Jag förstår verkligen din dröm. Man får tänka på att det är stor skillnad på att rida som barn och att rida som vuxen. Man blir tyvärr fegare med åren och särskilt om man inte har ridit på ett tag. Det är också ett helt annat ansvar att ha egna hästar hemma än vad det är att ha hästen inackorderad.
Mitt råd är att du börjar på ridskola igen. Gå några terminer och rid minst två gånger i veckan så att du verkligen kommer igång. Bli gärna medryttare på någon häst när du har ridit några terminer så att du får ännu mer erfarenhet. När du ridit aktivt minst fyra gånger i veckan något år så har du kommit in i ridningen igen och du märker om du faktiskt har tiden att ha egna hästar. De kräver ju skötsel sju dagar i veckan och även om du slipper åkandet så tar det ju tid.
Då har du också tid att lägga undan pengar så att du vet att du faktiskt har råd och att du vill lägga så mycket pengar på att ha hästar. Mina två på drygt 150 cm, lättfödda båda två kostar mej ca 3200 kr i månaden.
Då har jag dem alltså hemma och inget underhåll av stall eller hagar är inräknat i de pengarna. Du behöver ju också ha en buffert om något skulle hända för även om man har bra försäkringar så kostar ju självrisken och det är tyvärr mycket som inte går på försäkringen.
Sök reda på någon som vill ha medryttare där du verkligen kan få en mentor. En riktigt duktig hästmänniska som vill lära ut. Jag tycker också att du ska läsa mycket själv om allt från sårvård och sjukdomar till foder så att du har grundkunskaper. Du måste ju när du har hästarna hemma kunna räkna ut vad de behöver och du måste kunna se på dem om du behöver höja eller sänka fodret.
Det finns kurser på sina håll med varierande kvalitet men det är inte alls dumt att gå dessa. Då får du också möjlighet att fråga och diskutera olika träningsupplägg och olika foder. Man kan spara mycket pengar om man vet vad man ska ge istället för dyra färdigfoder och gissa sig fram också blir det ändå inte bra.
Givetvis lär man sig enormt mycket när man väl har skaffat häst. Jag tror att de flesta lär sig mer sina första år som hästägare än vad de någonsin har gjort tidigare oavsett vad man har i bagaget. Särskilt om man har dem hemma och måste lösa vardagsproblemen själv. Jag gjorde det iallafall och då hade jag ändå hållt på aktivt med hästar i nästan tjugo år och jobbat med hästar i några år innan jag köpte min första egna.
Bara det här med sadlar är en hel vetenskap och där måste man ju ta hjälp så att sadeln verkligen ligger bra men man behöver ju också kunna se om sadeln ligger bra om en månad eller fem och där är det åter igen att läsa mycket som gäller. Bara genom att läsa sadeltrådarna här på buke så kan man lära sig massor. Bett är också en väldigt viktig bit, att hitta ett bett som hästen verkligen trivs med är inget man gör sådär i en handvändning utan det kräver kunskap.
Samma med foder, läs allt du kommer över, läs gärna Christina Planks bok, hästens biologi och utfodring. Den är jättebra och tar upp allt ifrån olika fodersorter till hur man läser en höanalys till hur man räknar ut foderstater. Det finns också bra häften man kan beställa ifrån SLU. Har man då lite hjälp av en kurs bakom sig så klarar man att hjälpligt räkna ut foderstater själv.
När du har den här kunskapen i ryggen så kommer du att känna dej säkrare själv och du slipper otrevliga överaskningar som att hästen får ont i ryggen av dåligt liggande sadlar eller att den blir halt för att den inte går i ändamåls enlig form. Att hästen ser ut som ett ök framåt vårkanten eller att den blir jättefet och riskerar att få fång.
Jag skulle inte ha hästar ihop med får. Risken är stor att fåren skadas om hästarna inte har vuxit upp med eller iallafall sedan tidigare är vana vid fåren. En hästspark och sedan är fåret bara ett minne. Många hästar tycker att får är läskiga. Om du ska ha dem ihop så vänj dem väldigt försiktigt genom att ha separata hagar i början och fåren ska alltid ha möjlighet att komma undan hästarna om de får för sig att jaga dem. Du bör också ha riktigt stora hagar så att de kan gå i varsin ände utan att störa varandra.
Vad gäller nackdelen att ha två hästar så visst blir de beroende av varandra men det beror ju också på vad man vänjer dem vid. När du tittar på hästar ska du absolut fråga om den kan gå själv eller vara i stallet själv och om den går att rida ut på själv. Det är alldeles för mycket att som ny hästägare börja lära hästen att vara ensam. Det är också en färskvara som måste underhållas. Om ni alltid rider iväg med båda hästarna så kan man inte efter ett tag tro att det bara är att lämna den ena och rida ut på den andra utan problem utan då kan man behöva träna på det igen.
Jag hoppas verkligen att du kan förverkliga din dröm för det finns inget bättre än att ha hästarna hemma. Närheten man får när man hanterar dem flera gånger om dagen och när det bara är man själv som hanterar dem. Att kunna titta på dem i hagen genom fönstret. För mej är det oslagbart