Sv: Volt tillbaka och framdelsvändning
Enkelt uttryckt kan man säga att man "puttar" på hästen för att få den att flytta sig. "Puttar" man med båda benen går hästen framåt om inte tyglarna stoppar, då backar den istället. "Puttar" man med ena benet ska hästen flytta sig från "putten". Ytterskänkel får då en vändande funktion, den "puttar" in hästens framdel från spåret i en halvcirkel, sedan slutar den låter hästen gå rakt fram tillbaka till spåret. Om hästen vänder alltför tvärt, "puttar" innerskänkel tillbaka den ut på halvcirkel, den kan även avbryta vändningen när det är dags att gå rakt fram, så att inte hästen gör en hel volt.
Det är ju den enkla varianten. I verkligheten använder man ju skänklarna, sits, position hela tiden och understödjer med tyglarna för att förtydliga vad man vill. Så om hästen tappar energi i volt tillbaka måste man kanske driva mer med innerskänkel för att få mer aktion, hålla in ytterbog eller ytterbak med ytterskänkel för att få den att inte sladda ut från volten etc. Det beror på hästen du rider och vad instruktören vill att du ska uppnå.
I framdelsvändning ska du putta hästens bakdel runt framdelen. Den skänkel du puttar med blir inner, helt enkelt för att du ska ha hästen ställd åt den sida du har tänkt putta på. Ytterskänkeln behövs om hästen backar eller skruvar framhovarna, för framhovarna ska gå som på en liten, liten volt och då måste ytter fram ta små små steg så ytter skänkel ska vara beredd att vara framåtdrivande om det behövs. Samtidigt måste ytter tygel vara beredd att bromsa eller släppa fram beroende på hästens reaktion på den sidförande "puttande" skänkeln, en del hästar väljer att gå framåt trots att man bara använder hjälperna på ena sidan. Framdelsvändning kan användas för att lära in ryggning så därför kan hästen lika gärna välja att backa om man stoppar för mycket. Inner tygel får inte dra huvudet bakåt, bara få hästen att vrida huvudet så att du ser ögonbågen på den sidan. Eftersom du vill putta bakdelen har du innerskänkeln lite tillbakadragen, ytter ligger kvar i normalläge.