Äta lax som stått framme?

  • Mat
  • Trådstartare Trådstartare pepp
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 55
  • Visningar Visningar 2 679
Tror risken att bli sjuk är störst för kyckling och annan fågel som inte är ordentligt genomstekt.
Som icke-nojig innehavare av plåtmage kan jag intyga att det inte bara är otillräckligt tillagad fågel man kan bli sjuk av. Efter att ha lyckats matförgifta mig själv med en annars så oskyldig risgrynsgröt som stått framme över natten blev jag betydligt mer försiktig med vad jag stoppar i mig och litar inte längre 100% på "luktar det ok, är det ok" :p
 
Nej, precis. Om man läser länken som jag lade in, till livsmedelsverket där någon hade ställt frågan om mat som hade stått framme över natten var säker att äta, kan man se att det är VÄLDIGT tveksamt. Det ÄR en chansning. Sedan får man ju bestämma själv - som annars frisk person - om man är villig att ta den. För min del riskerar jag inte att bli magsjuk, behöva stanna hemma från jobb, osv så jag avstår!
 
Det är ju inte bara levande bakterier som kan göra oss sjuka utan även toxiner de kan ha bildat. Så även om man hettar upp maten ordentligt igen finns det risk att ev toxiner hunnit bildas över natten och finns kvar, likaså värmetåliga sporer som kan ha bildats och sedan utvecklas till levande bakterier.
 
Det är ju inte bara levande bakterier som kan göra oss sjuka utan även toxiner de kan ha bildat. Så även om man hettar upp maten ordentligt igen finns det risk att ev toxiner hunnit bildas över natten och finns kvar, likaså värmetåliga sporer som kan ha bildats och sedan utvecklas till levande bakterier.
Särskilt ris är väl en sån grej, som någon ovan skrev om risgrynsgröt tex.
 
Särskilt ris är väl en sån grej, som någon ovan skrev om risgrynsgröt tex.
Ja kolhydratrika livsmedel som ris och pasta är ju välkända risklivsmedel för en sporbildande bakterie. Och en vanlig bakterie som vi har på huden, och därför kan finnas i all manuellt hanterad mat, kan bilda toxin som ger matförgiftning. Sen finns det ju massor av andra olika bakterier också.
 
Senast ändrad:
Ris kan ge en verkligt otäck bakterie, jag äter inte ens ris som varit i kylen mer än 1 dygn. Giftet dör inte av upphettning. Ska jag spara ris så antingen äter vi upp det dagen efter (kyler direkt efter tillagning) eller så åker det in i frysen.

Jag har åkt på matförgiftning två gånger (via köpt mat, båda med ris). Aldrig igen tack 😂.

https://www.livsmedelsverket.se/liv...r-och-mogelsvampar1/bakterier/bacillus-cereus

https://www.folkhalsomyndigheten.se...mma-sjukdomar/bacillus-cereus-matforgiftning/
 
Ris kan ge en verkligt otäck bakterie, jag äter inte ens ris som varit i kylen mer än 1 dygn. Giftet dör inte av upphettning. Ska jag spara ris så antingen äter vi upp det dagen efter (kyler direkt efter tillagning) eller så åker det in i frysen.

Jag har åkt på matförgiftning två gånger (via köpt mat, båda med ris). Aldrig igen tack 😂.

https://www.livsmedelsverket.se/liv...r-och-mogelsvampar1/bakterier/bacillus-cereus

https://www.folkhalsomyndigheten.se...mma-sjukdomar/bacillus-cereus-matforgiftning/

Instämmer, jag är inte pjåskigt lagd (trots min Crohns-mage) men ris och räkor (inte nödvändigtvis i kombination ;)) har jag stor respekt för.
 
Ris kan ge en verkligt otäck bakterie, jag äter inte ens ris som varit i kylen mer än 1 dygn. Giftet dör inte av upphettning. Ska jag spara ris så antingen äter vi upp det dagen efter (kyler direkt efter tillagning) eller så åker det in i frysen.

Jag har åkt på matförgiftning två gånger (via köpt mat, båda med ris). Aldrig igen tack 😂.

https://www.livsmedelsverket.se/liv...r-och-mogelsvampar1/bakterier/bacillus-cereus

https://www.folkhalsomyndigheten.se...mma-sjukdomar/bacillus-cereus-matforgiftning/
Jag har hört om det där med ris men jag har ätit matlådor (som stått i kylen) med ris som varit 1-4 dagar gamla typ hela mitt arbetsliv och aldrig någonsin blivit sjuk av det. Anekdotiskt såklart men jag tror inte man behöver vara så livrädd som det sägs. Vore det SÅ farligt tycker jag att jag borde åkt dit vid något tillfälle..

För övrigt lär man absolut kunna "träna" upp bakterieresistans. Jag jobbar ju på ett åkeri och det är en absolut sanning bland våra chaufförer att när man kör slam (bajs) så blir man rejält jävla magsjuk i början men sen är man immun mot både magsjuka och matförgiftning så länge man håller på ungefär..

Kroppen vänjer ju sig vid vissa bakterier. Det är ju samma om man åker utomlands och äter från något sånt litet matstånd på stan.. nästan garanterad matförgiftning men de som bor där har ju inga problem och skulle vi flytta dit eller vara där en längre tid skulle det ju gå bra för oss också, men med en viss invänjningsperiod då.. :)
 
Har matförgiftat mig själv flera gånger med olika livsmedel bla ostar och ris så numera är jag rätt försiktig, äter inget som stått framme mer ån nån timme. Lukta och smaka fungerar ju inte alltid heller tyvärr.
 
Asså jag äter så sjukt mycket ris. Lagar på söndagen och sen äter jag till lunch och middag hela jobbperioden. Aldrig blivit dålig.
 

Liknande trådar

Samhälle Det här har berörts i tidigare trådar, men egentligen inte fått en egen tråd. Den sill (strömming) och skarpsill som borde utnyttjas av...
Svar
11
· Visningar
1 042
Senast: Mia_R
·
Mat Från och med idag kan man rösta på Årets matbluff 2024: https://www.aktavara.org/212780/rosta-matbluff-2024 Vilken vara får din röst... 6 7 8
Svar
158
· Visningar
7 264
Senast: Mineur
·
Hundhälsa Min tik opererades igår kl 15 för akut livmoderinflammarion. Den var tydligen nära att brista. Hon fick komma hem kl 20 igår. Igår... 2
Svar
37
· Visningar
4 542
Senast: Ratax
·
Katthälsa Hej, För en och en halv vecka sedan fick vår katt tråkigt nog amputera svansen efter att ha blivit påkörd. Han har en stump på ca 5 cm...
Svar
0
· Visningar
536
Senast: Elbe92
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattbilder #10
  • Kangal!
  • Småhunds ägare

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp