Sv: Baka liten kaka
bara ett pkt saffran? låter lite lite...
Har iaf ett likanden recept för "min" saffransbullar
Fast jag har bara 12-13 dl vetemjöl special och sen 1½-2 gram saffran = 3-4pkt och sen kvarg (vanilj eller vanlig) =)
Detta är det bästa receptet på Lussekatter! Inte särskilt smalt men allt behöver ju inte vara det!!
50 g jäst
100 g smör (riktigt)
5 dl gammeldags mjölk
250 g kvarg (vanlig eller vanilj)
1½-2g saffran
1½ dl strösocker
2-3 msk stött kardemumma ( kan uteslutas)
½ tsk salt
ca 12-13 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
russin (jag struntar i dem)
50 g smält varmt smör till special jäsning
Om jag gör flätar så blandar jag ca 50-100 g smör med ca 200g riven mandelmassa och brer på en utkavlad deg (ca 6-8 längder utav en sats deg), rullar ihop och sen klipper upp och gör fin =)
sätt på ungnen på 225 grader.
smula jästen i en degbunke. smält 100 g smör i en kastrull. häll i mjölken i kastrullen och värm till fingervarmt.Rör om tills jästen löser sigTillsätt kesella, saffran, salt,socker,kardemumman och det mesta av mjölet.arbeta tills degen släpper från skålens kanter.
Tillsätt ev. mera mjöl.Häll det varma smöret över degen precis innan du täcker över med en jäshanduk. Låt jäsa övertäckt i 40 min.
baka ut degen i den form du vill ha, pensla med uppvispat ägg. Grädda bullarna i 225 grader i ca 8-10 minuter. Flätor kräver längre tid, ca 20 min.
Recept fr Tasteline som jag modifierat lite =)