Betesalternativ

Lindon

Trådstartare
Vilket av detta alternativt hade ni valt? Lättfödd shettis, men som ändå behöver äta konstant då hon haft magsår för 2 år sen. Kan gärna gå ner ca 15kg.

1. Hö (låg socker) i hönät fri tillgång, mindre hage, grusad, endast något grässtrå som sticker upp runt stolpar. Natt inne med begränsad mängd hö.

2. Bete på dagen med munkorg på riktigt avbetat kort gräs. Natt inne med begränsad mängd hö. Större hage.

3. Bete med munkorg på dagen på långt samt kort gräs. Stor hage. Natt inne med hö.

4. Bete med munkorg några timmar i skogen (granskog). Resten hö. Natt inne.

5. Endast bete i skogshage med munkorg.

Motion: 1-1.5h /dag, alla gångarter. Mesta dels körning. Nu har jag alternativ 1, vilket gör att hon står med näsan i höt och käkar konstant, vilket hon behöver men hon rör ju sig för lite. Lutar år alt 4, för vi har ingen ström i tråden i skogen så jag vågar inte lämna dit henne utan uppsyn.

Hur hade ni gjort?
 
Sv: Betesalternativ

nr 5! :) fast med el, finns batteridrivna elaggregat! Jag har en häst lättfödd med EMS som jag testat det mesta som alternativ och som oxå haft magsår och igentligen behöver äta dygnet om, hon går på skogsbete/magert med betesbegränsare dygnet om. det är det enda som får henne att sluta vara så matfixerd samtidigt som hon kan äta när hon känner att hon behöver det för magens skull utan att bli brutalt fet :)
 
Senast ändrad:
Sv: Betesalternativ

Jag har en lättfödd shettis, och till honom hade jag valt bete då han mår bäst av att få äta när han känner för det, men ändå måste gå runt för att få tag i maten. Antingen på gräs med munkorg eller skogshage med munkorg.
 
Sv: Betesalternativ

Alternativ 5 tycker jag låter bäst för både dig och hästen :) Hästen kan då äta hela tiden och blir inga foderbyten (hö och bete), samt mer lättskött för dig om han går ute dygnet runt :)
 
Sv: Betesalternativ

Svarar alla.
Problemet är väl att vi har så mycket mygg att det inte förrän nu ens gått att ha hästarna i skogen. Annars är det den optimala lösningen. Våra stora killar är känsliga, medan shettisen inte blir så biten. Vi har hittills i sommar haft exemtäcken på alla pga alla mygg,men det börjar lätta nu. I början av sommaren hade jag dom där en stund men alla sprang runt galna övertäckta av mygg så det var bara att hämta dom därifrån..

Hon blir lätt stressad med munkorgen så jag undrar om hon skulle klara dygnet runt utan att försöka rymma ut.

Angående foderbyte har vi klarat oss bra i år, vi har fortfarande hö kvar från förra hösten som hästarna äter av tills den nya säsongens kommer. Det är endast stora killarna som vant in sig på gräs halva dygnet.

Ska prova ha henne några timmar i skogen som omväxling till hagen med hö. Vi får semester nu så vi kan lätt ha dom där hela dagarna. Kan hålla på och spraya myggspray och fiffla med täcken. Sen får jag helt enkelt motionera henne hårdare så att hon förbränner mer! Ska omvärdera om någon vecka. Måttbandet visade 5 kg lättare från förra veckan.
 
Senast ändrad:

Liknande trådar

Hästvård Tänkte höra om ni har några kloka råd. Shettisen vi lånar fick kolik i går. Var rätt dålig när veterinären kom men svarade bra på...
Svar
2
· Visningar
582
Senast: Kristall10
·
Övr. Grenar Hej jag köpte 2019 en travare. 155cm hög på 16 år. såhär när jag ser tillbaka på det, så stod Trollet alltid inne i ladugården när jag...
2
Svar
34
· Visningar
4 945
Senast: Mia_R
·
Hästhantering Detta är en ganska lång historia och jag kan ha svårt för att vara kort och koncist. 2022 blev mitt halvblod ensam och behövde...
3 4 5
Svar
99
· Visningar
16 108
Senast: Juli0a
·
Foder & Strö Såhär års överöses man av artiklar, reklam från fodertillverkare mm på temat att ta in hästarna från betet och "stalla in". För mig är...
2
Svar
34
· Visningar
4 290
Senast: Roheryn
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Autistisk bror
  • Vad gör vi? Del CCVII
  • Valet i USA

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp