Jag gillar inte ordet stöd iom att så många tolkar det som att man ska ha någon form av fysiskt stöd i handen och liksom agera rullator. Hästen kan bära sig själv.Sen är det väll lite "kontakten med handen" som många pratar om, varför är det så viktigt? Är det inte bättre att man lär hästen att bära upp sig själv utan manipulation av huvudposition? Om ni fattar vad jag menar... Måste hästen ha det stödet i handen eller? Haha ni får gärna läxa upp mig, jag har ingen aning om vad jag pratar om här (eller någon gång)
Däremot är jag ett fan av kontakt iom att jag jobbar med dressyr. Nu rider jag med mindre kontakt än de flesta. Jag vill bara ha sträckt tygel. Men för att kunna arbeta med formen och samling så vill jag ha kontakt.
Lite som om du dansar och håller din partner lätt i handen. Då har ni alltid kontakt och känner allt den andre gör.
Skolar man en häst korrekt så ska den söka sig fram till handen med rätt muskelgrupper aktiverade för att optimalt bära sig själv och ryttaren. På hästen kropp så finns det fysiska punkter där tex ett tryck av tygeln triggar nerver och muskelgrupper att tex böja sig och lyfta inre bogen eller hur man genom bett kan be dem komma ut med halsen ur manken om man skolar dem så.
Jag rider förvisso också med andra hjälper än det som lärs ut via Strömsholm etc. Jag rider mer med tygeltryck mot halsen och har också många fler tygelhjälper för att kunna formge och påverka hästen mer än hur folk rider normalt. Det systemet ger oändligt mycket mer möjligheter att förbättra individers balans, rörlighet, förtroende för handen och ryttaren.
Min sambo är kiropraktor för ekipage. Han börjar ofta behandla framifrån av samma skäl som jag kan jobba avsuttet med att skola mun och formge fronten lite innan jag börjar rida ny häst. Käken hänger ihop med nacken, nacken påverkar hela hästens kropp. Om den inte kan aktivera rätt muskelkedjor fram kommer den inte kunna lyfta buk och rygg och bära ryttaren sunt. Den kommer då inte heller kunna vinkla om bäckenet och samla sig.
Jag har jobbat mycket med rehab. Både hästar med traumaskador och hästar som inte håller för vanlig ridning tex. Och du får inte samma resultat om du bara leder runt en häst eller låter den gå i valfri form. De hästarna behöver lära sig aktivera rätt muskelgrupper, bli lösgjorda och hitta balans. Man kan behöva ändra om hela rörelsemönstret på dem för att få dem. Och det går betydligt snabbare och enklare att göra med träns med bett och i kontakt. Sådana hästar har man "inte råd med" att låta harva runt i fri form i osunt rörelsemönster. De går sönder.
Rent biomekaniskt så vet man ju hur det är sundast för hästar att röra sig under ryttare.
Om man bara drar ihop hästen och ner skallen kommer det bli dåligt. Det frestar på både framben och kan ha negativ effekt på hals och rygg tex. Utöver att det så klart kan göra ont i munnen och vara obehagligt öht för hästen.
En form som är statisk är inte bra.
Jag rekommenderar inte att folk ska börja mecka med att formge hästar om de inte vet vad de gör. Men det finns metoder att tex få bort vikt från inner bog, få hästen att kunna samla sig. Det går att rätt drastiskt förändra rörelsemönster på hästar som inte rör sig så sunt etc. Och då gynnas man av kontakt. Väldigt!
Och av att ha utrustning anpassad för uppgiften. Ett sidepull tex är inte gjort för att ridas på i kontakt. Det togs ju fram för att ridas på med hängande tygel och a la neckreining.
Ett oledat bett tex var ju från början bara ett stångbett. Stång är främst anpassat för att ridas enhändigt på när hästen är skolad nog att följa sitsen och formges via sitsen. Och man ska rida i eftergift på en stång.
Man red enhändigt på det för att det inte går att ensidigt påverka endast ena sidan av truten som vi idag gör med tränsbett/bridong. Idag tror många att raka bett är snälla. Många tandläkare rekommenderar dem. Men är det snällt att vara otydlig och därför fastna i utbildningen så som vissa gör och istället är kvar i grövre och större hjälper iom att bettet gör det otydligt?
Det finns rätt mycket att ta i beaktande när man väljer utrustning och hur man använder den.