Jag slutade rida 2005, men tänker att min historia kan ge lite idéer. Min sista (eller senaste?) häst var en fjordhäst. Jag gillar den rasen och har haft flera. Den här köpte jag som föl med syfte att satsa mot Fjord-SM men så blev det aldrig. Jag ska tillägga att jag själv inte var någon tävlingsryttare men en ok hobby-ryttare som tävlat lite, främst i hoppning, på ridskolehästar och på tävlingar för fjordhästar (på 80-talet när dessa tävlingar var nya och den genomsnittliga kvaliteten mycket lägre än idag).
Nå, min häst drabbades av kotledsinflammation som sexåring och därefter anpassade jag hans träning mycket. I samband med det halkade jag in på akademisk ridkonst och centrerad ridning. I de diskussioner jag hade med andra ryttare och tränare när jag var på kurser insåg jag att min grundutbildning var dålig (och jag var inte ensam). Förståelsen för hjälpgivningen, vikthjälperna, timing, hästens och min kropp, de olika övningarna grundsyfte mm var bristande. Jag kände inte hur hästen rörde bakbenen mm. Så mycket av vår träning hemma, i ridhuset och skogen, gick ut på att hitta känslan, träna timing, ställning, böjning och rakriktning. Att sitta rakt, att rida så mycket som möjligt med bara vikten. Att framår-nedåt skulle funka. Jag satt med tyglarna i en hand (för att undvika att plocka) och såg nog rätt cowboyartad ut, men det gav resultat.
När jag slutade och omplacerade min häst gjorde vi skolor i alla gångarter, enkla byten mm (på en hand, jag kom att tycka det var kul). Det var naturligtvis intetävlingsmässig kvalitet, men det var inte syftet. Men jag kände ändå att jag faktiskt lärde mig mycket om ridning under de där åren. Om jag inte lagt av utan istället fått för mig att börja tävla hade jag kanske inte varit en omedelbar succé men definitivt otroligt mycket bättre rustad än fem år tidigare.
Jag tänker att sådan grundträning går att göra med många olika hästar. Och att den ridningen kan vara en del i att nå målen även om just den hästen inte är den som målen uppnås på. Men att en häst kan ge kontinuitet och timmar i sadeln och att lektioner av den typ
@svea föreslog kan hjälpa till med utvecklingen.