Sv: Avkommor för tävling
Svårigheterna med att få ekonomi i distansavel är flera som jag ser det.
Det största hindret som jag ser det är att vi saknar avelsstatistik. (prestation, hållbarhet, nedärvningsförmåga, avkommebedömning osv. )
Det näststörsta hindret är att det tar tid att ta fram en distanshäst = dyrt.
För att ta statistikbiten först:
Om jag vill föda upp en häst i Sverige, hur väljer jag vilka två hästar jag vill avla på? Jag har ingen distansprestationsstatistik att gå på mer än distanslistans tävlingsstatistik, men i annat fall är jag för hållbarhet hänvisad till att titta på galoppresultat, men även där är statistiken fattig. Har hästen sprungit utomlands, vilka avkommor finns, avkommors prestationer osv. Det finns ingen bra sammanfattande prestationsstatistik modell Frankrike. (med belöningssystem efter prestationsklass)
Det innebär att hur bra föräldrar jag än tycker att jag väljer kan en presumtiv köpare väldigt svårt värdera vad det är denne får för pengarna. Lägg därtill att fertila (ej snöpta, ej för gamla) hästar med distansmeriter värda namnet är försvinnande få...
Hade jag stått som köpare hade jag kliat mig i huvudet och undrat vad det var som var så speciellt "distansigt" med just det här fölet/unghästen. Var får jag de genetiska (statistiska) oddsen för att just denna genkombination är bra för min distanssatsning? God uppfödning med mycket utevistelse i stökig terräng, avmaskningar och vaccinationer kan jag ju ta reda på, men sedan?
Det är ju rena lotteriet. Jämför man med halvblodssidan ser man föräldrarnas bruksprov, egna meriter, avkommors meriter, statistik på lösa benbitar mm som gör att jag kan bedömma oddsen för att få tex en bra dressyrhäst mycket bättre.
Då kan man fråga sig vem som ska stå för att ta fram sådan statistik? Det är ett jättejobb, men det är ett skriande behov av det, så jag har funderat på om det skulle gå hem att söka EU-bidrag för projektet. Vilka skulle i så fall slå sina kloka huvud ihop för att ta fram den "perfekta databasen" där alla fakta finns med, alla sökkriterier man kan önska finns med och som, när den väl är etablerad, kan skötas utan alltför tungrodd administation. Jag skulle gärna vara med och genomföra projektet då det ligger mig varmt om hjärtat, men här behövs många kunniga tänkare. Kanske något att ta en diskussion kring när många ändå ses på distansgalan? (Bäst på kvällen när vinet inspirerar till storverk!
)
Efter att nu ha svävat ut ordentligt på punkt ett återkommer jag då till det här med att det tar sådan tid att ta fram en distanshäst.
Att föda upp för utställning = kort omsättningstid. Du kan se ganska väl på en ung häst om den kommer att vara en av de bättre i ringen.
Att föda upp för galopp = längre omsättningstid. Ska hästen hinna visa något får du hålla den tills den gjort i alla fall sin 3-års säsong.
Att föda upp för hoppning och dressyr = längre omsättningstid. Visserligen kan du se i löshoppning om en ung häst har naturligt bra teknik och du kan se på hästens naturliga förmåga att bära sig + gångarter även på en ung häst, men den bör vara i alla fall grundriden och hellst startad i någon breeders klass innan man kan börja ta betalt.
Att föda upp för distans = mycket lång omsättningstid. Ska hästen hinna visa några resultat får du hålla den tills den är kanske 7-8 år. Här resonerar jag som så att alla friska hästar klarar att gå 50km. Med lite träning är inte heller 80km ett problem för någon häst. Först därefter tycker jag att man kan prata om en häst som verkligen är utpräglat lämplig för distans. Ska man göra ekonomi av betäckningskostnader + 7-8 års hästhållning + träning och tävling så inser man snart att det är ett rent välgörenhetsprojekt. (Lägg därtill kostnaden för de hästar som eventuellt faller bort på skador eller att de inte har psyke och vilja att gå distans!) Dessutom är det ju långt ifrån säkert att en duktig uppfödare dessutom är intresserad av att ge sig ut träna de långa långa timmar det krävs för att komma någon vart. Riktigt spännande blir det om man antar att man har 10 hästar i träning och måste köpa in hjälpryttare för att hinna med träningen av alla...
Alltså, tillbaka till ruta ett - det går inte att få ekonomi i att föda upp och träna en häst tills den är 7 år gammal. Då måste man sälja unghästar för bra pengar. För att sälja unghästar har köparen inget annat att gå på än statistik. Statisitk finns inte.
Vi behöver statistik!!!
Såhär långt hade jag inte alls tänkt mig att det skulle bli, men så blir det när man får gå på ostört om något man brinner för!