Sv: Akademisk vs "vanlig" dressyr??
Om folk "påstår" att de upplever en skillnad så ÄR det nog också så - att AR HAR inneburit en skillnad.
För DEM.
Men denna upplevelse, är som jag skrivit i mina bägge inlägg, förstås individuell.
För den som redan innan är medveten och påläst, väl bekant med alla de klassiska mästarna, väl förtrogen med ridhistoria och kultur, för den som redan känner till alla höga skolor och olika läror och som ser ridningen som en livskonst ..så blir skillnaden kanske ingen alls.
Okej, varför då kalla det för någonting annat? Varför påstå att det är en aldeles egen ridkonst när det lika gärna kan vara dressyr?
AR-nissar ser bridong + stång som en 'övergångsbetsling' där strävan är att kunna rida på enbart stången.
AR-nissar har i större utsträckning bladsadlar med ett högt fram- och bakvalv.
Urvalet av bett och sadlar är mycket större för AR-nissen än för den tävlande moderna nissen, som ju måste få sin häst att fungera bra på ett bridongbett och i en bomsadel.
Dessa kan du rida på oavsätt vad du rider eller hur. Vilken utrusning man använder är väldigt individuellt. Sen vill jag bara ta upp en sak - TÄVLING är inte detsamma som DRESSYR.
Sättet att hålla tyglarna skiljer:
AR-nissar rider på 3+1 om de rider på kandar och på en hand ifall de rider på stång.
Och vad har detta att göra med själva ridningen i sig. Jag har inga tyglar alls - rider jag inte dressyr då? Dessutom finns även olika sätt att hålla på inom AR - eller ja, alla håller iaf inte tygeln likadant.
AR-nissar använder sig ofta av trängande tygeltag (och är inte 'förbjudna' att föra handen över manken..)
AR-nissar har vanligen en 'slappare' tygel då de rider på stång
Dressyr för mig..
Sättet att sitta i sadeln kan skilja:
En AR-nisse sätter sig vanligen i avlastningssits om man ska öka på en gångart, jämfört med en modern-nisse som ofta sitter mer tillbakalutad i en ökning.
En AR-nisse rider inte lätt - lättridning innebär en ständig förskjutning av tyngdpunkten
Det måste väl vara väldigt individuellt det med? Dock lättridningen kan jag hålla med om.
Valet av den optimala hästen skiljer:
En AR-nisse väljer troligen hellre en häst som är lämpad den klassiska utbildningsstegen men med mindre gång (för att kunna rida utan att störa och bli störd..).
En modern tävlingsnisses optimala häst är högställd, ca 165-170 och har stort register (stor förmåga både att samla och skjuta på) och stora gångarter.
En satsande AR-nisse har dock inte alls samma behov av en optimal häst som den satsande moderna tävlingsnissen.
Det har nog snarare med ens eget intresse att göra. Och kunskap! Dessutom påstår iaf tränarna att alla hästar accepteras av denna "gren".. Att man väljer en bättre lämpad häst har väl om inte annat att göra med att en person som är väldigt intresserad av AR vill komma upp i de rörelser som inte alla hästar har kapacitet att utföra.
Arbetet vid hand skiljer (från den vanlige moderne dressyrnissens) :
En AR-nisse jobbar hästen i kapson i 'lilla snurren' och travar inte förrän hästen har balans och form. Kan bli månader med bara skritt..
En AR-nisse använder inte inspänningstyglar överhuvudtaget
En AR-nisse arbetar på lång tygel
En AR-nisse jobbar ibland vid pilarer
En AR-nisse gör ofta öppnor och slutor vid hand (i kapson)
Detta är ju också individuellt och dressyr som allt annat? Att man i regel inom dressyre sällan jobbar vid hand har ju med stor sannolikhet att göra med den allmänna okunskapen som regerar bland hästfolket. Det är inget som vi fått lära oss från grunden.
Ridbanans utseende kan skilja:
En AR-nisse klarar sig utmärkt med en carré (en liten ridbana på typ 11mx11m)
Jaså, detta är för mig en picadero. Det använder jag mig av också.
En AR-nisse 'förböjer' ofta sin häst i sidled på volten
En AR-nisse skrittjobbar mycket
En AR-nisse skritta gärna riktigt långsamt
En AR-nisse kan 'joggtrava', medan den moderne nissen vill ha mer uttryck och energi i gångarten.
En AR-nisse håller sig betydligt mer i den bärande delen av registret medan den moderne nissen även jobbar mycket med påskjutskraften.
En AR-piaff och en tävlingspiaff ser inte likadan ut och en AR-passage och en tävlingspassage ser inte likadan ut (tävlingspiff & puffen är mer uttrycksfulla och spektakulära, men kanske i gengäld ngt mindre bäriga och med mindre ryggschwung)
En AR-nisse rider halva steg
En AR-nisse rider fyrtaktsgalopp
En AR-nisse rider terre-á-terre
En AR-nisse rider levad och pesad
En AR-nisse som nått långt har en häst som kan ett eller flera skolor ovan mark (courbette, croupade, ballotad, kapriol..)
När det gäller skrittarbete måste jag säga att där är AR-folket mycket duktiga på att lägga vikten. Men att veta hur man arbetar en häst i skritt är för mig fortfarande dressyr. Även om man i hästsverige är väldigt dåliga på att arbeta hästar i skritt.
Längden på ridpassen skiljer:
En AR-nisse rider ofta korta pass (20 min)
En modern nisse typiska pass ligger på 45-60minuter
På ridskolan kanske. Jag har aldrig ridit så länge för en dressyrtränare. Mina pass är ca 20 minuter långa.
Kanske blir det enormigt om jag fortsätter.
Vart kommer alla dessa fördommar om dressyr ifrån? Som om det som lärs ut på ridskolan är den enda dressyren.
Jag vill dock tacka för ett MYCKET bra inlägg.
NU har jag fått en mycket större inblick i vad AR är för ngt. Sen att jag tycker att det lika gärna skulle kunna kallas för dressyr är en sak. Jag säger inte heller att jag har rätt, jag säger att jag har svårt att förstå denna kategorisering och fördommarna som verkar finnas i denna "gren".. Jag skulle inte kunna påstå och stå för att detta är något annat än dressyr egentligen. Men som tränare jag red för sa - detta är eg inte en gren utan snarare ett sätt att träna häst på. Så långt är jag med. Men att säga att det inte är dressyr?.. Jag vet inte.. Det kanske är min allmänna uppfattning om kategorisering som gör det.
Men men, nu har jag iaf fått se vad som "klassas" som AR. Jag antar att det är så långt jag kommer i detta. Så får vi se vad jag har att säga efter träningen.