Men här hittade jag ju tråden som tippade min tvekan angående biodling över kanten :D Och det är jag än så länge jätteglad för!

Boken från @Paddington framstod i början som rena grekiskan - vaddå "rammått lågnormal"? Vaddå "outbyggda vaxmellanväggar"? Vaddå "färgprickar på drottningen"? Vaddå "invintring"? Fattade ingenting och tänkte att detta med biodling måste vara någon form av sekt för sådana som hållit på i minst sju generationer bakåt.

Det känns fortfarande lite så när jag åker till biredskapsfabriken och vandrar runt bland gubbar som ser väldigt erfarna ut och som handlar saker som jag inte ens riktigt begriper vad de ska vara till. Men jag lär mig lite i taget där också. I går la jag självsäkert upp en kaksporre och en tång på disken och försökte se i alla fall lite världsvan ut, stärkt av att jag nu faktiskt har två riktiga samhällen och inte bara är en vilsen teoretiker.

Men sedan har jag också haft världens mysigaste kursledare - 84 år ung! - som benat ut mysterierna i alla fall en hel del för oss ovetande. Och så verkar jag ha fått hem väldigt snälla och toleranta bin.

Så nu kan kanske tråden övergå till att bli "allmänna bitråden" med foton och erfarenheter för både nyblivna och mer erfarna bisysslare!

Visst är de vackra, tjejerna?

DSC_0610.webp
 
Tjoho en tråd för oss bisysslare! :D:love:

Jag har också jättesnälla bin. De har stuckit min far några gånger men han envisas med att bara ha en slöja och trasiga handskar när han hjälpt till. En annan har heltäckande kläder och gummerade bihandskar. :D Står ofta precis bredvid kupan och studerar deras inflygning i kupan. Mata dem gör jag utan skyddskläder, då öppnas ju inte kupan ändå.

Jag står i valet och kvalet att beställa en till låda och ramar... har tre tomma lådor men ev inte ramar till alla. Ska göra en avläggare och behöver en till honungslåda på den befintliga. Tror en låda till behövs. Vi har tyvärr ingen butik här men en återförsäljare som åker till Töreboda och plockar på sig i morgon. Får nog lägga en sen beställning. Är också newbie, andra året för mig. Köpte precis mina första avtäckningskammar. Använda gaffel eller oanvänd hundkarda förra året... :rofl: ganska bra men ingen finess där direkt. ;)

Mina bin är ubereffektiva så det verkar kunna bi mängder med honung om det bara är bra väder och finns blommor som blommar. Satt ute innan och trådade några ramar, rätt mysigt faktiskt, meeeen bara sjutton kvar att tråda nu då... :p
 
Får man ilskna och obehagliga bin som attackerar en så säger min kursledare lakoniskt att "man får vara sträng" dvs då får man ta död på drottningen och sätta till en ny - och om man hittar en snäll och bra drottning så lär hela samhället ändra sig på bara några dagar även om de varit ilskna förut.

Men visst skulle det ta bort det roliga om man behöver vara rädd att bli anfallen bara av att gå förbi kuporna. De här (av rasen buckfast) kan jag lugnt gå framför och sitta och kika alldeles nära vid sidan utan några skyddskläder.
 
Och @Ramona angående din ursprungsfråga om kostnaderna, så har denna bisyssla kostat *en hel del* hittills! :o Men då är det ju de större uppstartskostnaderna förstås. Samhällena 2500 kr styck, men då var det "riktiga" samhällen i full gång som påbörjat att dra in årets honung som också följde med. Drottningar från förra året som förväntas vara som mest produktiva i år och nästa år. Nu hoppas jag klara samhällena genom det första året, så är det mycket möjligt att jag också testar med någon avläggare nästa år och ger mig på att utöka på det sättet.

Två nya kupor - i trä - gick på 8500 till, inklusive diverse nybörjargrejs som burkar och honungssil och allt vad det nu är. Och så lite färg till dem. Och kursen en tusenlapp. Och då har jag ännu ingen slunga.

Men i budgetvarianten kunde man köpt en avläggare senare på säsongen och fokuserat mest på att få den att klara vintern (och då kanske få mindre honung första året), så hade det blivit billigare. Och planerar man i tid och scannar av marknaden så finns det garanterat begagnade kupor att få tag på till lägre priser. Och/eller så kan man ha EPS-kupor som är mycket vanliga och som också är billigare och lite lättare än de Skälderhuskupor som jag - typiskt nog - fastnade för.
 
Jag har fina gammaldags kupor med panel, dvs lådorna är oisolerade i trä och runt lådorna har man väggar av fin liggande panel och ett riktigt tak med takpapp. Mellan dessa och ovanpå lägger man isolering på vintern. Det är väldigt fint och väldigt tungt. Ju högre kupan blir desto fler nivåer med panel och jag är inte två meter lång. Nu har jag kört på detta eftersom vi återanvänt en del av pappas gamla grejer och han har snickrat ihop lite nytt. Men till en tredje kupa i framtiden blir det lätta plastkupor... hur trista de än må vara.
Jag skulle nog behöva lägga på en honungslåda till nu i dagarna men kommer nog definitivt inte orka lyfta bort befintlig låda själv så den nya kan stå nederst. Inte utan att lyfta ut ett gäng ramar först. Är generellt inte en hit att biodla när man är gravid... :laugh: Man får inte välja den varmaste tidpunkten att kolla i kupan, det värmeslaget är inte att leka med.

Angående kostnader så hade jag kanske inte börjat om det inte redan fanns en hel del saker här. Köpte avläggare i slutet av juni för 1500, som var jättestark och gav ca 10 kg honung förra året. Handslunga, en kupa med två lådor, pust och metallsilar med olika tätt nät fanns hemma. I år blev det mer inköp, bland annat ett kärl med tapp för 45 kg honung och glasburkar. Trodde inte jag skulle få så mkt förra året så då tog vi de burkar vi hade hemma. Kommer bli segt att slunga mycket i år för hand men tänkte att om jag kan sälja mycket honung så kan intäkten gå till att delfinansiera en elslunga, fanns en begagnad nu hos Återförsäljarn för 5000 men det var inte rätt läge för den utgiften, väldigt prisvärt annars.
 
Senast ändrad:
Får man ilskna och obehagliga bin som attackerar en så säger min kursledare lakoniskt att "man får vara sträng" dvs då får man ta död på drottningen och sätta till en ny - och om man hittar en snäll och bra drottning så lär hela samhället ändra sig på bara några dagar även om de varit ilskna förut.

Men visst skulle det ta bort det roliga om man behöver vara rädd att bli anfallen bara av att gå förbi kuporna. De här (av rasen buckfast) kan jag lugnt gå framför och sitta och kika alldeles nära vid sidan utan några skyddskläder.
Jag kör med åkgräsklipparen precis framför min kupa. :angel: Dock inte om det är full sol, jättevarmt och som mest trafik på eftermiddagen. Men om det är lite lagom med bin går det bra. :)
 
Visade sig att en svärm buckfast bosatt sig i en gammal soptunna på vårt sommarställe, så nu har vi en bikupa där med.
De var rätt upprörda när sambon flyttade dom till kupan, men ingen stack nån i alla fall.
Nu kommer jag nog få med mig sambon dit oftare :D.
 
Känns som jag behöver ge bina en låda till idag men det är så varmt att jag smäller av. Det negativa med bin...
 
Väntade tills skuggan började komma och fick hjälp av mannen. Nu är han också biodlare, hehe! Konstaterar att honungslådan redan i princip är fylld men inte täckt, bara enstaka småbitar är täckta. Den vägde uppskattningsvis minst 20 kg. :nailbiting::love::d Nu har de en till honungslåda och klarar sig ett tag hoppas jag.
 
Det här verkar så spännande!
Jag har noll kunskap, men en liten låga till intresse till framtiden.

De där kuporna jag har sett reklam om, där man bara har en kran som man tappar honungen ur, vart finns dem? Vad kostar dem?

Behöver läsa på massor om detta märker jag när jag läser. Hur skulle man ens hindra dem från att svärma liksom :rofl: Och jag är inte ens helt säker på vad svärma faktiskt är :o
 
Det är nog Flow-hivekuporna du tänker på, de är ganska nya i Sverige än så länge och jag har inte sett någon live. Enligt den här lilla filmsnutten skulle de kosta ca 7000 kr styck så det är ju ett högre pris än de flesta traditionella kuporna.


Sedan finns det topplistkupor som också skiljer sig från de vanliga som man staplar på varandra med lösa ramar, sådana kan @Magiana mer om!

Svärma är binas naturliga sätt att föröka sig när de börjar bli för många och får det för trångt i sin vanliga boplats. Då drar den gamla drottningen och kanske hälften av arbetsbina tillsammans därifrån och hittar sig ett nytt ställe att bo, sannolikt inte ett så bra ställe om man vill kunna hantera bina utan en skorsten eller ett ihåligt träd. Och så drar resten av det gamla samhället upp en ny drottning och lever glatt vidare, men med reducerad arbetsstyrka för att dra in honung.

Därför får man öka på sina vanliga bikupor successivt över året, på vintern behöver de sitta trångt för då föds det ju inga nya bin. Och de som övervintrar måste hjälpas åt för att hålla värmen tillsammans. Men på våren när drottningen börjar producera massor av nya bi-bebisar så att samhället blir stort och starkt över sommaren, så får man lägga på en eller två lådor till. Så de inte känner att nej här kan vi inte få rum, nu svärmar vi.

Jag har ökat på mina samhällen med varsin låda sedan jag fick hem dem. Men när man är nybörjare så har man inte ett lager av färdiga och utbyggda vaxmellanväggar, utan där får bina jobba med en tunt präglad, nästan slät, vaxvägg och själva göra vax och bygga ut celler som det kan bo både biyngel och sedan sparas honung i.

Det ena samhället har satt fart med det så där räknar jag med att drottningen hittar in på plan 1 snart och fortsätter lägga ägg i nya fräscha ramar. Och då kan jag stänga av plan 2 som ett rent honungslager med ett spärrgaller mellan så inte drottningen kommer in där utan bara de mindre arbetarna.

Men det andra samhället verkar allmänt lite trögare, de är nöjda och glada med den lådan de kom i och ids inte alls bygga ut något nytt ännu. Men det borde bli aktuellt snart.

Det är ännu lite lite läskigt att dra på sig munderingen och sprätta upp kuporna för att glo på vad de gör, men mest är det spännande och väldigt roligt! De var jättesnälla så länge jag tittade på ramar med täckt yngel men när jag kommer närmare honungsförrådet i ytterkanterna så märks det lite mer misstänksamhet typ "alltså - det där är ju vårt skafferi? vad ska DU egentligen behöva lyfta och kolla på det för, vavava?! det kan räcka med att du kollar på bebisarna"
 
@Lillgrådis haha ja ibland kan bina på en ram vara jättelugna men på nästa ram ser man hur de morskar upp sig och kommer med stöddiga frågor. :p eller från låda till låda.

Har dåligt med ork och tid för mina just nu. Måste kolla till dem i helgen och kanske börjar det bli dags att både skatta och dela på samhället. Pust och stön.

Men hittade denna, sån skulle man haft! :D
7A02EC78-3112-408D-AE45-F71757DAD1AE.webp
 
Hmmmm sent omsider :p har vi nu skattat en låda. Och vilken låda sedan! Runt 30-40 kg! Har ingen våg men 25kgs cementsäckar vägde tydligen ingenting i jämförelse. :D I morgon blir det att slunga. Finns en lika fylld låda till men den ska jag ta några ramar från till en avläggare så de har lite foder. Låter nog samhället ha kvar resterande honungsramar så tar vi vad de har kvar på sensommaren.

Som höggravid fick jag sitta en bit bort och titta på. Känns trist när ramarna var så hejdundrande fina och bina snälla. Men jag varken orkar eller har lust att riskera ett stick. Mina duktiga bin. :heart
F7C82DA1-B8C8-446F-AE93-9683C51D998B.webp
 
Förra året hade vi inga riktiga verktyg att avtäcka ramarna med. Tog en evighet kändes det som åtminstone. Nu hade vi riktiga gafflar. För tre personer tog det 50 min att avtäcka och slunga tio ramar, känns sjukt snabbt! Handslunga då. :)
 
Förra året hade vi inga riktiga verktyg att avtäcka ramarna med. Tog en evighet kändes det som åtminstone. Nu hade vi riktiga gafflar. För tre personer tog det 50 min att avtäcka och slunga tio ramar, känns sjukt snabbt! Handslunga då. :)
Ja, när man väl kommer på tekniken med gaffeln så går det bra. Men jäklar vad man kan sticka sig på den.
 
Ja, när man väl kommer på tekniken med gaffeln så går det bra. Men jäklar vad man kan sticka sig på den.
Japp det kan man. :D

Såg en artikel om en biodlare som hade problem att de inte fick in honung och han fick vattna dem. Har fixat vatten i trädgården till insekterna men inte enda har varit där. Så gick idag ner till källan utanför trädgården för att kolla. Den har inte sinat men har lågt med vatten och där var massor med bin. :) Förklarar varför mitt vatten var högst ointressant. Känns skönt att den klarat sig såhär länge, finns fler sådana naturliga källor där det ännu trycker upp grundvatten men regn behövs sannerligen...
 

Liknande trådar

  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Året var 1994. Jag var trött på att bo i en förort. Jag ville ut på landet. Några år tidigare hade jag avslutat en 2-årig...
Svar
0
· Visningar
1 743
Senast: Wille
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Den här sommaren hade jag tänkt att jag skulle reparera mitt sparkonto som sjunkit med 30000 under vintern som var då jag gått på...
Svar
15
· Visningar
2 735
Senast: Gunnar
·
Relationer Jag såg att min gamla tråd från i våras hade låsts, men jag fick så himla mycket fina och kloka ord av er den gången, så jag gör ett...
7 8 9
Svar
166
· Visningar
23 991
  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Som bekant så skaffade jag mig två bisamhällen i första halvan av juni förra året. Jag hade bara en topplistkupa som det ena samhället...
Svar
12
· Visningar
1 618
Senast: Magiana
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Stil på bostad för uthyrning.
Tillbaka
Upp