F
flashlight
Sv: Börja med samling direkt
Instämmer i varenda ord
Instämmer i varenda ord
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Allmänt.. om galoppen så är det väl vanligt att man longerar "in" galoppen så de har den grundstyrkan att bära upp sig själv. och så slänger upp en ryttare och linar lite till så den lär sig hantera vikten och man överför hjälperna från linföraren till ryttaren. sedan kan man börja gissa att den klarar att ridas i galopp i balans på ridbana.
Vår äldre häst har inte klarat galopp på volt tidigare i sitt liv heller trots många herrans kilon med muskler, men det pga bristande lösgjordhet i ländryggen. kanske det var så på din oxå, om den tränats mer "på flacken" med ryttare för konditionens skull o inte för full lösgjordhet? Då kan de ju kännas som svaga korthus innan de ridits loss och gymnasticerats, trots att de eg har massor av styrka i kroppen?!
muskler du har i hästen inte hur många det finns..... jag tror detta du själv skriver kunde ge dej en tankeställare ang inlärning och träning, stärker du en häst allsidigt fårn början, med ett helhetstänk så kommer du inte att ha såna problem, även om det är en kallblodstravare (vilket du antagligen kommer att svara med, så jag bara förekommer dej...)vilka
Jag har sett ett antal inridningar av unghästar och de har galopperats på lina ganska omgående. Men jag kanske bor i ett konstigt område, fast det är ju typ 1 mil till Flyinge? (Så det är inte Långtbortistan menar jag där alla bara läser teoriböcker och tränar för tränare en gång vart femtonde år)
Själv har jag inte en susning, har aldrig haft unghäst och kommer att bespara alla unghästar upplevelsen att hamna hos mig.
Fråga: Den balans unghästar ofta uppvisar - är det "dressyrbalans"? Förstår ni vad jag menar?
Delvis KL
Jag förstår inte överhuvudtaget vitsen med att försöka påskynda hästens utbildning- trots att man inte har erfarenhet själv av att kunna hjälpa den.
Vems självändamål tros det gynnas
Lär hästen att det är trevligt att bli riden o den kommer att lära sig mkt snabbare. Det här påminner om allt petande på den från marken- man kör med den o den vill sen inte ens gå från stallet- varav cirkeln är sluten- hästen blir ovillig.
Det låter på många här som att hästen ska utbilda sig själv.
Ena stunden ska den inte ridas in förrän den är 4-5 år o i nästa ska den utbildas snabbt.
Den behöver en ryttare som kan låta den vara unghäst MEN jobba i balans. Hur många är rider inte sina hästar i nerförsbacke o kräver perfektion innan man går vidare- stagnerar.
Varför ska den kunna fatta samlad galopp innan den får galoppera?
Lär dig att kunna hjälpa den, men börja med att kunna galoppera överhuvudtaget.
Gång på gång ser man folk som inte klarar av att sätta hästarna i balans efter x antal språng- inte hästen fel.
Låt hästen få en god grundfysik o se till varje individs förutsättningar.
Var självkritisk o utbilda dig själv- be att på prova på en redan välutbildad.
En del sitter framåtlutade o försvårar balansen hos hästen o sen undrar varför den inte VILL samla sig. Sen rider många sakta o tror att det ä'r samling.
Feta hästar ses som muskulösa, men kan inte galoppera ett varv på ridbanan
En god ryttare har inga problem att lära den det mesta ute i skogen.
Nä- stärk hästen o bygg upp en vettig kommunikation- utan krav på samling (som tyvärr är på modet nu). Det verkar som det viktigaste är att kunna trampa sin häst, inte att kunna trava o galoppera i balans i alla dess variationer. Tacka vet jag motionsryttare okomplicerad ridning.
Vad jag blir irriterad på är när folk skyller på att hästen inte kan/ vill, när det i själva verket är ryttaren som inte kan o heller inte förmedla sitt budskap.
Byt ryttare o vilken häst som helst kan lära sig det mesta.
Den gavs ut första ggn 1947 o bygger på Svenska arméns ridinstruktioner men därifrån gjorde Lars ett eget system- känns det igenDet är en bok för de mer försigkomna som redan behärskar ridkonstens grunder o nu vill lära sig mer.
Man får följa hästen från rå remont upp till svår dressyr/ hoppning
Jag har sett en hel del unghästar galopperas uppsuttet i lina. Vidare sitter man ofta ner i traven också, men det är väl å andra sidan lite skillnad på när en duktig ryttare sitter ner och när jag sitter ner. (Får man hoppas ).
Axel, tack för boktipset! Den boken har jag inte i hyllan!
Gör det nu igen- då det är dags att verkligen ta itu med bytena- med precision
ang. hoppryttaren som jag skrev om- var det första uppsittningen. SÅ okomplicerat.