Sv: arbete från marken
Ska du jobba med arbete från marken ur akademisk synvinkel, så handlar det främst om longering och "arbete vid hand" - alltså genom att man går bredvis hästen samtidigt som man använder samma hjälper som i ridningen. Böjd rakt fram, öppna, sluta- diagonalsluta, förvänd sluta, piruett, travigångsättningar mm.-- det finns massor av saker man kan göra från marken, och man ser på hästens kropp vad den gör fel/rätt på ett annat sätt än när man rider! Målet är att träna upp hästens "olika" bakben; få dem att bära mer och sträckas fram mot tyngdpunkten. Görs arbetet rätt är arbetet för hand väldigt stärkande.
Men det som är viktigaste i början är att hitta böjningen, och kunna koppla samman den med förhållningar, skänkel( dvs handen) och eftergift-
Longering är väldigt bra att börja med, man får en bra överblick på hur hästen använder sin kropp. det första man tränar är att länga överlinjen, få en bra böjning, och be hästen att träda in med sitt inre bakben till tyngdpunkten- samt att korsa sina frambenen. utifrån det kan man- när böjningen och överlinjen är bra- ta ut hästen på en lite större volt och lära in travigångsättning, trav, galoppfattningar.
Att tömköra akademiskt-på lång töm är (enligt min åsikt) en väldigt avancerad form av arbete, eftersom hästen måste vara väldigt långt kommen i utbildningen ; lydig och stadig i form och böjning för att inte fuska och för att man ska få rätt resultat. .
men snackar vi om vanlig tömkörning är det en annan sak. jag vet inte om man kan få det specifika resultat man strävar efter inom den akademiska ridningen genoma att tömköra klassiskt, men, men.
det beror ju på hur man själv vill arbeta!