Sv: Biljardering och exteriör
Ligger tråden fel flytta den gärna!
Undrar lite om era erfarenheter med en häst som biljarderar och hur det påverkar hästen? Gångarterna, slitage och om det går att förbättra?
Denna häst biljarderar bägge fram, är 14 år.
undrar även om vad ni tycker om hennes exteriör, vad man kan förbättra, vad som är dåligt/negativit och vad som är bra. Är inte alls bra på exteriör och det vore kul att höra era synpunkter.
En häst som biljarderar har i rörelsefasen en utåt roterande kastbåge, den landar uteslutande i isättningsfasen på hovens yttre sida. I själva belasatnings fasen flyttas belastningen över till hoven innre sida för att i överrullningsfasen åter flytta över belastningen på hovens yttersida med en biljarderande kastbåge i svävningsfasen.
Detta leder till att övriga leder i benet inte tar upp belastningen i hela röreslsmönstret i benets styvaste riktning (läs alla leder ska belastas så jämt i resp. ledyta som övriga skelettets riktning)
Orsaken till att en häst biljarerar är många, paralleförskjuten i båda karpus, bruten tåaxel, tåtrång, innåttåad, överbyggt bogparti, framstupa ryttare, eftersatt hovvård som föl ex ex.
En ledyta som inte utsätts för optimal jämn belastning kommer ofelbart att utsättas för snedbelastning,, en sneinsliten led på en äldre individ bör så tillåtas vara snedinsliten, man måste helt enkel se till hur individens övriga ledytor belastas och ta hänsyn till att hela benet ska ta upp belastningen i benets styvaste riktning..
En innåt tåad häst har ofta en innåt roterad kota i statisk och dynamisk balans och åtgärdas inte detta så kommer det ofelbart att leda till kotledsinflamation. Tidigare forskning antydde att en sådan individ skulle verkas mer up hoven utsida och skon skulle på denna del läggas trångt. Modern forskning (sedan 2002) uppvisar motsattsen,, en innåt roterad kota leder till att hoven ska verkas mer på INSIDA och skon ska få ett större utlägg på utsidan. Därmed avtar rotationen i kotan och den biljarderande kastbågen kommer avta. Vi har nu skapat en balans i benaxeln där belastningen tas upp i benets styvaste riktning.
Skon ska även anpassas efter hoven form, tån placeras in rakt över den renskúrna strålens spets. Traktarmarna på skon ska ligga med exakt samma avstånd från strålens bakre mittstrålfåra och täcka båda trakthörnen..
Vi har nu på en billjarderande individ en sko med ett större utlägg på hovens sidodel/traktdel på yttersidan och en avvikande rotation i kotan skapat en dynamisk och statisk balans med avvikande billjardering i svävningsfasen.