Räknas inlagda grönsaker som halvfabrikat? Även om man gör dem själv?De flesta av oss äter halvfabrikat. Korv, mjöl, havregryn, djupfrysta grönsaker, bacon och kaffe är exempel på såna.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Räknas inlagda grönsaker som halvfabrikat? Även om man gör dem själv?De flesta av oss äter halvfabrikat. Korv, mjöl, havregryn, djupfrysta grönsaker, bacon och kaffe är exempel på såna.
Räknas inlagda grönsaker som halvfabrikat? Även om man gör dem själv?
Ot men hur kan inlagda gurka (eller annan inlagd grönsak) vara halvfabrikat om man köpt färsk gurka och sen gör ingläggningen själv? Vad är då inte halvfabrikat?Jag tycker det, men jag har inga problem med halvfabrikat. Bra grej.
Gör du det av färska råvaror kan det väl knappast räknas som fabrikat även om du köper grönsakerna från mellanhand. De är inte processade, men hanterade möjligen. Om vi nu ska gå in på petitesser.Räknas inlagda grönsaker som halvfabrikat? Även om man gör dem själv?
Man har själv tillverkat ett halvfabrikat. Förädlat råvaran, helt enkelt.Ot men hur kan inlagda gurka (eller annan inlagd grönsak) vara halvfabrikat om man köpt färsk gurka och sen gör ingläggningen själv? Vad är då inte halvfabrikat?
Fast nä, ett hushåll bedriver ingen fabriksverksamhet.Man har själv tillverkat ett halvfabrikat. Förädlat råvaran, helt enkelt.
Fast inkomstskillnaderna i Sverige ökar mycket. Tidigare var landet mindre ekonomiskt ojämlikt.Det här "skenande problemet" har väl varit ett problem sedan klassamhällets begynnelse.
Instinktivt skulle jag hellre problematisera trådstarten i sig än latte vs helfabrikat.
Jag skulle ändå klassa det så. Men det spelar ju ingen i världens roll.Fast nä, ett hushåll bedriver ingen fabriksverksamhet.
Fast det är det nog. Tillagning av mat från grund är dyrt.
Fast inkomstskillnaderna i Sverige ökar mycket. Tidigare var landet mindre ekonomiskt ojämlikt.
Så det är ett växande eller skenande problem, menar jag.Ja? Det har jag mig veterligen inte påstått motsatsen om.
I den här diskussionen där skillnaderna nog måste klargöras måste man nog ändå förhålla sig till definitionerna. För det första tror jag att stora delar av 'medelklassen'/arbetarklassen är mer svårdefinierad idag, och att skillnaderna mellan högre och lägre klasser i samhället är större. Jag tror att man måste definiera klasserna på ett annat sätt idag kanske?I den bakgrunden så är jag ganska övertygad om att fler från högre klassr maler färsen själva till burgarna än vad lmänniskor lägre i socioekonomiska klasser gör.Ja, absolut. Nu avsåg jag det som att halvfabrikat skulle vara något som tillhör arbetarklassen endast. Att "laga mat från grunden" involverar, för de allra flesta, ändå halvfabrikat. Det är få som maler mjölet och röker baconet själva, eller ystar ost.
Men gör det då?
I den här diskussionen där skillnaderna nog måste klargöras måste man nog ändå förhålla sig till definitionerna. För det första tror jag att stora delar av 'medelklassen'/arbetarklassen är mer svårdefinierad idag, och att skillnaderna mellan högre och lägre klasser i samhället är större. Jag tror att man måste definiera klasserna på ett annat sätt idag kanske?I den bakgrunden så är jag ganska övertygad om att fler från högre klassr maler färsen själva till burgarna än vad lmänniskor lägre i socioekonomiska klasser gör.
Sen tror ju jag att många i dessa de "lägre klasserna" kanske är duktigare på att ta tillvara på råvaror, att man i större omfattning kanske odlar själv, plockar på självplock, plockar bär och svamp, kanske köper kött av någon lantbrukare man känner. Men syftar man enbart 'lägre samhällsklasser' som de som lever i förorter till stora städer så tror jag, möjligtvis väldigt fördomsfullt att den typen av människor har till stora delar en helt annan kostkultur där de kanske har helt andra förutsättningar för att ens ha valet att välja råvara/processad mat.
Under väldigt många år på 1900-talet så minskade vi konsekvenserna av klassbakgrunden på dessa faktorer som hälsa, näringsriktig kost, livslängd etc.Det här "skenande problemet" har väl varit ett problem sedan klassamhällets begynnelse.
Instinktivt skulle jag hellre problematisera trådstarten i sig än latte vs helfabrikat.
Nej. Men generellt är det så.
Fast det är ju frivilligt att dricka för mycket, röka, äta dåligt. Man måste ju inte supa och röka för att man är fattig.Klart maten inte är hela biten. Den är en del av ett mönster där å ena sidan folk köper latte, äter ute och bara köper ekoreko. Den andra sidan dricker för mycket, röker och äter halvfabrikat. Klassiskt klassamhälle. Men att det är så stora skillnader i levnadsvanor och levnadsvillkor att det det påverkar medellivslängden med 15 ÅR!
Absolut. Men kött är inte speciellt bra för kroppen att äta. Växtbaserad kost är nyttigare.Alltså tror inte att man generellt är nyttig bara för att man äter veganskt. Man måste nog göra vettiga val och verkligen tänka på vad man äter då, precis som med alla andra sätt man kan äta på.