Sv: Angående Djurinspektörerna, var går gränsen på att anmäla?
1. Hund av ganska aktiv sällskapsras ( åt jakthållet) som är tjock, men inte fet. Får mat, vatten och regelbundna utevistelser, men proppas med "fel" mat ( tex choklad, bullar, kakor) och utevistelsen är typ 300 meter per gång, men som sagt var regelbunden utevistelse och får göra sina behov helt normalt.
Anmäla. Övervikt är ett allvarligt hälsoproblem som ska åtgärdas. Får den dessutom stor andel godsaker felutfodras den. Djur ska enligt rådande lagstifting utfodras enligt vad som är lämpligt för arten.
2. Stor hund ( ca 40 kg) av blandrastyp som ägarna är pensionärer och knappt kan gå själva. Hunden köptes som valp för ca 1 år sedan och hunden är gravt understimlerad och är ett "problem" ute för ägarna och de som kommer i närheten av dem på deras kvarterslånga promenader då de inte kan hålla den och hunden bara få gå korta rundor då den är så "jobbig". I övrigt ser hunden frisk ut angående mat, vatten, hull mm
Nej. Att en hund är jobbig är inte tillräckligt för att anmäla till Lst. Det kan dock bli ett polisärende eller för kommunen om det skadar/stör omgivningen.
3: Flera hundar ( ca 7) som lever i hundgård året om. Ägaren är allvarligt sjuk och ofta inlagd på sjukhus. VILL ta hand om hundarna, vill jaga och hålla igång dem, men pga sjukdom blir de sittande i hundgården nästan jämt där någon matar dem och ger dem vatten och "städar" hundgården. De kan gå in "inomhus, i en kall, alltså inte uppvärmd byggnad/förråd. Ägaren tar ut dem när hen är hemma från sjukhus och orkar.
Anmäla. Hundar som bor i rastgård ska rastas på annan plats dagligen.
4. Gammal hund, En golden retriver på 12-14 år. Tjock och halt sen något år tillbaka och som ägs av en pensionär som älskar hunden men som inte bryr sig om hältan ( det hör till åldern är svaret om man frågar). Den får komma ut på korta rundor och göra sina behov. Klorna är alldeles för långa, ögonen rinner och pälsen ser enormt dålig ut.
Anmäla. Vid skada/sjukdom ska djuret få veterinärvård eller avlivas. Ålder är ingen ursäkt. Dåligt allmäntillstånd är också tecken på otillräcklig vård vilket i sig är fog för en anmälan.
5. En aktiv ras av vallhundsras ( mudi, puli eller liknande, minns inte) på 3 år som också ägs av en pensionär som inte kan/orkar motionera den ordentligt. Jag känner inte till så mycket, men hunden har klåda/allergi och är helt kal från päls på vissa ställen, ägaren har inte vart hos vetrinär utan försöker avhjälpa problemet genom att ha täcke på hunden så den inte kan klia/bita sönder sig. Grannar till ägaren hjälper till med aktivering ibland och tar ut hunden på långpromenader.
Anmäla. Att inte uppsöka veterinärvård för hälsoproblemen är olagligt. Det är inte tillräckligt att hindra hunden från att klia sig. Klådan kvarstår och orsakar lidande.
6. Schäferägare där hunden är ganska mager och helt "galen" när man ser dem. Har hört ryktesvägen att ägaren är på klubben och tränar, men håller på att bli utesluten på grund av gränsfall för "misshandel". När man möter ekipaget så skriker/skäller/svär ägaren på hunden så man reagerar kraftigt. Har även sett att ägaren drar i öronen och "sparkat" hunden ( inte hårt så hunden ylat/skrikit, men dock sparkat).
Anmäla. Att en hund är mager kan tyda på dålig utfodring och/eller sjukdom. Att dra i öron och sparka kan betraktas som djurplågeri, beroende på...
7.Hund som verkar ha det bra med stimulans och träning mm, men blir ensam lämnad ca 12 timmar på natten då ägaren jobbar. Hundägaren tycker det är ok, och vad jag sett när vi möts, så är hunden ändå trygg och välaktiverad i övrigt. Tror hunden är av spanieltyp.
Nej. Om hunden förefaller må bra och klarar av 12 timmar ensam skulle jag inte anmäla. Vissa hundar klarar inte av 10 minuter ensamma, andra klarar flera timmar utan problem. Själva tiden är inte det avgörande utan hur hunden hanterar det.