Sv: Vitlök
Nja, inte riktigt så heller.
Men vi människor har ju en enzym i saliven, som ska neutralisera syror. Vi är dessutom INTE gjorda för att småäta hela tiden. Vi har ett högre pH i munnen än hästar. När vi äter så sänks pH (mer av vissa saker) och enzymet börjar jobba. X tid efter måltid har enzymet jobbat klart och pH är neutraliserat igen. Äter vi hela tiden är pH fel hela tiden. Socker är en av de saker som startar syraangrepp. Förenklat.
Hästar har betydligt lägre pH i sin munhåla och saknar helt enzymet. De är också designade för just småätning 'hela tiden'. Så socker är ingen fara så, då effekten som sker hos människor uteblir och således risken för tänderna.
MEN, om hästen har en tandskada av annan orsak och det där samlats bakterier. Så vissa bakterier tycker socker är mums. Tror det är det du menar =) Det är dock inte för 'minsta lilla skråma', men just om man har något annat problem med tänderna där det finns bakterier, då är socker inte bra.
Men det är inget man normalt behöver bekymra sig om. Hästen får via gräs och hö/hösilage bara i sig mycket större mängder socker. T ex så ett grovfoder (hö/hösilage) med LÅG sockerhalt har max 10% socker. Det innebär 100 gram socker/kg TS, eller 84 gram socker/kg hö. 10 kg hö = 840 gram socker, dvs 0,84 kg socker alltså. Vad är det i ett bitsockerpaket, 500 gram? Som jämförelse. Och det var då ett hö med LÅGT sockerinnehåll.
Sen, det är ju ingen nackdel alls ge något annat, men om man nu gillar att ge sockerbitar och har en frisk, normal häst som tycker om socker, så kan man utan fara ge den 10 sockerbitar/dag om man vill utan att behöva oroa sig för hål i tänderna.
Och sockerbitsjämförelsen är inte så dålig i tråden - för hästar äter inte raffinerat socker naturligt. Dvs raffinerat socker/sockerbitar, prinsesstårta eller vitlök - inget av dem är en naturlig del av kosten för en häst =)