alla på barockforum!

Sv: alla på barockforum!

Det du skriver om smärta är du inte hel fel ute.
det finns en sida på nätet. Smärtdoktorn.
Som drivs av smärtspecialist dr. Björn Bragee.
Där han betonar att det är viktigt att patienten får adekvat smärtlindring från början får at inte smärtan skal bli permanent.
Han har också olika sidor om olika fenomen.

jag känner igen det som carola skriver om skyddsreflexer.
jag tror vi alla har samma källa nere i skåne :) :) :)
 
Sv: alla på barockforum!

Wow, det finns så pass, och du har material?! Juste!

Jag har nog för den delen aldrig själv sett att någonting beror på bara en enda sak. Jag har just läst färdigt en faktiskt väldigt rolig bok, Depressionens Demoner av Andrew Solomon (jag har folk i min närhet som lider av depression så jag är mycket intresserad) och han tar upp exemplet med hosta. Man kan inte säga att hosta har en enda orsak. Det kan vara allergi, förkylning, lungcanser, nervös hosta, etc. Hostan är ett symptom. De allra flesta sjukdomar som vi har i välfärdsvärlden är snarare symptom på vår livsstil and konkreta sjukdomar i sig. Intressant.

Tessan
 
Sv: alla på barockforum!

http://www.smartguiden.se/

Jag kan skicka den andra boken/häftete till dig, Mankunde bar köpa dem tre och tre så jaghar extra exemplar.
Skall ju också skicka en del annat till dig när jag har fått ut tummen...

Bara enkommentar WOW - det var med om din sida i artikeln.

har bara skummat lite på min taskikga tyska.
En tysk kompis köpte den och skickade hem den till mig.

Men det var altså så att hon blev "anmäld" i Las Vegas?
WOW
Tror du ngt händer???

jag och uppslgsverket MMMmmmmmmmm
 
Sv: alla på barockforum!

Jag skrev ett långt svar, så kom det bort. Jag PM:ar istället...

T
 
Sv: alla på barockforum!

Det med öppna på volten hade jag också massor av problem med i början. Antingen fick jag total hjärnsläpp eller så fick jag problem med att att koordinera mig.
För mig funkar det att låta bli att tänka öppna och in med bogen och istället tänka att innerskänkel ner innerbakben att komma mer in under hästen samtidigt som jag tänker att jag ska stoppa hästen från att börja gå rakt fram (även om hon inte skulle göra det hur som helst).


Jag var 17år när jag började med den Akademiska Ridkonsten. Jag är nu 21år.
Det var tack vare en släkting som hade sett en träning/uppvisning inom det i Skåne, som sedan tog hit CEB för träning. Innan hade jag mer eller mindre inte alls hållt på med dressyr utan enbart hoppat och ridit i skogen.


Vad har ni för personligt mål med er träning?

Personligt mål? Tja personligt mål är givetvis att bli en väl koordinerad, eftertänksam och känslig ryttare med en bra sits och väl skolad hand, som alltid gör sitt bästa för hästen.
Målet med den hästen jag har i dag är att gymnastisera henne så väl det går och att vi lär oss så mycket vi kan. Hon har extremt med problem och det kändes både bra och dåligt när Bent kommenterade att hon var en av de svåraste hästarna han träffat på.
Jag hade nog hellre att han sagt att alla problem ligger hos mig för det hade varit enklare att fixa. But that's life...




Vad är din styka som ryttare?

Min styrka tror jag är att jag har fått en bra känsla för vad det är som inte stämmer hos hästen och att jag börjat få en ganska bra hand, vilket förut var ett av mina stora problem.


Styrka som ekipage?

Ja, du det var en bra fråga. :crazy:
Att vi trivs tillsammans tror jag nog är det främsta. Det går inte fort för oss, men vi lär oss mycket på vägen och det kommer vi bägge ha nytta av senare. Förhoppningsvis så kommer det senare i mitt stos liv vara hennes trav som är henne starka sida och då vår starka sida. Förhoppningsvis inkluderar det så småningom både piaff, passage och ökad trav.


Vad är ni mest stolta över som ryttare?

Att jag har kommit över mina fasoner, som jag hade i början av tonåren, med mitt jäkla humör och tendens att skylla allting på hästen. Att jag nu kan sitta upp på de flesta hästar och peka ut vart det största felet ligger.




Nu har väl i alla fall jag fått skryta för idag. :p
Men det ska man göra ibland också. Man fastnar alldeles för ofta på det negativa. Allt man kan skryta om kan man ju också lägga till ett stort men efter oftast och sedan "trolla" bort det som var positivt.


/Renée
http://www.akademiskridkonst.se
 
Sv: alla på barockforum!

Haft en föreläsare som forskat en del på smärta och just det du funderar kring. Ska se om jag kan försöka komma ihåg hennes namn bara så.. Nu ska vi se här (ni får tänka er att jag letade bland alla gamla föreläsningspapper och det tog ett tag ;) ), Elisabet Stener-Victorin heter hon. Hon är (var iaf) ordförande i SGSS (Sjukgymnasternas sektion för smärta och sensorisk stimulering).

Det finns så många olika typer av smärta och vad de ursprunger i är så olika för olika personer.

Har en av deras tidningar här med en liten artikel där de redovisar vad de gick igenom på vårmötet förra året. Säkerligen har de kommit än längre nu. Det kostar en del att prenumerera som icke förenings/sektionsmedlem, 425:-/år, som stud eller pensionär kostar det 150:-/år. http://www.sgss.nu/ är länken iaf.
 
Sv: alla på barockforum!

Noir2 skrev:
Jag har länge haft teorier om smärta, att kronisk smärta (varesig fysisk eller själslig) gör att kroppen överbelastas och att smärt-reaktionen blir permanentad. Har ni några idéer kring det?

Tessan


Nu har jag inte alls hunnit (eller orkat :o ) läsa igenom hela tråden, men tänkte att jag kan bidra med det jag kan ändå. Jag kan inte förklara allr exakt eftersom jag inte är hjärnkirurg utan blivande massageterapeut, men min lärare som lärde ut hjärnan är MYCKET kunnig i nervsystemets funktioner. Vi pratade förstås en hel del om just smärtupplevelse eftersom det är en rätt viktig bit i massageterapeutes yrke. På de sensoriska nervbanorna finns det en omkopplingsbana på ryggmärgsnivå som skickar tillbaka en impuls som dämpar smärtan. Detta gör att vi kan leva med smärta (eller från början att vi kan springa från rovdjuret trots att vi är skadade). Detta rundgångsystem gör också att smärta kan bli kronisk även efter att smärtorsaken försvunnit. Man kan då lösa problemet med regelbunda oxotoccin utsöndringar, minskad stress ev. terapi om patienten mår dåligt m.m.

Det var ett litet utlägg om smärta. Jag har dock inte tentat dessa kunskaper än så de sitter inte helt hundra :angel: Fråga mig igen om en månad. Just är det bara övre extremiterna som gäller eftersom det är tenta på lördag...

Mvh/Marie
 
Sv: alla på barockforum!

Det finns olika "smärt-system", olika fibrer som förmedlar smärta på olika sätt (alfa-, beta-, delta-fibrer och lite fler indelningar), ytliga och djupa system. För dessa olika system finns det också olika behandlingsmetoder. Akupunktur går på ett system, lågfrekvent TENS ett annat medan högfrekvent TENS går på samma system som akupunktur. Det finns också feedback-system på olika nivåer som antingen hämmar eller förstärker upplevelsen av smärtan. Allt enligt den västerländska läran.

Nu är de delarna av min hjärna frånkopplad för tillfället (är ju "sommarlov" från skolan ;) ), så jag kan inte riktigt redogöra helt och hållet. Finns det inte någon färdig sjukgymnast eller liknande här som kan redogöra för de olika systemen? Borde visserligen repetera lite, så att kolla igenom alla gamla anteckningar kanske inte är någon dålig idé, men den här veckan hinner/orkar jag nog inte.
 
Senast ändrad:
Sv: alla på barockforum!

En annan intressant grej om smärta är att det finns "smärtgrindar" i ryggmärgen.

Vi stark eufori ( då det utsöndras endorfiner) känner man ingen smärta.
tex. de som hänger upp sig i krokar i skinnet.

(som hovslagaer tycker jag at tdet räcker med att var starkt koncentrerad, man märker sällan att man t.e.x raspar sig över knogarna. Man ser blodet och undrar - är det jag eller hästen som blöder?)

Hade aldrig hört talas om att oxytocin lindrar smärta.
jag har lärt mig att det är det hormon som utsöndras när vi tittar på små barn (runda former)
Hm Hajjade just varför mammor glömmer smärtan efter förlossningen...
Har läst någonstans att om man är deprimmerad utsöndrar kroppen inget oxytoccin)

Kul att det alltid finns folk som kan lära en mer =) Jag är idel öra...
 
Sv: alla på barockforum!

Det är en av massagens fördelar, att oxytocin utsöndras. Det utsöndras förresten vid "all" beröring.

Jag kanske ska plocka fram föreläsningspapprena ändå ;)
 
Sv: alla på barockforum!

Oxytocin kanske har med barns runda former att göra, men det man klarlagt så långt är väl att oxytocin är *det* hormonet som sätter igång förlossningarbetet (stimulerar livmoderns arbete/värkarbetet) och stimulerar att mjölkproduktionen får rejäl fart. Tar oxytocinet "slut" under förlossningen så kan det bli som med en del hästar - efterbörden "går inte".
Fick föl i våras, och stoet fick uppenbarligen "slut" på detta - då det allra sista arbetet med att krysta ut efterbörden, och också mjölkproduktionen (fölis diade och diade men det kom inte mycket), helt enkelt uteblev. "Coolt" då att se att inom en halv minut från att man satte droppet med hormonet (oxytocin), så la hon sej ner och krystade ut efterbörden omedelbart - ställde sej upp och fölet smaskade på så det flög mjölk åt alla håll...... Droppet funkade tydligt :)

Ta fram pappren Psycho, vi vill veta mer! :p Har bara nuddat lite lätt angående nervsystem, hormoner och det som hör hit på utbildningen, men hör gärna mycket mer. :) :bow:
 
Sv: alla på barockforum!

Vad rooligt....

Vad utbildar ni er till alla ....

är det någon som kan förklara för mig vad en låsning Är???
 
Sv: alla på barockforum!

låsning? av vad? *totalt förvirrad*

Jag utbildar mig till sjukgymnast, gått ett år och har två år kvar till att bli legitimerad, men sen är det ju andra kurser och utmaningar som väntar efter det.
 
Sv: alla på barockforum!

Oh, det beror väl lite på (vilka leder och vad du menar med pang ;) ). Jag får ibland låsningar i höften, men det är mest muskler som börjar krampa och gör förbannat ont. Måste vrida benet på lite konstiga sätt för att få kramperna att släppa. Höftleden sitter förresten inte där "alla" tror den gör. Den sitter rätt in i ljumsken i stort sett. Där många får ont, på utsidan långt upp på lårbenet, det är senstrukturer över trochanter major. Då är det lite inflammerade senor som "fastnar" och drar och gör ont, kan knäppa till när det släpper. Har iofs en kompis som efter hon tex suttit i skräddarställning så kan höfterna ha låst sig och det klonkar verkligen till när det släpper. Hon har dock inte särskilt ont under tiden vad jag vet (skillnad mot mig). Där handlar det nog mer om ligament?

Höften är också en såpass tajt led att det inte handlar om att huvudet är på väg ur skålen. Där handlar det nog mer om ligament och muskler, främst det senare tror jag. I axelleden däremot, som är en väldigt "öppen" led så vet ju alla att vissa har väldigt lätt för att huvudet hoppar ur skålen.
 
Sv: alla på barockforum!

Jag är med.
Hat hört att den låsningen som jag menar som verkligen säger klonk när den släpper och inte gör ont egentligen beror på förskrumpning av ledkapseln i den riktning man inte rör leden.
Jag är tex överrörlig, sitter jag som en hösäck så blir det jobbbigt att räta mig, Leder i framför allt bröstryggen låser sig gärna. Om jag blir varm i kroppen och rätar mig över en stolsrygg så säger det klonk och jag får tillbaka rörligeheten i bröstryggen.

Någon som vet någt om dess låsningar
 
Sv: alla på barockforum!

Hej Evis
Det var ju en serie om empati på tv.
Har starkt för mig att snubben sa att empati hade med oxytoccin att göra.

Spännande verkligen att lära mera...
 
Sv: alla på barockforum!

Ok, du menar klonkande i ryggraden?

De lederna är ju minst sagt komplicerade ;) Förutom att varje kota ledar på två ställen till varsitt revben (i bröstryggen) så har vi ju disken, mellan kotorna, som är rätt rolig. Disken är uppbyggd av två olika material, nu ska vi se om jag får till det rätt här (rätta mig gärna). Om du tänker dig en rektangel och i den en oval, så ser du disken från sidan i genomskärning. Ovalen finns där för att ta upp ihoptryckande krafter och den yttre vätskan finns där för att "hålla ihop" disken. Ovalen kan i rektangeln röra sig relativt fritt (men ändå segt) och när vi tex lutar oss framåt och trycker ihop rektangeln i ena änden så åker ovalen dit det finns plats = bakåt. När vi då reser på oss måste vi göra det långsamt för att ovalen ska hinna åka tillbaka till mitten för att ta upp krafter på bästa sätt. Fibrerna som bygger upp den yttre vätskan är som zick-zack-mönster som låser varandra och då kan ta upp krafterna på bästa sätt genom att fungera som "fjädrar". Om vi vrider oss samtidigt som vi reser oss låser vi upp zick-zack-fibrerna och disken kan ta upp mindre kraft. Blir kraften för stor på disken kan antingen det yttre materialet gå sönder eller så lägger sig ovalen i ett hörn och trycker ut åt sidan (kanske mot ryggmärgen) istället för att åka tillbaka till mitten.

Speciellt mellan länd- och korsrygg brukar det iaf hos mig kunna låsa sig när jag, som du, suttit ihopsjunken. Leden däremellan är än mer komplicerad eftersom det är i närheten av SI-leden. Vet att Susanne Dietze (tror jag det är..) har gett en förklaring till det i sin bok, men kommer inte exakt ihåg hur förklaringen såg ut och har inte boken här bredvid mig.

Jag har en känsla av att jag bara börjat sniffa på det här området och kommer nog förhoppningsvis lära mig betydligt mer innan jag har min legitimation ;)
 

Liknande trådar

Skola & Jobb Jag har absolut ingen att prata med om detta. Satt och googlade "karriärrådgivning" och kände att jag kanske ska betala för det (så...
2
Svar
22
· Visningar
4 163
Ridning Det här blir ett långt inlägg men skulle vara jättetacksam om nån pallade läsa och ville hjälpa mig att fundera på vad som kan göras...
2
Svar
21
· Visningar
4 285
Ridning Jag rider en kallblodstravare som har lite stressbeteende kvar sen travet. Han vill också göra allt i högt tempo, gärna fullt ös...
Svar
9
· Visningar
2 444
Senast: KSF
·
Hästmänniskan Jag vet att den enda som kan besluta om detta är jag själv, men lite input från oberoende personer kan ju aldrig vara fel, är oerhört...
Svar
16
· Visningar
1 874
Senast: ameo
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp