Nej, då är det ett bevis för att vi inte ska ha mjölkproduktion i Sverige. Inte svårare än så. Väldigt mycket är upp till konsumenten när det kommer till jordbruk men det verkar lite svårt att ta in för "gemene man". Det var också därför jag ställde frågan tidigt i den andra tråden, om folk verkligen köper svenskt.
Det är ju exakt samma diskussion som vi har på hästsidan. Svenska hästar är dyrare, och folk köper mycket importer för de har inte råd. På hästarnas bekostnad, i de allra flesta fall. Så även där kan man göra paralleller till "vår" bransch.
Om man gör en marknadsundersökning bland svenskar så säger sig en väldigt mycket större andel handla svenskt än de som verkligen gör det (utifrån faktiskt försäljningssiffror). Det är intressant i sig tycker jag.
Och ja jag köper svenskt så mycket jag kan, jag köper så litet och lokalt som jag hittar. Men det är så mycket lättare med paket mjölk än med annat.
Jag tror att i dessa marknadsundersökningar svarar personer att de köper svensk mjölk, i paket, från hyllan i kylen. Det är lätt och tydligt att se.
Medan man mäter även ost, smör, yoghurt, gräddfil osv. På de andra produkterna kan det vara svårt att se om mjölken är svensk eller inte. Men många antar nog att när de köper en ost, yoghurt, gräddfil från Arla är mjölken svensk. Jag är nog en av de som trodde det tills jag fick veta att det inte är så. Det är faktiskt ursvårt att hitta ost gjord på svensk mjölk och det är ganska mycket leta innan man ser att ostens mjölk kom från någon annanstans.
Sorterna på svensk mjölk brukar ofta inte vara barnfamiljsosten 1a heller, typ mild grevé. Utan Ost mild, Ost lagrad från mejeri X, som kanske inte faller i smaken.
Så det skulle jag betrakta som ett marknadsföringsproblem/missuppfattning från konsumenterna som Arla och andra ostproduccenter inte har det minsta lust att lösa.
Jag inser att jag måste kolla in yoghurten härnäst, som jag antagit varit svensk.