Sv: Blup
evaliz skrev:
Vad räknas som bra blup? Läste att om ett sto har över 108 i blup så får ev hingstavkomma efter 1 klasshingst betäckningstillstånd - stämmer det?
Detta är taget från SIFs "Plan och Riktlinjer" (länk finns under "Avel" på hemsidan):
Hingst med avelsindex (BLUP) lägst exakt 115 kan från två års ålder erhålla betäckningstillstånd med totalt 10 ston fram till fullständig avelsbedömning vid 4 eller 5 års ålder.
Hingst med ett avelsindex 110 – 114 kan visas för bedömning från 3 års ålder och om den ges en exteriör på lägst 8.0 erhålla begränsat betäckningstillstånd med totalt 10 ston fram till fullständig avelsbedömning vid 4 eller 5 års ålder.
Dessa hingstar måste även genomgå hälsoundersökning enligt de äldre hingstarna men utan krav på spattröntgen.
Så ifall stoet med 108 i BLUP ger en hingstavkomma med betäckningstillstånd beror helt på hingstens BLUP. Såvitt jag har förstått utgörs avkommans BLUP av föräldrarnas medel. Om stoet i detta exempel betäcks med en hingst med BLUP minst 122 så får avkomman automatiskt betäckningstillstånd ja (108+122=230, 230/2=115).
Men BLUP och bedömning är lite separata grejer. Bedömningen räknas in i BLUP:en, men när det gäller betäckningstillstånd för ev hingstavkommor ska man titta endast på BLUP och inte på hingstens bedömning. Det finns "1:a klass hingstar" (betäckningen finns formellt inte kvar, men man menar oftast med uttrycket hingstar som har över 8,0 i totalbedömning) som har över 122 i BLUP, men det finns också många 1:a klass hingstar som har under denna siffra i BLUP. BLUP:en beror på bedömning av hästen själv, dess föräldrar och släktingar bakåt i ledet och även dess avkommors bedömning. Så BLUP:en kan förändras under en hästs liv. Här är några exempel på kända 1:a klass hingstars BLUP (taget från hemsidan
www.islandshingstar.se)
Askur från Håkansgården - BLUP 123
Atli fra Sydra-Skördugili - BLUP 113 (ELIT-premierad)
Dugur fra Minni-Borg - BLUP 110
Fakur fra Saudarkroki - BLUP 111 (ELIT-premierad)
Flipi från Österåker - BLUP 122
Hraunar fra Efri-Raudalaek - BLUP 122
Isar fra Keldudal - BLUP 126
Mökkur fra Varmalaek - BLUP 122 (ELIT-premierad)
Mjölnir fra Dalbae - BLUP 111
Oddur från Mörtö - BLUP 123
Solfari från Oviksfjällen - BLUP 109
Segull fra Skardi - BLUP 111
Thor från Kalvsvik - BLUP 107
Om vi tar Oddur från Mörtö som exempel på hur BLUP:en utvecklas och förändras så har han Askur från Håkansgården (BLUP 123) som pappa och mamma heter Osk från Mörtö (enligt World Fengur har hon BLUP 113) morfar är Atli fra Sydra-skördugili (BLUP 113), så när Oddur föddes hade han antagligen BLUP 118 (förutsatt att ingen av föräldrarnas BLUP förändrats från då till nu...), men BLUP:en har förmodligen stigit till nuvarande 123 för honom efter att han visats på Avelsbedömning och fått fina 8,17 totalt. När hans avkommor börjar bli tillräckligt gamla för att visas kan hans BLUP förändras igen!
Vad som räknas som "bra BLUP"? Ja här är några tumregler tagna från SIFs hemsida:
Några tumregler är bra att ha:
• Använd endast de hingstar, som står främst på den rangordnade listan (totalindex).
• Hingstar, som ligger långt ner på listan med lågt avelsindex bör helst inte användas.
• För fyrgångshingstar är en miniminivå för totalindex 105
• För femgångshingstar är en miniminivå för totalindex 110
Det är lätt att bara fokusera på hingstarna men stona är minst lika viktiga.
• Ston med totalindex över 110 är potentiella hingstmödrar och man bör välja
de bästa hingstarna till dessa ston.
• Ston med totalindex under 100 är knappast lämpliga för avel.
Hoppas allt detta gör dig lite klokare. BLUP är ett utmärkt instrument när man väljer hingst till sitt sto (i synnerhet om stoet är BLUP-värderat förstås), men innan man går helt på BLUP:en bör man kanske fundera på om ens egna avelsmål stämmer överens med avelsmålen hos dem som har infört och administrerar BLUP-systemet...
Om jag tex har för avsikt att avla fram en passkanon kanske jag föredrar att använda Thor från Kalvsvik även om han är en 5-gångare med BLUP under 110. Samma sak med andra egenskaper som man kanske önskar betona i sin avel som tex färg, lynne, storlek osv