Sv: att börja tävla - info och praktiska tips
När och var får man ryttarmeddelandet?
När och hur får man sin starttid? Hopp och dressyr är det jag har tänkt mig.
Vad tusan är Avdelning A och Avdelning B? Hittar massa info om att jag inte får rida A före B och olika bedöminingar och regler... Men vad är det?!
Hur vet jag om omridningen är direkt efter grundomgången eller om den är med en liten stunds fördröjning, 30 sek eller vad det nu stod? A0:A0
Är det alltid veterinätbesiktning från regional? För alla? Vilken tid?
Det känns som att jag läst TR fram-och baklänges, googlat och sökt på Buke,'men som att en del praktiska tips saknas och inte går att hitta. Hur ser ert tävlingsupplägg ut? Från anmälan i TDB till att ni åker hem?
Har ni några andra tips? Som ni kanske märker så är det inte ridningen som oroar mig utan allt annat runt omkring som jag ska hinna med och fixa och fatta...
¨
Mycket av detta tror jag du kommer få svar på på Gröna Kortet-kursen, och du har ju redan fått ett svar. Men jag kan ju skriva hur det brukar se ut när jag åker och tävlar:
Först anmäler jag mig på tdb, jag rider nästan alltid avd. A. Avd. A är en tävlingsklass, oftast med omhoppning, medan avd. B är mer likt en clear round. I avd. B brukar det vara mest unghästar, men även hästar/ryttare som kanske av någon anledning inte ska/vill hoppa omhoppning. Du får alltså välja vilken avdelning du vill starta, men du får inte starta både avd. A och B i samma klass.
Så om du har en häst som inte är unghäst, och du börjar på lokal nivå är det bara att anmäla till avd. A om du känner för det.
När jag har anmält på TDB ser jag till att det finns pengar på mitt konto där, och sedan dras det oftast pengar för starten direkt därifrån.
Sen när det är några dagar innan start brukar ett ryttarmeddelande dyka upp på arrangörens hemsida, med information om tävlingen. Det är där det brukar stå tider för veterinär-check osv. Kanske också information om det är någon paus mellan klasserna, plus att det står hur många som är anmälda i varje klass och avdelning.
Ungefär samtidigt brukar även startlistor komma ut. Många klubbar har startlistor på equpie.com, men då länkar de från sin hemsida.
Jag brukar räkna 2 min/ekipage, och hoppar sen över alla ev. höjningar eller pauser för att se till att jag är där i tid. Jag har nämligen en förmåga att alltid vara ute i sista stund.
Är det däremot dressyr får man en fast starttid, men ibland kan arrangören skriva att det kan komma uppdateringar så då får man kolla kvällen innan. Din starttid är bestämd, så även om ryttaren före dig stryker sig har du ändå kvar din tid. Så på dressyr är det väldigt lätt att veta när man startar. Men det brukar ta runt 7 min/ekipage där, plus att det är pauser inlagda för domaren att vila på. De står också utskrivna i startlistan.
När jag kommer till tävlingsplatsen går jag alltid till sekretariatet, även om det redan är betalt. Antingen för att visa upp passet med vaccinationsintyg, eller också bara säga att jag är där och kolla om det är något man behöver veta. Ibland kan man få visa vacc.intyg för parkeringsvakten. Men i sekretariatet kan man fråga saker som "är det 30 sek mellan grunden och omhoppningen?" osv om man är osäker.
Sen lastar jag ur hästen, med träns och nummerlapp på, och skrittar runt en sväng. När det är ca 20 starter före mig (hoppning) brukar jag sadla och sedan börja rida fram. Men just det med framridning är väldigt individuellt från häst till häst, där får man prova sig fram. Hästar kan reagera olika vid tävling mot vad man är van vid, en lättstressad häst kanske bara behöver ridas väldigt kort och nästan bara skrittas fram för hand för att hålla sig lugn till exempel.
Nu vet jag ju inte riktigt hur det ser ut runt dig, men häromkring är det nästan alltid A:0+A:0 utan någon paus mellan grunden och omhoppningen. Har man rivit något eller fått fel säger domaren "avbryt". Säger de ingenting så är det bara att tuta och köra för omhoppning.
Men mitt största tips till dig är att ställa upp som funktionär på en tävling. Dels är det väldigt uppskattat av klubben, och dels får man då lite tips på hur andra gör. Mitt andra tips är att åka med någon som du känner på en tävling, eller helt enkelt bara åka och titta på en tävling och snappa upp så mycket som möjligt. Du kan ju till exempel bestämma dig för en tävling, och verkligen låtsas som om du ska tävla där, men åka dit utan häst alltså. Komma tidigt, gå till sekretariatet, låtsas-gå med hästen.. Ge dig själv ett startnummer i listan och låtsas som om det är du som ska starta då. Kolla tider, titta på hur andra gör osv.
Man lär sig mycket genom att bara iaktta
Lycka till!