Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Nä, de är superfina. Men om de jäser en stund utanför ugnen och sen kommer in i ugn som är rejält varm med både värme över och under så borde de få en platt undersida. Kommer du underfund vad det är vill jag gärna veta för såna vill jag baka.Jag skulle behöva hjälp med felsökning. När bröden kommer in i ugnen så jäser de lika mycket undersidan som på ovansidan och brödet blir ballongformat istället för att få en platt undersida. Bröden blir goda och luftiga - men ruskigt fula.
Visa bifogad fil 147689
Snittar du dem så de kan jäsa utan att spricka sönder?Jag skulle behöva hjälp med felsökning. När bröden kommer in i ugnen så jäser de lika mycket undersidan som på ovansidan och brödet blir ballongformat istället för att få en platt undersida. Bröden blir goda och luftiga - men ruskigt fula.
Visa bifogad fil 147689
Snittar du dem så de kan jäsa utan att spricka sönder?
Nä, de är superfina. Men om de jäser en stund utanför ugnen och sen kommer in i ugn som är rejält varm med både värme över och under så borde de få en platt undersida. Kommer du underfund vad det är vill jag gärna veta för såna vill jag baka.
jag har samma problem(?), mina bröd blir goda men inte snygga. Fulare än dina, som ändå ser ut att vara snyggt formade, det lyckas jag inte heller med. Felsökning pågår lite halvt för min del (goda bröd är ändå det viktiga, utseendet är underordnat). Jag tror att bollformen kan ha att göra med att brödet inte har nånstans att expandera: om skorpan stelnar innan brödet har expanderat klart så växer det på undersidan, där skorpan inte hunnit stelna än.Jag skulle behöva hjälp med felsökning. När bröden kommer in i ugnen så jäser de lika mycket undersidan som på ovansidan och brödet blir ballongformat istället för att få en platt undersida. Bröden blir goda och luftiga - men ruskigt fula.
Visa bifogad fil 147689
Ni har konstiga problem med era fina bröd. Mitt problem är mer att de blir lite väl platta mot botten av plåten. Jag vill ha ballonger!jag har samma problem(?), mina bröd blir goda men inte snygga. Fulare än dina, som ändå ser ut att vara snyggt formade, det lyckas jag inte heller med. Felsökning pågår lite halvt för min del (goda bröd är ändå det viktiga, utseendet är underordnat). Jag tror att bollformen kan ha att göra med att brödet inte har nånstans att expandera: om skorpan stelnar innan brödet har expanderat klart så växer det på undersidan, där skorpan inte hunnit stelna än.
Jag har följande saker att testa:
- ånga i ugnen så att skorpan inte stelnar för fort (hindrar att det spricker).
- använd inte varmluft, det gör tydligen att skorpan stelnar fortare
- spänningen i brödet måste vara rätt för att det ska kunna expandera snyggt och bli ett öra. Huuur man lyckas med detta vet inte jag, det är skitsvårt
- jag tror att jag ofta har lite för hög hydrering, vilket försvårar formningen
- snittet ska vara djupt och 45 grader
- ska vara lagom jäst, varken under eller överjäst (huuur igen)
Håller med. Jag önskar också ballongbröd!Ni har konstiga problem med era fina bröd. Mitt problem är mer att de blir lite väl platta mot botten av plåten. Jag vill ha ballonger!
Visa bifogad fil 147712
De här är bra, men en del blir för platta och hade mått bra av mer ”ballong”.
jag har samma problem(?), mina bröd blir goda men inte snygga. Fulare än dina, som ändå ser ut att vara snyggt formade, det lyckas jag inte heller med. Felsökning pågår lite halvt för min del (goda bröd är ändå det viktiga, utseendet är underordnat). Jag tror att bollformen kan ha att göra med att brödet inte har nånstans att expandera: om skorpan stelnar innan brödet har expanderat klart så växer det på undersidan, där skorpan inte hunnit stelna än.
Jag har följande saker att testa:
- ånga i ugnen så att skorpan inte stelnar för fort (hindrar att det spricker).
- använd inte varmluft, det gör tydligen att skorpan stelnar fortare
- spänningen i brödet måste vara rätt för att det ska kunna expandera snyggt och bli ett öra. Huuur man lyckas med detta vet inte jag, det är skitsvårt
- jag tror att jag ofta har lite för hög hydrering, vilket försvårar formningen
- snittet ska vara djupt och 45 grader
- ska vara lagom jäst, varken under eller överjäst (huuur igen)
Håller med. Jag önskar också ballongbröd!Olika vad man tycker är ett problem, haha.
När vi bakade mer som bakade vi alltid i gryta. Lite mer meck men snygga bröd blev det. När vi misslyckades var det ofta pga snitten.Jag skulle behöva hjälp med felsökning. När bröden kommer in i ugnen så jäser de lika mycket undersidan som på ovansidan och brödet blir ballongformat istället för att få en platt undersida. Bröden blir goda och luftiga - men ruskigt fula.
Visa bifogad fil 147689
Kolla receptet i inlägg #23 från @warg. Ett riktigt guldrecept!Jag gjorde kalljästa havrefrallor (Camilla Hamids recept) som blev otroligt goda!
Jag brukar göra ett bröd med störst andel vete- och mindre del grahamsmjöl, är det bara att byta ut graham mot havre?
Sitter någon på ett bra recept med havre i annars?
I frallorna var det mjölk, medan i brödreceptet är det vatten.