Åh du måste säga om det blir likt originalet!Äldsta sonen bakar rostbröd! Nu kalljäser vi över natten så att vi får färskt bröd till frukost i morgon.
5 dl vatten
50 g margarin
1 pkt jäst
2 tsk salt
Vetemjöl
Visa bifogad fil 149302
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Åh du måste säga om det blir likt originalet!Äldsta sonen bakar rostbröd! Nu kalljäser vi över natten så att vi får färskt bröd till frukost i morgon.
5 dl vatten
50 g margarin
1 pkt jäst
2 tsk salt
Vetemjöl
Visa bifogad fil 149302
Återkommer i morgon!Åh du måste säga om det blir likt originalet!
Fast det är ju det som är tjusningen med hembakat bröd, att man kan baka precis det man gillar! Om du inte gillar sötare matbröd så är det helt ok, precis som att det är ok att gilla sötare bröd. Alla har rätt till sin åsikt och alla är fria att dela recept och baka vad man nu behagar.Tyckte trådstarten sade matbröd. men allt jag sett hittills är olika former av sockerkaka...
Ett riktigt matbröd (3 stk) består av:
2 kg. vetemjöl,
1 kg (norskt) grovmjöl (mjjöl som är kvarnad som vetemjöl, men kliet inte är separerad, finns inget liknande i Sverige)
100 gram "färsk" jäst
salt efter behag
och vatten.
Degen knådas till önskad konsistens, får jäsa i 35-45 minuter, innan den bearbetas ytterligare 4-5 minuter och får jäsa ytterligare 30-40 minuter innan den delas i 3 delar och knådas ut till "limpa" storlek, låt jäsa yttrerligare några minuter innan de sätts in i ugnen som är förvärmd till 225 grader.
Färdiga efter 40 till 50 minuter beroende på hur mörk skorpa du vill ha.
PS: Allt med någon typ av socker substans i receptet, typ sirap eller socker, betraktar jag som socker kaka då sötman skiner igenom oavsett om det kallas "enbart gäsnings medel" eller något annat.
PS: Allt med någon typ av socker substans i receptet, typ sirap eller socker, betraktar jag som socker kaka då sötman skiner igenom oavsett om det kallas "enbart gäsnings medel" eller något annat.
Tja bara att konstatera att tycke och smak vad gäller matbröd precis som den mesta annan mat vi lagar äter skiljer sig åt. Du får gärna betrakta allt bröd med socker som sockerkaka, jag delar inte den åsikten.
Vaddå fel? Svenskt bröd är traditionellt sett sött. Som jag har förstått det beror det på att man i krigstid och under ransonering bestämde att brödet skulle vara sött för att ge mer energi. Det är tradition helt enkelt. Om du inte gillar traditionellt svenskt bröd, baka någonting annat. Men sluta gnäll på vad folk gillar!Måste ju vara något fel när svenskt matbröd är sötare än fikabröd (som ju torde vara en lite sötare variant av tilltugg till kaffet på rasterna)...
Hah, då har du inte ätit amerikanskt cornbread!Måste ju vara något fel när svenskt matbröd är sötare än fikabröd (som ju torde vara en lite sötare variant av tilltugg till kaffet på rasterna)...
Men SÅ gott till en het chili con carne !Hah, då har du inte ätit amerikanskt cornbread!
Vaddå fel? Svenskt bröd är traditionellt sett sött. Som jag har förstått det beror det på att man i krigstid och under ransonering bestämde att brödet skulle vara sött för att ge mer energi. Det är tradition helt enkelt. Om du inte gillar traditionellt svenskt bröd, baka någonting annat. Men sluta gnäll på vad folk gillar!
Jag hade en hemkunskapslärare på mellanstadiet som hävdade att man måste tillsätta socker i degen för annars jäser det inte. När jag sa att min farmor och hennes mamma innan henne och hennes mamma innan henne i alla tider bakat bröd utan socker så hävdade hon envist att det inte gick att göra. Jag hade kunnat respektera henne om hon sa som du: att det är tradition i Sverige.
Du kanske kan starta en egen tråd om du vill fortsätta diskutera huruvida det är rätt eller fel med sött matbröd.Måste ju vara något fel när svenskt matbröd är sötare än fikabröd (som ju torde vara en lite sötare variant av tilltugg till kaffet på rasterna)...
Ingen vidare hemkunskapslärare du hade… Degen jäser snabbare om du tillsätter lite socker eller sirap och det kan ju vara bra när man har begränsad tid (hemkunskapslektion). Om man bakar glutenfritt är det tydligen en helt annan sak. Se bra förklaring här: https://eldingponten.com/2017/08/12/socker-i-degen/Jag hade en hemkunskapslärare på mellanstadiet som hävdade att man måste tillsätta socker i degen för annars jäser det inte. När jag sa att min farmor och hennes mamma innan henne och hennes mamma innan henne i alla tider bakat bröd utan socker så hävdade hon envist att det inte gick att göra. Jag hade kunnat respektera henne om hon sa som du: att det är tradition i Sverige.
Visa bifogad fil 149324
Här är resultatet! Saker vi har lärt oss:
Man måste pensla plasten med olja innan man lägger den över degen. Det gjorde inte vi och degen fastnade vilket sabbade jäsningen lite. Som ni ser blev det ingen kulle på limporna.
Kalljäsningen gav en riktigt bra struktur på brödet och en riktigt knaprig skorpa. Bra recept med perfekt sälta.
Tack för tips @Islandshästryttare! Det hade jäst så fint under plasten så det var ju tråkigt när bröden sjönk ihop så pga plasten fastnat. Ska testa ditt tips nästa gång. Kommer definitivt att kalljäsa igen!Är så gott med kalljäst bröd! Ser ut som det blev bra bröd det ger verkligen en knaprig skorpa också! Själv brukar jag lägga en kökshandduk löst över brödet i kylen när jag kalljäser då har det utrymme att expandera fritt.
Detta måste jag testa även om margarinet får stanna i affären! Det är så himla bra med recept med torrjäst för det kan man alltid se till att ha brukbart hemma.Gjorde en version av havrefrallor med ambitionen att få i tonåringarna mer fibrer. Hör och häpna! Det fungerade! Betyget blev 10/10.
Koka en gröt av:
1,5 dl havrekli
1,5 dl havregryn
2 dl vatten
3 dl mjölk
Tillsätt:
50 gr margarin
0,5 dl ljus sirap
1,5 tsk salt
Låt svalna till 37 grader. Tillsätt sedan:
Ca 5 dl vetemjöl
1 påse torrjäst
Jäs i bunken i ca 40 min. Baka ut till 16 frallor och jäs på plåtarna. Grädda i 7-8 min i 225 grader.
Visa bifogad fil 150507
Kul! Du får återkomma med resultatet. Jag har bara bakat receptet en gång så det kan ju finnas saker att förbättra. Om man inte gillar margarin eller smör så kan man ju självklart ta olja istället. Och torrjäst är ju så smidigt så det har jag alltid hemma. Om man hinner och har tid så är det bra att blanda torrjästen med lite av mjölet typ 10-15 min innan för då vaknar jästen.Detta måste jag testa även om margarinet får stanna i affären! Det är så himla bra med recept med torrjäst för det kan man alltid se till att ha brukbart hemma.