Att bunkra mat och mediciner (utbruten från Coronaviruset 2019- nCoV)

sur, var och handlade på Willys, där fanns mitt vanliga Eldorado papper och jag hade inte alls behövt köpa det stora (så jag skämdes) snordyra förpackningen toapapper tidigare i veckan. Det enda jag hamstrade idag var körsbärstomater, just den här laddningen var otroligt goda och söta :d och man får passa på innan det blir brist eftersom Spanien och Italien inte kommer att kunna leverera frukt och grönsaker som vanligt.

Var det någon kris att svenskar inte får sina jordgubbar? Stod något om det. Större än corona! :nailbiting:
 
sur, var och handlade på Willys, där fanns mitt vanliga Eldorado papper och jag hade inte alls behövt köpa det stora (så jag skämdes) snordyra förpackningen toapapper tidigare i veckan. Det enda jag hamstrade idag var körsbärstomater, just den här laddningen var otroligt goda och söta :d och man får passa på innan det blir brist eftersom Spanien och Italien inte kommer att kunna leverera frukt och grönsaker som vanligt.

Var det någon kris att svenskar inte får sina jordgubbar? Stod något om det. Större än corona! :nailbiting:
Kanske ska så fler tomatfrön om krisen hållet i sig, har ju bara 24 små plattor:nailbiting:
 
Har inte läst om det, men är logiskt eftersom de inte kan producera som vanligt när allt är i karantän.

Nej det är inte logiskt det antagandet du gör och påstår. Allt är inte i karantän på det sätt du tolkar det. Om inga transporter av varor var tillåtna skulle världen ha stannat. Det finns inget sådant gällande varor över gränserna på det sätt du uttycker.
 
Senast ändrad:
sur, var och handlade på Willys, där fanns mitt vanliga Eldorado papper och jag hade inte alls behövt köpa det stora (så jag skämdes) snordyra förpackningen toapapper tidigare i veckan. Det enda jag hamstrade idag var körsbärstomater, just den här laddningen var otroligt goda och söta :d och man får passa på innan det blir brist eftersom Spanien och Italien inte kommer att kunna leverera frukt och grönsaker som vanligt.

Var det någon kris att svenskar inte får sina jordgubbar? Stod något om det. Större än corona! :nailbiting:
Säsongsarbetarna kommer väl inte hit som läget är nu i alla fall
https://www.barometern.se/nyheter/c...?utm_source=recomendations&utm_medium=article

Coronaviruset kan stoppa alla gästarbetare som normalt jobbar inom lantbruket från maj till september. Om inte odlarna får besked inom ett par veckor kan Sverige bli helt utan jordgubbar i år.
Normalt brukar Sverige fyllas av arbetsamma män och kvinnor från en stor del av världen med början i maj. Gästarbetarna skördar jordgubbar, hallon och många olika sorters grönsaker från mitten av maj och långt in på hösten. Hur det blir i år vet dock ingen.

– Vi har inte fått något besked och det beror så klart på att ingen vet hur det här med corona utvecklas, säger Mattias Robertsson som tillsammans med Martin Robertsson är bärodlare i Mjällby på Listerlandet.

Några gästarbetare hann komma till hans företag innan coronakrisen slog till med full kraft.

De som kommer så här tidigt brukar sätta plantor och täcka fälten med växtodlingsplast samt göra allt annat förarbete. I månadsskiftet april - maj kommer sedan den stora anstormningen för att vara beredda när bären ska plockas.

– Om vi inte får besked inom ett par veckor är risken stor att vi bara kastar pengarna i sjön. Om vi inte får säsongsarbetarna kommer jordgubbarna bara ligga och ruttna, säger Mattias Robertsson.

– Frågan är om det är lönt att satsa pengar på förarbete om det inte finns någon som kan ta upp bären, säger Mattias Robertsson med en suck. Han konstaterar att bransch efter bransch får pengar för de intäktsförluster som uppstår vid coronakrisen.

– Men som vanligt är det ingen som säger ett ord om lantbruket. Om vi vill ha ett svenskt lantbruk måste vi få ekonomiskt stöd för att överleva, säger Mattias Robertsson.
 
Nej det är inte logiskt det antagandet du gör och påstår. Allt är inte i karantän på det sätt du tolkar det. Om inga transporter av varor var tillåtna skulle världen ha stannat. Det finns inget sådant gällande varor över gränserna på det sätt du uttycker.

Nu pratar jag inte om transporter, utan vilket @nullo-modo citerade i sitt inlägg att det kan/kommer bli problem med odling och skörd när landet är i karantän. Verkar vara ett större problem i Nordamerika men vi ska inte underskatta vad som kan hända i Europa. Inte ett stort problem i Sverige (re import av frukt och grönsaker) men kan bli ett hårt slag för redan ansträngda ekonomier i Italien och Spanien.

https://www.usapple.org/news-resour...-state-department-to-expedite-ag-worker-visas

https://www.stcatharinesstandard.ca...aten-canada-s-food-supply-says-growers-group/

http://www.fruitnet.com/eurofruit/article/181225/coronavirus-major-concern-over-lack-of-pickers
 
Säsongsarbetarna kommer väl inte hit som läget är nu i alla fall
https://www.barometern.se/nyheter/c...?utm_source=recomendations&utm_medium=article

Coronaviruset kan stoppa alla gästarbetare som normalt jobbar inom lantbruket från maj till september. Om inte odlarna får besked inom ett par veckor kan Sverige bli helt utan jordgubbar i år.
Normalt brukar Sverige fyllas av arbetsamma män och kvinnor från en stor del av världen med början i maj. Gästarbetarna skördar jordgubbar, hallon och många olika sorters grönsaker från mitten av maj och långt in på hösten. Hur det blir i år vet dock ingen.

– Vi har inte fått något besked och det beror så klart på att ingen vet hur det här med corona utvecklas, säger Mattias Robertsson som tillsammans med Martin Robertsson är bärodlare i Mjällby på Listerlandet.

Några gästarbetare hann komma till hans företag innan coronakrisen slog till med full kraft.

De som kommer så här tidigt brukar sätta plantor och täcka fälten med växtodlingsplast samt göra allt annat förarbete. I månadsskiftet april - maj kommer sedan den stora anstormningen för att vara beredda när bären ska plockas.

– Om vi inte får besked inom ett par veckor är risken stor att vi bara kastar pengarna i sjön. Om vi inte får säsongsarbetarna kommer jordgubbarna bara ligga och ruttna, säger Mattias Robertsson.

– Frågan är om det är lönt att satsa pengar på förarbete om det inte finns någon som kan ta upp bären, säger Mattias Robertsson med en suck. Han konstaterar att bransch efter bransch får pengar för de intäktsförluster som uppstår vid coronakrisen.

– Men som vanligt är det ingen som säger ett ord om lantbruket. Om vi vill ha ett svenskt lantbruk måste vi få ekonomiskt stöd för att överleva, säger Mattias Robertsson.

fast nu blev påståendet om att Italien /Spanien inte kan leverera grönsaker till något om svenska jordgubbsskörden framöver potentiellt ?

@MJLee
Det handlar nog mest om att inte hoppa mellan ämnen tänker jag . Det blir rörigt och svårt att bemöta då.
 
Förutspår en ny bunkringsvåg nästa vecka när folk får lön, det ju inte alla som har råd att shoppa loss innan lön :nailbiting:. Sen kan jag förstå att folk som inte har så mycket pengar kanske satsar på rejäla inköp än att kanske stå utan möjlighet till det sen om det fortsätter med tomma hyllor senare.
Här är hyllorna inte direkt tomma, det fanns av det mesta men var tunt med jäst, mjöl, pasta och ris. Det fanns gott om dasspapper men mindre än vanligt. Det var på eftermiddagen så de flesta har förmodligen fått sitt.

Just på toapapper verkar folk lugnat ner sig här.
 
Säsongsarbetarna kommer väl inte hit som läget är nu i alla fall
https://www.barometern.se/nyheter/c...?utm_source=recomendations&utm_medium=article

Coronaviruset kan stoppa alla gästarbetare som normalt jobbar inom lantbruket från maj till september. Om inte odlarna får besked inom ett par veckor kan Sverige bli helt utan jordgubbar i år.
Normalt brukar Sverige fyllas av arbetsamma män och kvinnor från en stor del av världen med början i maj. Gästarbetarna skördar jordgubbar, hallon och många olika sorters grönsaker från mitten av maj och långt in på hösten. Hur det blir i år vet dock ingen.

– Vi har inte fått något besked och det beror så klart på att ingen vet hur det här med corona utvecklas, säger Mattias Robertsson som tillsammans med Martin Robertsson är bärodlare i Mjällby på Listerlandet.

Några gästarbetare hann komma till hans företag innan coronakrisen slog till med full kraft.

De som kommer så här tidigt brukar sätta plantor och täcka fälten med växtodlingsplast samt göra allt annat förarbete. I månadsskiftet april - maj kommer sedan den stora anstormningen för att vara beredda när bären ska plockas.

– Om vi inte får besked inom ett par veckor är risken stor att vi bara kastar pengarna i sjön. Om vi inte får säsongsarbetarna kommer jordgubbarna bara ligga och ruttna, säger Mattias Robertsson.

– Frågan är om det är lönt att satsa pengar på förarbete om det inte finns någon som kan ta upp bären, säger Mattias Robertsson med en suck. Han konstaterar att bransch efter bransch får pengar för de intäktsförluster som uppstår vid coronakrisen.

– Men som vanligt är det ingen som säger ett ord om lantbruket. Om vi vill ha ett svenskt lantbruk måste vi få ekonomiskt stöd för att överleva, säger Mattias Robertsson.
Förr var det ju väldigt vanligt med självplock, odlarna kan få igen lite pengar den vägen och om vi tyvärr får många arbetslös kan det kanske vara ett alternativ? Förr fanns inte så mycket utländska säsongsarbetare utan många sommarjobbade med att plocka frukt och bär.
 
Har inte hängt med på det här med bunkring och mycket jag använder är helt slut nu 🙁. Blir mer stressad av det än av coronan. Jag har jättesvårt att ens byta märke, vill ha samma som jag alltid köper. Sen blir jag stressad av att försöka förutse vad som kan ta slut, t.ex. toapapper hade jag aldrig gissat.
 
Har inte hängt med på det här med bunkring och mycket jag använder är helt slut nu 🙁. Blir mer stressad av det än av coronan. Jag har jättesvårt att ens byta märke, vill ha samma som jag alltid köper. Sen blir jag stressad av att försöka förutse vad som kan ta slut, t.ex. toapapper hade jag aldrig gissat.
Ta det lugnt, det handlar inte om många dagar förrän varorna nått ut till butikerna igen.

Det finns ingen varubrist i landet. 🙂
 
Har inte hängt med på det här med bunkring och mycket jag använder är helt slut nu 🙁. Blir mer stressad av det än av coronan. Jag har jättesvårt att ens byta märke, vill ha samma som jag alltid köper. Sen blir jag stressad av att försöka förutse vad som kan ta slut, t.ex. toapapper hade jag aldrig gissat.
Det tar inte slut - det töms bara lite snabbare än de hinner fylla på igen. Men fyller på gör de. :)
 
Ta det lugnt, det handlar inte om många dagar förrän varorna nått ut till butikerna igen.

Det finns ingen varubrist i landet. 🙂
Det tar inte slut - det töms bara lite snabbare än de hinner fylla på igen. Men fyller på gör de. :)
Ja, alltså jag överlever ju men det är helt klart besvärligt. Vissa saker har redan varit slut ett tag och har tänkt att det kommer väl in och det hade det gjort hörde jag personal som sa men det tar slut direkt. Det brukar aldrig vara slut på t.ex. havregryn eller bönor i tetrapack men helt plötsligt älskar folk sånt.
 
Säsongsarbetarna kommer väl inte hit som läget är nu i alla fall
https://www.barometern.se/nyheter/c...?utm_source=recomendations&utm_medium=article

Coronaviruset kan stoppa alla gästarbetare som normalt jobbar inom lantbruket från maj till september. Om inte odlarna får besked inom ett par veckor kan Sverige bli helt utan jordgubbar i år.
Normalt brukar Sverige fyllas av arbetsamma män och kvinnor från en stor del av världen med början i maj. Gästarbetarna skördar jordgubbar, hallon och många olika sorters grönsaker från mitten av maj och långt in på hösten. Hur det blir i år vet dock ingen.

– Vi har inte fått något besked och det beror så klart på att ingen vet hur det här med corona utvecklas, säger Mattias Robertsson som tillsammans med Martin Robertsson är bärodlare i Mjällby på Listerlandet.

Några gästarbetare hann komma till hans företag innan coronakrisen slog till med full kraft.

De som kommer så här tidigt brukar sätta plantor och täcka fälten med växtodlingsplast samt göra allt annat förarbete. I månadsskiftet april - maj kommer sedan den stora anstormningen för att vara beredda när bären ska plockas.

– Om vi inte får besked inom ett par veckor är risken stor att vi bara kastar pengarna i sjön. Om vi inte får säsongsarbetarna kommer jordgubbarna bara ligga och ruttna, säger Mattias Robertsson.

– Frågan är om det är lönt att satsa pengar på förarbete om det inte finns någon som kan ta upp bären, säger Mattias Robertsson med en suck. Han konstaterar att bransch efter bransch får pengar för de intäktsförluster som uppstår vid coronakrisen.

– Men som vanligt är det ingen som säger ett ord om lantbruket. Om vi vill ha ett svenskt lantbruk måste vi få ekonomiskt stöd för att överleva, säger Mattias Robertsson.
"Gnäller" över att han inte har arbetskraft, samtidigt som det finns rejält med "lediga" svenskar nu. Någon borde ju kunna ha möjlighet och kunskap att hjälpa till.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp