Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
* 175 g smör
* 5 dl mjölk
* 50 g jäst (för söta degar)
* ½ tsk salt
* 2 dl socker
* 1 g saffran
* 1 ägg + 1 ägg till pensling
* (1 – 1½ dl russin)
* 1½ liter vetemjöl
Smula jästen i en stor degbunke och strö över saltet. Saltet gör att jästen börjar smälta.
Smält smöret och häll på mjölken, värm tills vätskan är 37°C och häll sedan vätskan i degbunken. Se till att jästen blir ordentligt utrörd.
Tillsätt salt, socker, saffran, ägg och eventuellt russin och arbeta in mjölet, antingen för hand eller med maskin, tills degen är smidig och släpper från kanterna. Strö lite mjöl över degen, lägg på en bakhandduk och ställ sedan på dragfri plats för att jäsa i cirka 30 minuter.
När degen jäst klart är det dags att forma till lussekatter.
Knåda degen tills den känns smidig och dela sedan i 4 delar. Varje fjärdedel delar du sedan i 8 delar.
Rulla ut till ganska långa korvar och vrid ändarna mot mitten så att bullarna ser ut som bokstaven S.
Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
När degen jäst klart sticker du in två russin i varje lussekatt, penslar med uppvispat ägg och gräddar sedan i ugnen i 5-10 minuter. Håll koll så de inte bränner!