Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Oj nej! Minst 8 veckors mellanrum när man ger ivermektin!!! Att ge tätare skapar otroligt snabbt resistens. Vilken veterinär sa det? I princip tjänstefel med så dålig kunskap anser jag.1350 epg på tvååringen efter betet, strongylider - det är blodmask, va? Då bör man sätta odling?
Blev rekommenderad två avmaskningar med ivermectin med 4 veckors intervall, låter det rätt @Madick?
Oj nej! Minst 8 veckors mellanrum när man ger ivermektin!!! Att ge tätare skapar otroligt snabbt resistens. Vilken veterinär sa det? I princip tjänstefel med så dålig kunskap anser jag.
Strongylider är blodmask. Avmaskade du i våras är det för tidigt för odling. En avmaskning räcker, sen är det vinter. Nytt prov till våren.
Har du möjlighet att mocka? Annars kan det vara lägligt med en avmaskning efter 8 veckor igen.Avmaskade senast i mitten på maj. Pm-ar dig ang. veterinär.
Vi har i princip inte vinter, temperaturarna brukar ligga mellan 5 och 10 grader även i december - februari. Spelar det någon roll?
Har du möjlighet att mocka? Annars kan det vara lägligt med en avmaskning efter 8 veckor igen.
De små kan man se när intervallet för maskmedel gått ut + några veckor.
Men dom kan fortfarande ha stora "i systemet" sas, även om det inte syns några ägg?
Det har faktiskt hänt mig. En valack som nollade blodmask men hade stora.Det får @Madick svara på. Men tror det. De kan ju ha stor blodmask även om de nollar som jag begripit det
Lilla blodmasken ser du efter drygt 8 veckor efter avmaskning med ivermektinpreparat. Prov nu visar vad hästen plockat upp under vår och sommar samt vad som kan ha vaknat upp av gammal smitta, alltså hur mycket smitta de sprider ut nu i på markerna. Avmaska i samband med flytten om det behövs.Ska se nu om jag fattat det hela rätt:
Stora blodmasken ser man inte ägg av förrän efter minst 6 månader efter senaste avmaskningen? Men hur är det med lilla?
Om jag skickade in träckprov i maj och då behövde avmaska - vad säger då träckprovet som vi gör nu?
Jag har två unghästar på bete som vi har skickat in träckprov på - de behöver avmaskas. Ska det göras i samband med flytten tillbaka hit? Före flytten eller när de kommit hit? Jag har inte möjlighet att ha dem på box utan det är lösdrift som gäller.
Den smittan de har nu - är den de "drabbades" av i vintras - eller hur? Och detta träckprov visar hur mycket de har smittat ner betet?
När man då gör träckprov i vår igen - då visar det hur de blivit smittade på betet denna sommar - eller hur?
Ja, det kan ju finnas smitta som är upplockad för mindre än 6 månader sedan (eller som i ditt fall, efter avmaskningen i maj). När det hittas larver på odling med grundprovssvar 0 så finns det vuxna äggläggande maskar. Mängden är dock så liten att det kan vara "1/4 EPG", alltså inte möjligt att hitta på vanligt prov men i odlingen används så pass mycket och minsta lilla ägg kläcks till larv som hittas.Men dom kan fortfarande ha stora "i systemet" sas, även om det inte syns några ägg?
Nej det tycker jag inte när du kan visa så lång historik på låga värden. En flytt kan trigga vilande maskar men de kommer inte fram förrän om tidigast 8 veckor efter flytten och då är det ju liksom mitt i vintern. Nytt prov till våren bara.@Madick Jag ska flytta nu 1/11 och behöver lite tips/tankar kring hur jag ska tänka kring avmaskning.
I våras hade min häst 0 EPG lilla och ingenting annat. Då var ju svaret givet.
Nu väntar jag visserligen fortfarande på odlingen för stora, men om vi för enkelhetens skull förutsätter att den inte visar något (annars är ju avmaskning givet såklart!)
Min häst hade 60 EPG lilla nu enligt rapport 12/10-17. Något som är helt normalt för att vara honom. Om han inte helt nollar brukar han ha endera 20, 40, 60 eller möjligtvis (enstaka fall!) 80 EPG lilla. 105 EPG är hans "all-time-high" lilla, men det var för 12 år sedan. Således brukar han inte ha så jättestora problem med mask.
Men om jag nu dessutom ska flytta så snart, bör jag avmaska ändå, för att inte "smitta" de nya hagarna med mask? Eller hur ska jag tänka?
Nej det tycker jag inte när du kan visa så lång historik på låga värden. En flytt kan trigga vilande maskar men de kommer inte fram förrän om tidigast 8 veckor efter flytten och då är det ju liksom mitt i vintern. Nytt prov till våren bara.
Fölet skulle jag ta prov på, det kan vara så att den redan klarat av spolmasken (för som du funderar, nej, ivermektin tar inte spolmask) eller ge Axilur, det går bra att ge samma dag som ivermektin. Ge dock gärna så du kan ha uppsikt över hästen OM det skulle vara mycket spolmask kan det bli kolik, 8 månader är en risktid när de inte är avmaskade som de ska.Fick hem ett 7-månaders föl från Danmark igår. Enligt uppfödaren/förra ägaren är hon avmaskad med Panacur (fenbendazol?) den 23/6 och med ivermectin den 25/11 2017. Född den 27/4.
Funderar på om ivermectin tar spolmask eller ska jag ge henne en dos till med Axilur alt ta träckprov? Kan det bli för mycket att avmaska i kväll, när hon fick senaste dosen i lördags?
Har inga andra föl hemma, har en treåring och en 9-åring, båda lågt epg (runt 20) på träckprov i höstas, och ingen påvisad stor blodmask. Däremot hade den äldre spår i tungan efter styngfluelarver nu i höstas.
Känns det fortfarande "okej" att avmaska mot dessa nu på hösten som man gjorde förut, eller ska jag bara låta det vara?
Om ni odlat ett par-tre gånger tidigare på våren och fått negativt och det inte kommit nya hästar finns ingen anledning att fortsätta odla. De som har abonnemangsavtal där odling ingår görs odling både vår och höst.Nu är det snart dags att göra träckprov igen. Men jag har en fundering, hur ofta ska/bör man göra odling för stora blodmasken?