Sv: Barfota till våren?
Jag har inte något emot att gå utbildningen, jag har heller inget alls emot duktiga, ambitiösa hovslagare! Där har ni missförstått mig!
Kruxet är väl att genom återcertifieringen (nu pratar vi naturligtvis om sådant som inte finns ännu men kommer att finnas i framtiden) så måste du hålla liv i även skoningskunskaperna. Om man då aldrig skor så ökar risken att man blir underkänd på den delen av provet och då utesluten.
Alltså, de som aldrig skor kommer att rensas ut ur leden oavsett hur duktiga de är annars, om man inte delar upp certifieringen. Alternativet vore kanske att inte ta med ett praktiskt prov på skoning i återcertifieringen men det känns inte heller bra för de som faktiskt skor...
Hej, nu måste du först lära dig att hålla isär begreppen.
För det första så är det inte tal om ngn sk återcertifiering utan en framtida
legetimering för yrket.
För det andra så gäller det för en
legitimerad yrkesgrupp att man besitter hela kunskapsbiten vilket omfattar bl.a extriör, anatomi,benställningar,belastningsfaserna,statisk och dynamisk balans,faktorer som påverkar den enskilda individens skaderelaterade problem,verkning,skoning,hovsjukdomar,fölkorrigeringar,hovreparationer,sjukbeslag,beslagslära, ryttarens och utrustningens inverkan på hästens balans,hovens slitage utifrån underlag-balans-hastighet-bruk-användningsområde,foderlära,miljörelaterad inverkan. Ja det va väl ungefär hälften av allt.
För det tredje så har alla för dagen som redan besitter dom kraven som kommer gälla för en framtida
legitimering genomfört ett Teoretiskt prov, praktiskt utförda prov på verkningar,skoningar,smide,skoning med handsmida skor, tillverkning och anpassade sjukbeslag på minst två olika hovsjukdomar och genom gått alla dessa prov med godkänt resultat vilket bevisas med av Sveriges Hantverksråds utfärda Gesällbrev.
Domarna vid dessa provtillfällen är Dels Svenska Veterinärer med långvarig forskning och Internationellt erkända för sina kunskaper, dels några av landets mest erkänt skickliga Hovslagare som skall vara minst två st vid varje bedömningstillfälle i samråd med en opartisk kontrollant.
Föreningens uppdrag och delaktighet i detta är endast att allt utförande som den enskilda medlemen genom sitt yrkesutövande utförs
genom väl beprövade forskningsgrundade metoder och utförs utifrån redan forsknings grundat resultat utifrån väl beprövade metoder
Vi begår helt enkelt ett regelbrott om vi helt plötsligt börjar "laborera" med annans egendom utifrån en verkningsmetod som inte har forskningsgrundad förankring utan bara en massa teorier.
Man bör tänka på ett par saker som seriös yrkesutövare, man leker inte hur som helst med ngn annas egendom. Helst inte med ngn hästägares käraste egodel även om lagen säger att det är inte den som utför denna verkning som enligt lagen kan anmälas utan endast ägaren själv. Detta är befängt då hästägaren själv aldrig varit i närheten av den skada som hovarna genom annan åverkan har uppsåt i.
Med en legitimering så kommer även lagen att ändras så till vida att det är den legitimerade yrkesutövande personen som kommer anmälas utifrån sitt personliga utövande och inte en okunnig naturlig hästägare och allt vad den genom vissa personers påståenden blir i tutad.
Jag är helt för en
legitimering då det kommer höja statusen på både skoningarna och dom hästarna som verkas och när dom utifrån enbart verkning ska skyddas med lämpligt beslag utifrån deras bruk och välmåend.Jag är även för att samtliga yrkesutövande inom hovvården avlägget ett nytt slutprov innan man får sin
legitimering vilket kommer sålla bort lite till.