BobberiBoo
Trådstartare
http://www.google.se/url?sa=t&rct=j...GFJx6eVutpyJAJ8cA&sig2=BPZLPMLqQug561eaGMRyVw
Nu har jag hittat nyttigt att veta
Nu har jag hittat nyttigt att veta
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Oregano är ingen kryddväxt - det är ett ogräsOregano och salvia klarar sig också över vintern. Vi har ändå växtzon 5 här.
Haha jo den är lite vildvuxen men den kommer ju ändå inte i närheten av myntans spridningsförmåga. Jag tycker oregano gör sig som bäst i kryddblandningar ihop med flera andra örter och vitlök. Det blir lite italiensk/franska smaker som passar till det mesta, särskilt kyckling. Brukar repa av bladen på kryddväxterna i slutet av säsongen och sen torka, både var för sig och i en stor blandning på nätade fönsterluft. Förvarar dom sen i fina glasburkar bredvid köksspisen. Både snyggt och hemtrevligt och gott att ha under vintern. Och dom som inte görs åt är en utmärkt gåbortpresent.Oregano är ingen kryddväxt - det är ett ogräs
Nej, skämt åsido.Ja gräknade inte ens med oreganon eftersom den är så vanlig och sprider sig som ogräs. Ändå älskar jag den. Förutom att den är god att repa ner i de flesta kött- och tomaträtter så den fin i vas när den blommar.
Salvia har jag inte klarat. men jag har inte heller lagt ner så mycket omsorg på den.
Är det förresten någon som hittat ananassalvia i frö eller planta? Jag vill ha!
Jag har inte torkat på många år. Använder den mest färsk.Haha jo den är lite vildvuxen men den kommer ju ändå inte i närheten av myntans spridningsförmåga. Jag tycker oregano gör sig som bäst i kryddblandningar ihop med flera andra örter och vitlök. Det blir lite italiensk/franska smaker som passar till det mesta, särskilt kyckling. Brukar repa av bladen på kryddväxterna i slutet av säsongen och sen torka, både var för sig och i en stor blandning på nätade fönsterluft. Förvarar dom sen i fina glasburkar bredvid köksspisen. Både snyggt och hemtrevligt och gott att ha under vintern. Och dom som inte görs åt är en utmärkt gåbortpresent.
Jag har inte torkat på många år. Använder den mest färsk.
Och då passar den lite överallt. Behöver absolut inte vara något italienskt utan den funkar överallt. I vanlig soppa bidrar den till mustighet. I sallad med lite sting.
Det sa hon aldrig. Jag tänkte så min kål i en liten 90x90 odlingslåda så mina tagetes skulle komma ganska nära.Har hört det också från en del ställen, även att man kan plantera salladskål bredvid för larverna äter hellre den än broccolin.. Men när man säger plantera tagetes bredvid, pratar vi i raden precis bredvid eller räcker det i rabatten två meter bort?!?!
En sanning med modifikation:Dill, persilja, körvel etc är ettåriga.
Rosmarin kan övervintra om det är skyddat och du inte bor för långt norrut. Samma med timjan. Jag har klarat min timjan genom att täcka den ordentligt med löv. Den står dessutom invid huset, innanför en låg stenmur.
Gräslök är väl egentligeningen krydda utan en lök, och lökväxter står år efter år.
Oki, jag korrigerar mig. Dansk körvel är ettårig och är väl den vanligast odlade? Den perenna körveln är stor och utrymmeskrävande. Och inte speciellt vanlig väl?En sanning med modifikation:
Körvel är en perenn
Persilja är tvåårig, överlever även längre men får då taniga blad och går tidigt i frö. Men du behöver bara så ny persilja vartannat år.
Dill är ettårig.
Vi har olika erfarenheter, men jag har odlingszon 3.Oki, jag korrigerar mig. Dansk körvel är ettårig och är väl den vanligast odlade? Den perenna körveln är stor och utrymmeskrävande. Och inte speciellt vanlig väl?
Själv har jag bara sett den i en enda trädgård.
Och lycka till att få persilja att överleva och ge skörd år två. Jag har lyckats kanske 2-3 ggr under minst 45 års odlande.
/tanten - zon 4
Vi har olika erfarenheter, men jag har odlingszon 3.
Min persilja måste jag hacka bort när den blir för många år :-)
Den spanska körveln växer som ogräs år efter år....
Å andra sidan får jag flirta väldigt för att få dillen att växa bra :-)
Dill är väääldig lättodlad.Vi har olika erfarenheter, men jag har odlingszon 3.
Min persilja måste jag hacka bort när den blir för många år :-)
Den spanska körveln växer som ogräs år efter år....
Å andra sidan får jag flirta väldigt för att få dillen att växa bra :-)
Ananassalvian var okänd för mig tills förra året när jag fick ett par kvistar av en bekant. Men det var sent på säsongen och de dog.@tanten
Förra året hittade jag ananassalvia på granngården, har hittat den som planta på lite olika ställen faktiskt. Bästa drinkkryddan :-)
De brukar komma lite senare på säsongen, jag har köpt mina i maj/juniAnanassalvian var okänd för mig tills förra året när jag fick ett par kvistar av en bekant. Men det var sent på säsongen och de dog.
I år har jag inte hittat den någonstans. Inte bland fröer och inte bland plantor. Jag fortsätter hålla utkik!