Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Ja det blir mögel, så jag skulle inte köpa de balarna om jag var du.
Kicki
Jag kan inte föreställa mig att en rundbal inte skulle bli dålig rättigenom om den väl har börjat att få mögelsporer i sig i fuktigt klimat.Jag håller inte med. Vi har haft rundbalar i alla dess former, och oplastade står sig inte! De tar åt sig fukt under höst och vår (och vinter också) oberoende av hur torra de är. Jag anser att de funkar att ge till nötkreatur som inte är lika känsliga (kanske inte mjölkkor pga sporrisken) men absolut inte till häst. Det är ytterst få rundbalar av hö som jag har kunnat ge till häst.
Vi plastar allt foder oavsett ts. Ska man ge torrhö så ska det vara torkat på skulle och sen inlagrat med halm, det är min bestämda åsikt.
Men det är inte alls konstigt eftersom de flesta saknar rätt utbildning...( det syns på svaren ju)Konstigt att det finns skilda uppfattningar, för det borde ju finnas rön för hur det egentligen är. Hmm...
Att han ens resonerar som att han måste vänta att slå tills han får semester ...
Blir balarna dåliga inuti så beror det på att de är pressade utan att gräset var tillräckligt torrt. Inte beroende på att de är lagrade.
Det är min bestämda uppfattning, som jag vet stämmer.
Men det är inte alls konstigt eftersom de flesta saknar rätt utbildning...( det syns på svaren ju)
Inte konstigt att värdena blir dåliga då.
Den enskilt största orsaken till lågt proteinvärde är att det skördas försent. Sök på vallprognos och SLU så får du upp deras sida med provtagningar vid olika tidpunkter och enligt dem var det i Mora optimalt att slå i mitten på juni (till hästar kanske det tas några dagar senare). Att slå nu verkar väldigt sent om det är förstaskörd tycker jag, även om det beror på flera andra faktorer också.
Inom lantbruket är det inte riktigt samma inställning och här finns mycket forsking och utbildning.