Sv: Bettlöst
Okej jag håller med de andra som svarat (läs "min" tråd härommånaden;
http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=788537 Huka dej!
Men till din fråga så ser jag det som bra att vidga allmänna kunskaperna om bettlöst - det finns många olika varianter.
Sidepull finns i olika varianter, med lädernosdel och repnosdel. Sidepull verkar på ett ganska milt sätt på det viset att den mer "drar" i nosryggen än "lägger punkttryck". Jag har själv inte alltför stor erfarenhet av sidepull; det finns mer att lära där
Sedan finns en uppsjö olika varianter på kapsoner. Detta vet de flesta inte om - de tror att en kapson är en sådan otymplig longeringsgrej som Hööks sålt förut (idag har de faktiskt en vanlig ridkapson, har jag hört ryktas!).
En kapson kan vara helt i läder och är då ganska mild.
Den kan också ha ett plattjärn format efter hästens nosrygg. Beroende på hur brett plattjärnet är så är det olika skarpt. Ett smalt platt järn är ju skarpare än läder-dito i alla fall.
Sedan finns det nosjärn som är böjda i ett U där de spetsiga delarna ligger mot nosryggen. En sådan kapson är skarp, i min mening. Den lägger alltså trycket på en liten yta.
Ytterligare kapsoner har en cykelkedja över nosen (inklädd i läder då förstås), den är ledad och kan därför passa på olika hästar (vanliga järn bör böjas så att de passar "som ett smäck" på den hästen det används, det får inte "glida i sidled" vid tygeltag) och är relativt "mild".
Ytterligare finns kapsoner där ringarna sitter på en liten pinne, det ger en liten "hävstångsverkan" på trycket och är alltså skarpare än om ringarna sitter platt mot järnet.
I Spanien har de också kapsoner med taggig underdel, men några såna barbariska kapsoner har vi inte i sverige (än).
Hackamore är förstås ytterligare skarpt, och finns också i många olika varianter - den vanligaste är väl dock lädernosdel och mer eller mindre långa skänklar. Ju längre skänkel desto större hävstångsverkan, dvs mer "utväxling" av trycket.
Om sidepull & kapson kan jämföras med tränsbett & dess varianter, så är hackamore att jämföras med ett stångbett & dess varianter. På alla sätt och vis - ett hackamore har en mindre "höger & vänster"-skillnad än till exempel sidepull eller kapson, precis som stångbetten har i jämförelse med vanligt tränsbett.
Dvs tygeltagen höger & vänster (svängande) blir tydligare på sidepull/kapson/träns än på hackamore/stångbett.
Kapson & sidepull verkar höger och vänster över nosryggen, ett vanligt tränsbett (till viss del även raka bett) verkar också tydligt höger och vänster. På ett stångbett fördelas trycket även över kindkedjan - dvs under nosen, och på hästens nacke, och blir "luddigare" med svängande tygel/tömtag (trycket fördelas jämnt över sidorna). Samma gäller alltså hackamore. Just detta är bättre på sk "ponnyhackamore" där ena sidan kan röra sej ganska oberoende av den andra.
Allting som påverkar hästens nosrygg är skarpt, idag vet de flesta inte det - vi hanterar ju hästarna i grimma och tror att det är "snällt"
Till viss del kan ett bett vara mildare mot hästen... Förklaring till detta;
Nosryggen hänger direkt ihop med hästens skalle -och därmed är nosryggen "direkt länkad" till hästens nacke. När du påverkar nosryggen så påverkar du nacken. En hästs nacke är bland de bräckligaste delarna på den, hästar har långa halsar & tunga huvuden och har en "svag punkt" - nacken...
På ett bett kan en häst välja att undkomma ett tryck genom att föra sin underkäke på olika sätt. Den kan så att säga undvika att trycket når fram till nacken. På kapsonen har hästen inte mycket val, du påverkar nacken oavsett vad den gör.
Det är väl antagligen anledningen till att vi överhuvudtaget har grimmor på hästarna... någon gång i tiden upptäckte folk att hästar lyder utan förbehåll om man lägger något både runt nacke & runt nos.
Se bara på hundar....de allra flesta hanteras i halsband. Men om du har en särskilt stark hund som inte lyssnar väl på halsbandet, eller om du är till exempel sjuk och svag och måste korrigera en hund som sliter i dej, så lägger man en sk "nos-sele" på hunden. Nosselen ser ut som en vanlig grimma som man har på alla hästar.... Men på nosselen drar & sliter ingen hund, de "Lyder".
(att det finns hästar som sliter och drar i grimmor handlar väl bara om att den har vant sej - vi hanterar ju till och med fölungarna med grimma från början, sliter & drar i den... vi tar ett ytterst känsligt djur och vänjer den vid det ett skarpt tryck - och måste sedan utgå från detta i fortsatt arbete...)
En intressant sak att fundera över - när du sitter i en vagn med flera meter långa tömmar så blir allt det du gör i tömmarna flertalet gånger förstärkt innan det når fram till hästens mun. Fysik...
Det som var milt när du red den blir inte så himla milt längre.
Vad för bettlöst som kan rekommenderas beror ju på häst, och litegrann även på kusk