Innan hingsten får verka via semin måste hingsten testas för CEM och EAV. Provet genomförs på seminstation eller liknande. Vid CEM-test ”skrapas” tre ställen på penis plus att det tas spermaprov. Han får alltså hoppa på bocken och tömma sig. EAV kontrollerades genom antikroppar genom blodprov. Dessa prover tas en gång varje år innan betäckningssäsongen startar. Kostnad är veterinäravgift + analyskostnad hos SVA.
Anlitar man en seminstation tar de betalt för tappning, material mm. Vid någon av seminstationerna som vi anlitat har de tagit ut timtaxa från avtalad tid för tappning (om nu inte hingsten står på stationen) till packning av sperma har varit färdig. Någon station har tagit en del av språngavgiften, det har varit olika avtal med alla fyra seminstationer vi har använt under årens lopp.
Om hingsten skall stå på semin eller betäcka naturligt brukar handla om hur många ston man räknar med att få under betäckningssäsongen, vilket alltid är mycket svårt att bedöma innan betäckningssäsongen drar igång. Men om hingsten t ex skulle få tre ston utifrån och man skall betäcka två egna hade jag valt att ha naturlig betäckning hemma.
Problemet när man har egna ston som skall semineras med hingsten är dels den extra kostnaden, samt arbete/resa att få stoet till seminstationen, jämfört om man har naturlig betäckning hemma, eftersom hingst inte får stå tillgänglig för naturlig betäckning och färsk eller kyld, transporterad sperma samtidigt (se tidigare inlägg). Du får ha hingsten tillgänglig via naturlig betäckning och fryst sperma samtidigt.
Alla avgifter som stationsavgift, veterinäravgift mm brukar tillkomma på seminstationen även om man skall använda sin egen hingst. Men man slipper förstås språngavgift + dräktighets-/levande föl-avgift.
Vi har just nu en hingst som står tillgänglig via semin och en via naturlig betäckning. Båda är New Forestponnyer. När vi betäcker naturligt är det "för hand", dvs håller i hingst och sto. En rejäl bom rekommenderas om man skall betäcka naturligt. Det är dels ett stöd för stoet när hingsten hoppar, dels en säkerhet för den person som håller stoet, så personen slipper bli "nedtrampad" av hingst eller sto. Många ston går lite framåt när hingsten hoppar.
Det är också en enorm fördel om det går att göra en undersökningsspilta hemma, så att man kan ta ut veterinär för att dräktighetsundersöka (framförallt främmande) ston och kunna gyn-kolla och ev skölja mm "krångelston".
Ett annat litet tips är att alltid ha olika huvudlag på hingsten vid ridning, hantering inkl. in och ut från hagen, samt vid betäckning. De lär sig rätt snabbt vad som är vad.
Risk vid fribetäckning (hingst och sto går tillsammans) är inte bara att hingsten kan skada stoet som det står i ett inlägg ovan, utan stoet kan även skada hingsten, i synnerhet om han inte är så "erfaren", utan istället "klänger mest" på stoet "i tid och otid". Det kan även irritera ett högbrunstigt sto. Sen finns de ston som är tvärtom, som kan bli ganska jobbiga och ansträngande för hingsten under tiden de är brunstiga...