B
borsalino
I en tidigare tråd kom ämnet in på antikroppar och råmjölk. Det här blir långt men förhoppningsvis inte krångligt.
Alla däggdjur producerar råmjölk. Den innehåller mkt mer proteiner, vitaminer (främst järn och koppar för blodbildningen) men även tillväxthormon och antikroppar den är en formidabel antikroppsbomb.
Till skillnad från den vanliga mjölken koagulerar den vid uppvärmning.
Hos oss människor passerar antikroppar via moderkakan till fostret, detta görs inte hos hästar.
När fölet föds är det därför totalt oskyddat och eftersom omvärlden, oavsett box eller hage, kryllar av bakterier(redan första andetagen innehåller hundratals bakerier) måste fölet få i sig råmjölken så snart som möjligt. Råmjölken innehåller antikroppar mot hundratals smittämnen. Halten antikroppar sjunker succesivt under 1:a veckan för att sedan stanna på en relativt låg nivå.
En annan skillnad mellan vår och stoets mjölk är att stomjölken är syrastabil, vilket gör att antikropparna inte förstörs i magsäcken utan tar sig ända ut till tjocktarmen.
Så vad är en antikropp?
Från en stamcell i benmärgen bildas en lymfocyt och lymfocyterna reagerar när de stöter på ngt kroppsfämmande (ex vis bakterie el virus) och omvandlas till en plasmacell som då börjar massproducera
antikroppar.
Antikroppen är specifik mot just detta exvis virus. Så varje gång en ny bakterie eller virus kommer in i kroppen upprepas proceduren. Så ju äldre fölet är, dessto fler smittämnen har den utsatts för och dessto mindre broende av mjölkens färdiga antikroppar är de.
Det finns 5 olika typer av antikroppar som jag inte tänker gå in på. Men när de bildas och hur länge de stannar är olika.
Så från råmjölken får fölet 'färdiga' antikroppar som sedan kvarstår i fölets blod mellan ca 6 veckor till 6 månader.
För att fölet ska bilda egna antikroppar krävs att de utsätts för en bakterie, och ytterligare en osv osv.
Därför tar det tid innan fölet bygger upp sitt eget immunförsvar.
Ett yngre sto kan ha färre antikroppar i råmjölken, så också om stoet har läckt mkt före fölningen. Vissa större suterier har blodplasma i frysen som de kan ge i.v. Nu kan man ju även få det från SVA via sin veterinär. Men de måste ske inom 24 timmar.
Här tror jag missuppfattningen att fölet inte får antikroppar från mjölken efter 24 tim kommer ifrån.
Gränsen 24 tim är satt för man sett att mkt få föl klarar sig om de inte fått råmjölk. Och på ett dygn blir de bokstavligen så invaderade av virus och bakterier att de avlider pga infektioner.
Jisses det här blev mycket och lååångt. Väntar med avvänjningen till ett senare inlägg.
Alla däggdjur producerar råmjölk. Den innehåller mkt mer proteiner, vitaminer (främst järn och koppar för blodbildningen) men även tillväxthormon och antikroppar den är en formidabel antikroppsbomb.
Till skillnad från den vanliga mjölken koagulerar den vid uppvärmning.
Hos oss människor passerar antikroppar via moderkakan till fostret, detta görs inte hos hästar.
När fölet föds är det därför totalt oskyddat och eftersom omvärlden, oavsett box eller hage, kryllar av bakterier(redan första andetagen innehåller hundratals bakerier) måste fölet få i sig råmjölken så snart som möjligt. Råmjölken innehåller antikroppar mot hundratals smittämnen. Halten antikroppar sjunker succesivt under 1:a veckan för att sedan stanna på en relativt låg nivå.
En annan skillnad mellan vår och stoets mjölk är att stomjölken är syrastabil, vilket gör att antikropparna inte förstörs i magsäcken utan tar sig ända ut till tjocktarmen.
Så vad är en antikropp?
Från en stamcell i benmärgen bildas en lymfocyt och lymfocyterna reagerar när de stöter på ngt kroppsfämmande (ex vis bakterie el virus) och omvandlas till en plasmacell som då börjar massproducera
antikroppar.
Antikroppen är specifik mot just detta exvis virus. Så varje gång en ny bakterie eller virus kommer in i kroppen upprepas proceduren. Så ju äldre fölet är, dessto fler smittämnen har den utsatts för och dessto mindre broende av mjölkens färdiga antikroppar är de.
Det finns 5 olika typer av antikroppar som jag inte tänker gå in på. Men när de bildas och hur länge de stannar är olika.
Så från råmjölken får fölet 'färdiga' antikroppar som sedan kvarstår i fölets blod mellan ca 6 veckor till 6 månader.
För att fölet ska bilda egna antikroppar krävs att de utsätts för en bakterie, och ytterligare en osv osv.
Därför tar det tid innan fölet bygger upp sitt eget immunförsvar.
Ett yngre sto kan ha färre antikroppar i råmjölken, så också om stoet har läckt mkt före fölningen. Vissa större suterier har blodplasma i frysen som de kan ge i.v. Nu kan man ju även få det från SVA via sin veterinär. Men de måste ske inom 24 timmar.
Här tror jag missuppfattningen att fölet inte får antikroppar från mjölken efter 24 tim kommer ifrån.
Gränsen 24 tim är satt för man sett att mkt få föl klarar sig om de inte fått råmjölk. Och på ett dygn blir de bokstavligen så invaderade av virus och bakterier att de avlider pga infektioner.
Jisses det här blev mycket och lååångt. Väntar med avvänjningen till ett senare inlägg.