Sv: akut fång, kan man göra något?
Det första du gör vid misstanke om fång är att ställa in hästen på box med ett mycket tjockt lager kutterspån. Om du har torvbädd eller halmbädd så kan du ha kvar den i botten men det måste vara mycket spån över så att hästen kan borra ned tån och på så vis avlasta hoven. Det duger inte med halm eller torv för det ger inte samma avlastning.
Det andra du gör är att ringa veterinär så att hästen får smärtlindring.
En häst med fång ska inte lastas i den akuta fasen så därför ska du ta ut veterinär och inte åka till klinik. När den akuta fasen är över kan du åka till klinik och du kan gärna ha kontakt med klinik för råd och stöd om din hemmaveterinär inte är uppdaterad på fång men en fånghäst ska i det akuta skedet hållas stilla. Vid vissa speciella fall kan transport ändå behövas men då i såfall efter kontakt med Strömsholm. På Strömsholms hemsida finns mycket att läsa om fång.
För en IR häst är det viktigt att sockerhalten i fodret är så låg som möjligt. Se till att skaffa (om du inte redan har) analys på grovfodret så att du vet vad sockerhalten är. Den sammanlagda sockerhalten måste vara under 10%. Om ditt grovfoder visar sig innehålla högre halter socker så måste du ordna fram ett nytt grovfoder för annars kan ditt grovfoder i sig trigga och underhålla ett anfall. Om det absolut inte går att få fram ett nytt grovfoder eller/och fram till dess så ska du blötlägga hö´t. Blötlägg minst 1 timme innan fodring och byt gärna vatten några gånger för att ytterligare skölja ur sockret. Om du måste byta grovfoder så blötlägg det gamla och byt över försiktigt till det nya under minst 14 dagar så att det inte blir dumt med magen av ett för snabbt foderbyte.
En häst som är IR ska inte ha något stärkelserikt foder. Därför ska man inte ge spannmål.
Om du ger betfor så skölj ur betforn tills vattnet är klart, då har du sköljt bort sockret. Det finns också speedi beet och kwik beet där inte melass är tillsatt. Betfiber utan melass är oftast ett bra foder för en IR häst då det innehåller mycket fibrer. Även speedi beet och kvik beet är bra att skölja tills vattnet är klart.
En häst med fång har exakt samma behov av energi och protein som en frisk häst. Du ska alltså inte bara ge halm som vissa menar, behovet av protein måste uppfyllas och det finns ingen anledning att ge fjolårshö. (Det enda som har försvunnit ifrån fjolårshö´t är vitaminerna. Enda gången det kan vara ide att ge fjolårshö är om hästen får fång på sommaren innan det nya hö´t har kommit in.) Däremot ska en tjock häst bantas men det är ändå viktigt att hästen får det den behöver för att långsamt gå ned i vikt. Att snabb-banta hästen kan vara mycket skadligt för de inre organen.
Endel ger sin fånghäst en diet på halm och lucern eller halm och betfiber ev. med toppning av potatisprotein om det behövs för att höja proteinet. Det kan man göra men då måste hästen verkligen äta halmen så att inte magen kraschar. Behovet av ts är detsamma även för en fånghäst. Betfiber och lucern är också grovfoder.
Du ska se till att magen är i bra form. Ge Yea-sacc eller bakjäst, minst en färsk bakjäst om dagen för att hjälpa hästen att hålla en bra tarmflora. 10 gram Yea-sacc, dvs. 1 msk motsvarar 0,5 kg bakjäst. Yea-sacc finns att köpa hos svenska foder till ett lägre pris än hos Dodson&Horells.
Antiinflamatoriskt som man ger i det akuta skedet är tufft mot magen så därför behöver magen få hjälp. Proviva måste du ge minst 10 liter/dag för att det ska ha effekt och a-fil ska du inte ge då hästar är laktosintoleranta. Det bästa du kan ge är Yea-sacc.
Se i det akuta skedet till att hålla hästen helt stilla. Ta inte ut hästen på gången ens för mockning. Du ska alltså inte heller leda ut hästen till en sjukhage eller så utan det är strikt boxvila som gäller. Det är också viktigt att hästen hålls lugn så se till att den har sällskap så att hästen inte stressar. En lugn häst har större chans att läka än en stressad häst.
En duktig hovslagare är superviktigt! När den akuta fasen är över så ska hästen verkas så att den får en snabb överrullning, alltså kort tå. I vissa fall kan det vara befogat att dra av skorna genast i det akuta skedet, korta tån och sätta mjuka paddar under hovarna för att ytterligare underlätta. Detta i samråd med en duktig veterinär och en duktig hovslagare.
Endel hästar behöver skor och då kan specialbeslag behövas. Det kan vara skillnad på liv och död för en häst med fång beroende på hovslagarens skicklighet och intresse. En fånghov växer fort så hovvård behövs oftare än vanligt.
I framtiden ser du till att hästen hålls varm om hovarna när det är kallt ute, dvs. när det är minusgrader så är det inte alls fel att ha någon form av skydd så att hästen inte blir kall. Jag har ett par smidiga korta transportskydd fodrade med teddy på min häst när det är runt nollan och kallare. Det kan också vara bra att se över ute-tiderna om det är riktigt kallt så att hästen inte står och blir kall. Det finns studier som säger att en häst som har haft fång får skador i hovarna och att den då lättare får fång vid kyla när hovarna blir kalla. Min häst var när han var frisk ute 15-16 timmar/dygn. Nu sedan han fick fång och sedan cushing är han ute ca 12 timmar/dygn. Är det kallare än 5 minus är han ute 8-9 timmar och är det kallare än minus 10 så får han bara gå ut 5-6 timmar just för att han inte ska bli kall.
En "frisk" IR-häst behöver regelbunden motion för att hålla sin IR under kontroll.
Jag har säkert glömt en massa viktiga saker men det finns många fångtrådar här på buke så sök reda på dem och läs dem. Din kunskap gör skillnad för din häst. Din kunskap kan ju göra skillnad på om du kan avgöra om en veterinär är uppdaterad eller om du faktiskt ska ta ut en annan. Samma med hovslagare. Fodret är också jätteviktigt.
En fånghäst kan oftast överleva idag men det kräver mycket av ägaren. Både att man själv läser på men också i uppoffringar, t.ex att man gör i ordning en uppgrusad hage så tid och pengar behövs. Endel hästar kan aldrig mer gå på gräs och då måste man ju ha en bra hage för dem iallafall. Många hästar kommer ändå tillbaka fullt ut i ridning eller körning.
I vissa fall kan man inte häva det akuta skedet och då får man givetvis göra en omvärdering av läget.
Lycka till med din häst!