Hej!
Intressant fråga tycker jag. Hur en häst fungerar på halt underlag oskodd är väldigt olika. Det beror på hur deras hovar ser ut. Det fungerar inte att bara ta av skorna och släppa hästen och tro att den inte ska halka. En häst son har varit skodd har oftast en utplattad bärrand, den delen av hovens undersida som ligger an mot skon, för att skon ska passa ordentligt. En sådan häst blir som Bambi när den kommer ut på isen. En häst däremot som har gått en längre period utan skor som har haft chans att låta hornväggen växa ut och bilda en smal hård kant som sticker ner mer än sulan mot underlaget, den hästen har ett mycket bättre grepp på halt underlag.
Det beror på att trycket är detsamma på de båda ytorna och det krävs en viss kraft åt något håll för att hoven ska glida. Ju mindre yta av hästens sula som är i kontakt med isen, desto större kraft behövs för att hoven ska glida.
Jämför med svag is. Att gå upprätt leder till att man trampar igenom, trycket blir för koncentrerat, men om man glider fram försiktigt på mage eller på en bräda så fördelas trycket och isen håller.
Hästen jag rider är barfota och har stor kontaktyta mot isen, så det är halvfarligt att rida henne.
Det blev långt, men då vet du varför du får så olika svar.
Sen är ju blankis alltid hal om man är barfota, eller hur
Mvh