"MEN hur mycket smärta tycker du att hästarna ska ha innan de kan få, som du sa riktiga stenhårda små vildhäst-hovar ?? med rätt trimning vad menar du med det? att hästarna ska plågas och ha ont ett par månader ????"
Hästen ska inte plågas och ha jätteontont! Däremot kan de vara ömma. Det kan mycket väl vara så att hästen bara är komfortabel på gräs och då får man som ägare se till att hästen får möjlighet att gå på gräs tills den klarar hårdare underlag. allteftersom hoven återhämtar sig efter de skador som skorna orsakat så blir den starkare och tåligare. Som ägare får man se till att hästen hålls på underlag som den är komfortabel på eller så får man inhandla boots.
Min häst har varit barfota bak i 1,5 år, 9 år gammalt halvblod som troligen varit skodd hela livet, jag har haft honom i 2 år nu.
Jag kan rida på hur grusiga/steniga vägar som helst och han ömmar inte ett dugg. på framhovarna har han bara varit barfota ca 10 månader och här ömmar han om det är sten på vägen. MEN jag sätter på honom boots om jag ska rida på stenigt underlag. Gräs, asfalt och ridbana funkar hur bra som helst.
För en hov som varit skodd tar det mellan 1-1,5 år innan en ny hov vuxit ut och alla vävnader återhämtat sig. Målet är att hästen ska ömma så lite som möjligt, vissa klarar övergången bättre än andra, dvs ägaren måste vara uppmärksam på vad just hans häst klarar av och anpassa arbetet och underlaget efter detta. Om man sköter övergången snyggt, dvs utan att ta för mycket i början och absolut inte tunna sulan + att man använder boots vid behov så är det min fasta övertygelse att väldigt många av våra hästar skulle klara att gå barfota.
Det handlar om kunskap och sunt förnuft från ägarens sida.
Om man inte respekterar att hästen behöver tid att ställa om sig utan förväntar sig att man kan ge sig ut på grusvägar två veckar efter att skorna plockats av så får man skylla sig själv. Det är bara synd om hästen som har en så egoistisk ägare.
Det är intressant hur vissa blir alldeles till sig så fort barfotagång kommer på tal och de flesta skriker Strasser! Djurplågeri!. Den som inte läst in sig på ämnet och kan komma med sakliga och genomtänkta inlägg i frågan utan bara protesterar hej vilt för sakens skull tycker inte jag inte ska uttala sig. Det man inte förstår det begriper man inte...
Vildhästtrim är den metod som jag använder. Den har den enskilda hästen som utgångspunkt och gradvis förändring är A och O. Hästen ska hållas så oöm som det bara går under HELA övergångsperioden. Vildhästtrimmen är inte lika fanatisk och extrem som strasser-läran och har använts på många fler hästar världen över. Det finns massvis av kunskap och material om vildhästrim och det är en metod som bevisligen fungerar!
Här är några utmärkta länkar för den som VILL förstå VARFÖR barfotagång med LÅGA TRAKTER och KORTA TÅR är det som hoven mår bäst av.
------------------------------------------------------------
http://www.barfotahast.has.it/ (Svensk översättning)
------------------------------------------------------------
http://cvm.msu.edu/news/press/phytrim.htm
Physiological trimming - Forskningsrapport från Michigan state university. Dr Bowker har forskat på hästhoven och beskriver fördelen med låga trakter och barfota. Gå även in på huvudsidan där intressanta artiklar i hästvård finns att läsa.
-----------------------------------------------------------
http://www.barfotahovens.sida.nu/ (Beskriver hur du gör en bra barfotaverkning.)
-----------------------------------------------------------
http://www.ironfreehoof.com/thehoof.html
(samma som ovan fast på engelska. Paige Gross och Ruth Green's hemsida om barfotagång)
-----------------------------------------------------------