alla gångarter?

Många annonser om travare är riktigt trevliga, de verkar vara enkla att hantera, trygga i olika situationer, lättlastade och allmänt hyggliga hästar. Pålitliga med barn och djur och ganska coola överlag. Men vad blir det av en sån här häst, läser många trådar med uppgivna ägare som aldrig verkar lyckas med galoppen?

Berätta om din ridtravare! Vad klarar du av att göra med hästen? Vad vill hästen och vad orkar den med? Är den svår att rida? Svår att rida i galopp? Får du den att gå i fin form, även i galopp?

Vad har din häst för personlighet? Fördelar/nackdelar med ridtravarna?
Tacksam för svar!

Jag jobbade på travet för en massa år sen. Jag red många av hästarna då. Det var oftast himla arbetsvilliga individer. Jag var hos en av de bästa tränarna i Sverige som är känd att ta svåra hästar. Så det var inte de lättaste hästarna som var hos oss. De var lite knepiga många av dem. Men de hade oftast en jäkla arbetsvilja och blev ganska fort trevliga individer.
Trots att det var unghästar, hingstar och i tävlingskondition utan att få gå i hage så ofta(fanns inte lag på det då..) så var det helt ok hästar att arbeta med. Få halvblod hade klarat det livet och i många fall den tveksamma behandling de fått innan de kom till oss. Då hade man haft mycket mer att försöka få ordning på tror jag.

Idag jobbar jag som tränare och har haft en del vb-travare som kunder genom åren.
De har ju helt klart sämre vinklar än ridraser och har svårare för sig med dressyr, som jag sysslar med.
Men det brukar ofta vara himla arbetsvilliga och bra hästar mentalt.
En del är tyvärr lite stressade och missförstådda. Men själva grundmentaliteten i dem tycker jag är överlägsen halvbloden.

För mig handlar det om vad jag vill ha för ridkänsla. Det går absolut att få vb-travare att kunna gå lättklass helt ok. Men just luft i gången och lätthet för samling/bärighet är svårt. Man kan aldrig få det på samma sätt som i ridavlade hästar. Och just när man kommer till byten i serier brukar de raser som har lite svårt för galopp, som tex vb-travare falla bort.

Jag minns när jag först började med piruetter på min förra ponny. Han var en islandskorsning utan bra ridexteriör. Inget dressyrämne per natur.. Men jag ville ha min älskling kvar trots att jag börjat intressera mig mer för dressyr. Så han fick lära sig det han kunde med medvetenhet om hans begränsningar.
En kompis hade en vb-travare som innan henne inte haft det helt lätt och såldes från travet utan att ha kommit till start iom att han var okörbar efter olycka med vagnen.
Hon hade ridit lika länge för samma tränare som mig. Hon var duktig och det var inte så att jag red bättre än henne. Men hennes häst hade trots det sååå enormt mycket svårare än min med sin hyfsat kassa exteriör. Jag red rätt fort piruetter i trav och sen galopp. Medans hennes häst länge behövde stärka sig i skrittpiruetter och bara klarade ett fåtal innan han blev TRÖTT i kroppen.
Hon red ju dock dressyr för att det var nyttigt att stärka hästen och inte för att pressa fram prestationer.
Hon fick den hästen superfin! Den gick iaf msv c och var vettig, sansad och tyckte om att bli riden(mot då hon fick den..). Den lever än och är väl över 25 nu iaf och mår bra.
Jättekul att se när folk tar sig tid med sina vb-travare, utbildar dem och gör det på rätt sätt.
Och den hästen var så duktig som kämpade på som den gjorde. Super-vilja!

Jag tycker inte ridkänslan i vb-travere är vad jag vill ha. Jag vill rida svårklassörelser. Och jag tycker om känslan av att ha lätt att samla sig i en häst. Jag gillar ju Iberiska hästar och en del halvblod.
Men jag tycker om psyket i många vb-travare. De kämpar och kämpar!
Det finns många hästar med superexteriör som inte VILL.
Då är en vb-travare som vill roligare. :)
Generellt är det ju en sundare ras än halvbloden med. Har de inte gått och slitits på extremt på travet brukar de vara hållbara som bara den. Även de som hållit på travet sas.

Det är dock lite ledsamt att de tyvärr inte alltid hamnar hos folk som har tillräckligt med kunskap om vilken typ av träning de behöver om man vill rida dressyr och hoppa etc på dem. De får lite oförtjänt dåligt rykte pga de inte får rätt hjälp.
 
Jag tror att det också har att göra med hästens ålder och vad den har gjort tidigare. Har ridit en fd travare (6 år) som jag skulle grundrida (åt en annan tjej), men den hästen ganska jobbig. Det gick att galoppera till slut men övergångarna gick inte att få till (hon bara gasade) och i traven fanns det bara höga växlar och tunnelseende/känsel. Jag slutade efter några månader eftersom det blev för jobbigt. Men hon var jättefin att hantera i övrigt. Däremot har jag en kompis med en äldre vb-kille som aldrig har gått lopp. Han är jättekänslig och fin och mjuk i alla gångarter och övergångar. De tävlar inte men tränar på LA-nivå. Har träffat och ridit en del vb och det verkar vara mycket individuellt. Deras exteriör skapar ju vissa begränsningar på högre nivåer men som en tävlingshäst i dressyr och hoppning utan sikte på Grand Prix så kan man nog hitta riktiga guldkorn!
 
Senast ändrad:
Haft ett vb-sto, mentalt den trevligaste häst jag någonsin träffat. Vem som helst kunde rida henne, tom min mamma som bara ridit några terminer på ridskola tog sig gärna en galopp på fröken. Hon galopperade gärna och gärna länge, men sa man stopp så var det stopp och ingen stress i kroppen alls efteråt. Hon hade en rätt så bra exteriör för ridning, men nej, aldrig mer.
 
Haft ett vb-sto, mentalt den trevligaste häst jag någonsin träffat. Vem som helst kunde rida henne, tom min mamma som bara ridit några terminer på ridskola tog sig gärna en galopp på fröken. Hon galopperade gärna och gärna länge, men sa man stopp så var det stopp och ingen stress i kroppen alls efteråt. Hon hade en rätt så bra exteriör för ridning, men nej, aldrig mer.
Aldrig mer för att... ?
 
Min varmblodstravare var arbetsvillig, positiv och känslig och fungerade bra i westernridning. Galoppen fick jag jobba en del med, men med tillräcklig samling och gärna fattning från skritt blev det riktigt bra. Vi vann en lätt western riding klass (utan byten) vid ett tillfälle och flera blev förvånade när de insåg att hon var travare. Jag skulle absolut kunnat tänka mig en sån som hon igen, men just nu är jag nöjd med mina ponnysar :)
 
De är ju kanon hästar, psykiskt. Alltså inget klår dem på de planet känns det som ibland. Vi har haft runt 30 talet Ridtravare, varmblods modellen. Alla har haft olika svårt för att lära sig galopp, men alla har kunnat båda galopperna och samlat, många blev också välutbildade i western av Ronny åman och han tyckte de var härliga travare. Vi hade turridning och under väl kontrollerade former. Kanon djur, vissa av dem tävlades senare i dressyr, hoppning och western. Gick också bra, men de blir ju aldrig några stjärnor. Dock så kan man säkert nå sina mål om dem inte är allt för höga. Msv c kan alla hästar gå ;)
 
Jag har en vb-gubbe (ja han är en gubbe :p) och vi har hängt ihop i snart 11 år. Han kom till mig när han var 6 år, endast skrittad och travad under ryttare i skogen ett par gånger. Det gick inte ens att svänga honom, han bara vred på huvudet. Jag var 17 år och hade 6 års ridning på ridskola (av varierande kvalitet) bakom mig och en mamma som var hästerfaren, dock av galoppörer. Mamma och jag lärde honom det grundläggande. Fram - stanna - svänga. Skänklar förstod han inte och reagerade inte alls på dem. Men efter ca 9 månader började jag träna regelbundet för tränare (minst en gång varje vecka) och gjorde det i flera år. Vi tävlade också så småningom i både hopp och dressyr, men jag var alldeles för hispig så jag la ner tävlandet. Men jag fortsatte träna för att det var roligt. Min fina vän var alltid pigg på att lära sig nya saker, alltid villig att vara till lags och så löjligt stolt över sig själv när han klarade nya uppgifter. I början var han livrädd för uppställda hinder, det gick inte ens att komma i närheten av ett hinderstöd. Idag hoppar han glatt 130, dock inte med den bästa tekniken. Efter ett par år fick jag kontakt med uppfödaren och fick av denne veta varför han aldrig startat, han har något problem med balansen men det blev aldrig utrett var exakt detta problem fanns. Han sprang inte rakt framför vagnen i höga hastigheter. I ridningen visar det sig genom att han kan vara lite vinglig och behöver mer stöd än en normal häst, lite som en konstant unghäst. Det blir mindre påtagligt ju bättre musklad han är men finns där alltid. När jag tränat i några år hade jag ett upphåll i träningen för instruktör men fortsatte själv på hemmaplan. När jag sedan tog upp träningen igen, efter ett år ungefär, sa t o m min instruktör till mig att hen aldrig hade kunnat föreställa sig att galoppen skulle bli så bra. Man ser att den inte är helt "ren" men det är ytterst lite som stör.

I våras var jag på ett mindre träningsläger i dressyr för en instruktör som utbildat många hästar och ridit många fina hästar. För att jag skulle få ut så mycket som möjligt ville instruktören rida min häst för att bilda sig en uppfattning om hur han var. Instruktören var mållös och sa till mig att han var minsann mycket finare och trevligare i ridningen än många andra hästar instruktören suttit på. De avslutade i galopp på volt där instruktören släppte tyglarna men min fina häst gick kvar i form på volten i galopp - i båda varven! Under lägret sedan hjälpte instruktören mig att förbereda för passage, dvs mer tramp. Och jag fick väldigt, väldigt fina ord om min häst och hur trevlig och fin han var att rida under hela lägret. Vi fick t o m visa de andra deltagarna hur man gör korrekta övergångar. Efter lägret sa instruktören att min fina gubbe tagit död på alla fördomar hen haft om gamla travare.
Behöver jag säga att mitt hjärta fortfarande sväller av stolthet när jag tänker tillbaka? :love:

Det går att göra väldigt fina ridhästar av vb - men de måste ha exteriören med sig och rätt sorts träning för att komma dit (som någon annan skrev tidigare i tråden).

Här är godbiten själv :love:
image_zpsccc15875.jpg
 
Same same... synd på så fina hästar. Jättefina för promenad och skogsritter, men sen är det värre. Kallblodstravarna är det lite lättare att få fason på, eller hur?
Ja kallblodstravaren har oftast lättare för sig. Dom har ju fått högre status och stigit i pris eftersom folk har kommit på att dom är trevliga ridhästar, för si så där 10 15 år sen så gavs dim boet gratis eller låg på runt 5000 att köpa, precis som varmbloden fortfarande gör.
 
Jag har aldrig ägt en travare men varit medryttare på tre. Och gemensamt för dem alla var att de var himla trevliga och snälla i all hantering ! De stod där man ställde dem och lydde alltid. Otroligt lugna att pyssla om / sätta upp unge /hund vadsomhelst på ryggen . Duscha dem i ansiktet osv de gick med på allting:) I ridningen var de alla lika snälla. Extremt samarbetsvilliga. Ja jag hade massor massor fördomar om travare förr. Men sedan jag blev medryt t are på den första ändrade jag helt uppfattning. De är ofta väldigt trevliga skogsmullar och även för lättare träning. Ja helt enkelt väldigt roliga att rida då de alla hade egen energi och glädje i att ridas . Men då föredrar jag hästar som.själva bjuder mycket framåt. Sen gemensamt för alla att de blev väldigt upphetsade om de fick springa på. Så man bör vara lugn som person och kunna skratta åt deras energi och glädje :) passar ofta inte folk som vill ha filbunke typen även om det finns en och annan. Den ena travaren jag red var utbildad lb dressyr och kunde hoppa. Men helt ärligt särskilt snygga ser de kanske inte ut när de travar runt på dressyr banan..men öronen är spetsade och de gör sitt bästa och de vill vara till lags :)
 

Liknande trådar

Hästhantering Någon här som haft en väldigt nervös och osäker häst? Blev det bättre? Varning för lång text: Köpte min dam i februari, känslig men...
2 3 4
Svar
66
· Visningar
13 989
Ridning Hej Jag blir galen. Har nyligen fått börja rida en ny häst som är otroligt storgalopperad. En helt annan häst med helt andra gångarter...
Svar
4
· Visningar
1 336
Senast: Badger
·
Hästmänniskan Varning för långt inlägg, läs gärna allt innan svar. Lite bakgrund om mig som kanske gör det lättare för er att hjälpa mig och kunna ge...
Svar
8
· Visningar
1 829
Senast: Verdandi
·
Hoppning Background för jämförelse: Jag brukade träna hoppning för MÅNGA år sedan. Det var fredag kväll. Det var en ponny grupp innan oss och vi...
2
Svar
27
· Visningar
4 384
Senast: Ullmerkott
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp