blir så trött!!

Mina hästar äv varma i sina hovar trots skor (och nej, det är inget fel med dom). Det beror nog mkt på HUR man skor och verkar också!
 
Men alla kanske inte har möjligheten att ha sina hästar gå barfota, det kan väl knappast vara att rekommendera till en hästägare som bara har möjlighet att träna på hårda grusvägar osv... :confused:
 
Håller med...

Min häst blir absolut inte ömfotad om jag skulle ta av honom skorna och ge mig ut på en hård grusväg MEN han skulle slita sina hovar otroligt snett!!!! Därför har han skor och kan inte gå utan överhuvudtaget.

M.
 
Det stämmer säkert som du skriver att det beror på hur man verkar och skor. :smirk:

Har inte du fått kommentarer ang att hovarna är varma? Folk brukar älska att påpeka sådana saker annars. ;)
 
Men det kunde väl vara snyggt. :eek:

Jag tycker du ska lacka dem röda också. ;) *skämt*



mvh Jessica
 
Hejsan!
Jag antar att jag får räknas till den högfärdiga skaran "barfotaförespråkare". Jag tänker inte alls bestrida dina synpunkter, men precis som du själv säger är det viktigt att ta reda på fakta innan man ger sig in i en diskussion som denna.

Anledningen till att jag (och säkert flera med mig) väljer att ha hästarna barfota i den mån det går är att barfotagång gynnar hoven och de nedre extremiternas cirkulation. Detta sker då hovkapsel och hovbrosk tillåts vidga sig och elastiska putan komprimeras. Fenomenet, som fungerar som "blodpump", kallas hovmekanismen och jag är säker på att du kan hitta massvis av litteratur om just detta. En sko "låser" hoven och minskar sulans och strålens kontakt med marken.

Någon menade att okunnigt hästfolk ute i bushen kunde få för sig att ta av skorna och sedan aldrig mer verka. Hm, ja, det förekommer säkert och är verkligen inte bra. Men att dessa hästar far illa beror ju inte på barfotagången utan på brister i skötseln. Samma hästar hade kanske fått gå skodda med långa intervall och skotts om först då flertalet av de fyra skorna fallit. En barfotahäst kräver naturligtvis samma "fot-omsorg" som en skodd, mina verkas kontinuerligt var åttonde vecka.

Vid kraftigt slitage (mycket ridning/körning på hårt underlag), dålig hornkvalitet eller vissa sjukdomstillstånd krävs naturligtvis beslag. Det är inget konstigt med det. Men lite av ett nödvändigt ont, enligt min åsikt.
 
Vill du se riktigt dåliga hovar så säg till, jag kan maila bilder från i somras, och bilder från nu, så kan du nog se en skillnad, och kanske slutar dumförklara dem som försöker hitta nya vägar när dte mesta redan provats
:smirk:

Däremot rider jag i snitt 6 mil per vecka, 24 mil i månaden barfota, på varierat underlag.

Vet du vad Sunnan, JAG skulle jättegärna se bilder på fina barfotafötter!!!! Min häst har skor och anledningen till att han har det är att jag anser inte att jag har tillräcklig kunskap om just barfotagång. Min hovslagare är ju skolad att fixa till fötter med skor, hade jag haft en kunnig i barfota så är det inte omöjligt att vi gett det ett försök :).

Om man nu har en häst som släpar benen efter sig och därför sliter på tån, hur blir det då utan skor? som det är nu är det ju tåkappan som slits. Ja en liten fundering bara, vill gärna lära mig mer om detta :bump: :bump: :bump:
 
Hej Kristel

Jag skickar gärna över bilder på hovarna, skulle gärna lägga upp dem här men är lite för oinsatt hur man gör :o

Det som varit med Sunnans hovar är 6 års kris.
Varje vår/försommar har hennes hovar rasat totalt, skorna har lossnat, hon har varit halt och lytt

Vi har provat det mesta, men inget har fungerat, förutom barfotagången.
Jag var skeptisk till en början, men med hjälp av de otroligt snälla, kunniga och underbara tjejerna Sissu och Mitzi här har har Sunnans hovar börjat bli riktigt bra.
Jag har även fått hjälp av Cecilia, utbildad Strasser specialist

Jag har alltså själv börjat med noll kunskap och nu kan jag lite, men långt ifrån lika mycket som många andra här.

En fundering kring din hästs hovar:

Kanske släpandet kommer från skoningen?
Många hästar där man plockar av skorna får ett bättre steg, skruvande, biljardering, släpande har jag hört kan försvinna helt. Har själv varit med om en häst med kraftigt biljardering som blivit mycket mer korrekt iom att skorna togs bort och hästens verkades med mindre intervaller,

Jag upplever även att hästen känner av underlaget bättre och inte klampar på lika mycket, utan går lugnt och koncentrerat, utan att spänna sig förstås.


Det man bör veta innan man plockar av skorna är att det är en lång tillvänjningsperiod. Hovar som gått med skor länge kan ta lång tid att få såpass starka att de bär tyngden på ett fördelaktigt sätt.
Så efter 1 år först kan man börja utvärdera situationen, och tiden innan bör man vara förberedd på små, slitna, kanske ömma hovar, man måste vara noga med att raspa bort flikar, annars fläks hoven upp än mer.


I vårt fall fick Sunnan belastningsfång, hon stod på sulan, det fanns ingen bärrand som höll, utan allt var slappt, och trasigt. Sulan var väldigt söndrig, och föll även bort i perioder och ersattes av en ny, starkare.

Veterinären samt hovis ville slå på skor, men det gick inte, även om jag velat. Det fans helt enkelt inget att spika i. Så under hela sommaren samt hösten har hon fått gå med old mac´s, vilket har fungerat alldeles ypperligt. Hon hade ½ grads hälta i varje ben, troligen pga hovarna. Visar ingen hälta nu.
När du ser bilderna kommer du förstå varför.

Under hösten har mycket hänt. Hoven börjar gå från en avlång och smal form, till en bred och kortare.

Hur det blir framåt våren när gruset börjar titta fram får vi se. Jag tror inte att det skall bli så stora problem. Vi har ridit barfota i höstas på både grus och asfalt.

Det gäller även att härda hovarna, för hovarna blir såpass hårda som underlaget kräver. Därför bör man gå på asfalt och i viss mån grus för att anpassa hovarna, allt utifrån hur pass mycket sulan tål.

Om du pm över din mail adress så skickar jag lite bilder

mvh/ Anita
 
"Lillis" är ingen häst som kan gå barfota.... vill bara säga det till dig. Har han väl börjat med att trassla upp hoven så tar det långt tid att få den ok igen plus att han är väldigt "omfotat", så jag rekomenderar inte dig att prova.... för hästens skull. Hoppas allt e bra annars. :banana:
 
Visst finns det tofflor till starthästar. :D
Det är bara så att många hovslagare är fördomsfulla och inte vill lära sig sko med annat än järn...
Hippogrip är ett alternativ. Finns både som sommar- och vintersko.
 
Hej där! ;)
Kan du bidra med mer info om just Old mac´s och Marquis supergrip?
Vad är dina erfarenheter?

Jag skulle oxå vilja vet mer om just broddning och framförallt om dessa dojjor kan vara ett alternativ även till körhästar...
 
Hallåj

Old mac´sen form är mer som en barfotahästs form på hoven. Därför har vissa problem med inpassningen då hovar som gått skodda tenderar kring att bli lite mer avlånga och smala.

Så ibörjan med old mac´sen kan storleken från tå till trakt vara bra, men bredden vara för stor, det finns speciella inlägg man kan köpa. Det går ej att brodda old mac´sen, har funderat på att försöka sätta bilbroddar på dem.
De fäster bra på snö obroddade. Sämre på is, men bättre än förväntat. En barfotahov har bättre fäste.

Vissa har haft problem med skav kring karled och ballar, från banden som man fäster kardborre och spännet baktill, men jag har inte haft några problem alls, trots en relativt kort invänjingsperiod.
Jag har dock reklamerat ett par då sömmarna som håller själva yttermaterialet gick upp.

I körning fungerar de lika bra som vid ridning. Har inte heller haft några problem med själva underlaget, såväl myrlera upp till knäna, djup sand, vatten, grus, asfalt och skogmiljö har fungerat som en vanlig järnsko. Det enda jag reagerat på är att de är hala om man går på våta rötter i skogen, men det är det ju om man har järnskor också.

Så i själva körningen har jag inte märkt någon som helst skillnad, det är ganska skönt att ha skorna om man går i bebyggelse då spikar, glas osv inte kan tränga in i sulan.
Sen ser det lite roligt ut när hästen springer, väldigt "showigt"

Jag har ej haft på skorna i hagen, utan endast vid ridning, men rejäla turer.

Old Mac´sen luktar lite äckligt efter ett tag, speciellt om man går mycket i myrvatten.


Marquisen är jag mkt sugen på, speciellt med tanke på luften man kan fylla och släppampå, samt alla reservdelar. Tyvärr har jag inte haft möjlighet själv att testa, men HannaZ här och Peter Lundin har, så de kanske kan berätta mer???

De ser väldigt trevliga ut. Går dock ej att köpa i sverige än.

Det finns även andra skor, som Davis barrier boots, men de var helt värdelösa, hårda och fula i formen, samt väldigt lätta att tappa.

Swiss horse boots verkar också bra, man värmer upp dem och formar kring hoven, någon som testat dem? Har fått goda betyg.

http://annalar16.tripod.com/aboutbarefootedhorses/id16.html
har testat lite olika boots

http://www.naturalsolutions.org/hoofboots/comments.html
 
EN HÄST MED RÄTT FODER/BALANS I MAGEN OCH VERKNING/SKONING UTIFRÅN INDIVIDEN OCH SOM ÄR FRISKA INUTI HAR FRISKA HOVAR SOM EJ GÅR SÖNDER.

Fördelen med barfotagång är att man kan korrigera när det behövs. En del hästar kan behöva verkas en ggr/vecka andra var tredje månad beroende på tillväxten samt vad och hur mkt. som behöver korrigeras och åtgärdas efter kanske år av skoning.

Ni som skor och har hästar som växer mkt. i perioder. Har ni någon gång funderat på vilken otrolig skillnad det blir för benens ställningar och vilken påfrestning det blir för muskler, senor, ligament,leder m.m. när man måste verka av massor och ändra allting så sällan som var 8:de vecka som verkar vara standard. Utifrån det kan man ju börja undra varför det är så otoligt vanligt med bl.a. kotledsinflammationer. T.o.m. hästar på vila har fått det, hmmmmm!

Ok, om det fanns duktigare hovslagare och rikare hästägare som kunde sko oftare och då istället använda skor som man limmar så att inte hovens "mekaniska verkstad" blev drabbad lika kraftigt.

Än så länge har jag inte hört en enda häst som gått tillbaks till skor p.g.a att hoven slets sönder eller att hästen blev så ömfotat att det inte gick att fortsätta vid ett seriöst försök.

De hästar jag känner till som konverterat har ALLA haft GRÄSLIGA hovar och många har också varit mkt. ömfotade. ALLA fungerar bättre idag och en del av dom har även ändrat sin foderstats innehåll.

Själv är jag otroligt glad att jag vågade ta steget till barfotagång på min f.d. häst trots att han slet bort stora bitar bara efter några timmar med tappsko, han var så ömfotad att han i perioder inte kunde annat än stappla sig fram när han tappade skor och kunde han göra ett par ggr/ veckan när det var som värst vår och sommar.
På vintern gick han med sulor runt om så då var det lite bättre, men då fick han lammelrandsröta istället.

Till slut så började jag misstänka att han inte tålde sitt foder han åt, att han även hade fång. Men nej då, han hade ju inte de traditionella symtomen så hjälp fick jag inte utan var bara inbillningsjuk.

Då började jag "plugga på" riktigt ordenligt, fodret ändrades för det tålde han inte, skorna åkte av trots bättre vetande folks protester och jag verkade honom som en fånghäst. Vad hade jag att förlora, bättre att jag förstörde honom i mitt sökande efter svar än att andra fortsatte att göra det utan att söka svar, när det ändå inte fungerat på år.

Vips så kunde han användas, han slutade vara så förbaskat ömfotat, hovarna fick en kvalite han aldrig haft tidigare och gick aldrig mer sönder den korta period han levde efter konverteringen.

När han senare fick Elichios och jag åter berättade hans hela historia så hade jag turen att denna gång träffa en person som lyssnade och trodde på mig.

Han kom in på klinik och mkt. riktigt, utav sin ekförgiftning så hade han gott länge med kronisk fång, med Elichiosen på det klarade inte kroppen mer. Men, tack vare min envishet och styrka att våga gå mot alla som inte trodde på mig tidigare så hade jag räddat honom till ett fungerande liv och han slapp ifrån hovbensrotation vilket han hade fått om jag inte tagit saken i egna händer.

Så man kan inte bara sitta och kasta skit på folk som är av en annan åsikt än en själv och man kan inte sitta och säga att min häst kan inte utan att ha tagit reda på fakta.

Allt har sin orsak!

Vill man ha skor så ska man ha det, men säg inte att hästen inte kan gå barfota för att den är så ömfotat eller att hoven bara ramlar sönder, det finns en orsak till det, kan inte du och andra skoförespråkare som hackar på oss barfotaförespråkare förstå det, så finns det mkt. kvar att lära. Ta reda på den bakomliggande orsaken och låt hästen åtminstånde få ha friska hovar i sina skor.

MVH/
 
Tack.
Ifall det ser "showigt" ut när dom springer är nog dessa skor ingen för oss...vill gärna att dom ska springa så harmoniskt som möjligt... :)
 
Det jag menar med showigt är att skorna är ju bredare, större än hoven, så de ser lite klumpiga ut. När hästen sedan springer lägger man mer märke till skorna då det ej är som vanligt.

Rörelsemässigt är det ingen skillnad, förutom de första stegen hästen tar när man provar dem första gången.
 

Liknande trådar

Hästvård Hej! För tre veckor sedan tappade min häst en sko under en ridtur, hon har ganska kass hovkvalite.. hovslagaren kom dagen efter och...
Svar
6
· Visningar
719
Senast: Ajda
·
Hästvård Hej! Va ute och red gör 1,5 månad sen och hästen tappade en sko i galopp och började halta. Vi gick hem och hovslagaren kom dagen efter...
2
Svar
23
· Visningar
1 977
Senast: animalasia
·
Träning Detta blir långt, men jag försöker få med så mycket som möjligt av historien. Jag köpte min häst 2015. Hon var då 10 år och hade kommit...
2
Svar
24
· Visningar
4 463
Senast: Fiorano
·
Hästvård *långa funderingar* Jag har hamnat i funderingar när det gäller skor och barfota. Jag är varken i ena eller andra läget, personligen...
Svar
17
· Visningar
2 958
Senast: muslidag
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp