Sv: Vilodagar?
Fysisk & mental uthållighet
"Hundarna har fått träningsfria (mental träning) dagar, däremot så fick Lyxa sig ett ordentligt fyspass igår tack vare Andreas. En rejäl löprunda på 9,34 km på 49 minuter blev det, och när de kom hem så ville hundrackarn ändå spela fotboll !
Hon har fått en grym kondition och återhämtningskapacitet lilla damen, tack vare allsidig fysisk träning med succesivt ökad längd och ansträningsnivå, samt vilodagar för återhämtning. Det känns skönt att veta att hon har den grunden att stå på inför all sorts träning som hon får . Hon är ett vältrimmat muskelpaket (till skillnad från sin förare ) som orkar med allt jag ber henne om och bara får bättre och bättre uthållighet och återhämtningskapacitet.
Detta har fått mig att tänka lite på vikten av att hålla (tävlings)hunden i ett topptrim, både fysiskt och mentalt.
För det är ju så, att det är inte bara snygga detaljer och snabba reaktioner som är det viktiga i träning. Det viktiga(ste) är att hunden orkar med träningen, både mentalt och fysiskt. Gör hunden inte det, då kommer inte resultaten bli det man önskar på något plan, och man kommer att bryta ner hunden (mentalt OCH fysiskt) istället för att bygga upp den.
Som exempel, något av det värsta jag vet är hundägare som tränar ex. agility med sin hund utan att ha gett hunden de fysiska förutsättningarna för det. En hund som väger ett X antal kg för mycket, och/eller saknar ens den grundläggande konditionen, hur kan man kräva att den ska orka ta sig igenom ett träningspass agility, än mindre en hel agilitybana? Och att sen då bli arg på hunden för att den “slarvar” eller inte “tar i”, och ställa sig frågande till varför ens hund inte verkar gilla agilityträningen eller varför den saknar fart på banan… Undra hur kul föraren skulle tycka det var om någon tvingade denne att ställa upp i ett 3000 m hinderlöp utan några som helst förutsättningar, och sen blir förbannad på den om den inte orkar hela vägen…?
Personligen, så ser jag den fysiska träningen som långt viktigare träning (ur hundens och vårt samspels synpunkt, inte nödvändigtvis ur tävlingssynpunkt ) än momentträning. Är jag tvungen att välja mellan dem, så ser jag det som mycket viktigare att mina hundar kommer ut och får din dagliga promenad med lösspringande och runtflamsande, än att vi ska traggla perfekta apportgripanden eller en stadig fotposition. Och om jag skött min hunds fysiska träning så kommer jag att efter promenaden kunna träna detaljer och moment, för hunden har en sund själ i en sund kropp och orkar med bägge delarna .
Jag tror även mycket på att variera sin träning så den inte blir ensidig och enformig, och så den passar just DIN hund! Promenader, joggingturer, backträning, vattentrask, simning, skogspilates, skritträning, hoppteknik, klövjeväska, budföring/rapport, cykling…. möjligheterna är oändliga, och alla dessa kombinerat med återhämtning, massage och vila, kommer ge dig en stark och frisk hund.
Fast det är ju inte heller hela bilden, utan även den mentala uthålligheten måste ju tränas, och den uthållighetsträningen är MINST lika viktig om man vill ha en hund som håller för träning och tävling!
Jag ser rätt ofta hundar som brister i fokus på det man tränar för stunden (ex blicksläpp i fotgåendet, går ner sig när man länkar moment, tappar attityd etc), och en av anledningarna (givetvis kan det finnas andra!) är ofta att hunden inte har den mentala uthålligheten för det man tränar. Hundar vars mentala uthållighet inte har tränats kan ligga på en valps nivå (även om hunden är flera år gammal) vilket kan vara så lågt som endast ett par sekunders koncentrationsspann.
Detta brukar ibland kallas för att hunden “brister i engagemang/intresse för övningen”, och många brukar försöka förbättra detta genom att höja förstärkningsfrekvensen (= sänka tiden det tar mellan belöningar för hunden). Och visst kan det hjälpa i vissa fall på extremt lågmotiverade hundar (min Homer är ett sånt typfall som behöver förstärkning OFTA
) om man är väldigt, väldigt duktig på att inte fastna på samma kriterienivå (=vad min hund måste prestera för att få sin belöning) utan hela tiden höja kriteriet i rätt tid.
Men i många fall så tycker jag att detta istället hämmar hundens utveckling! Man riskerar att belöna bort hundens “jävlar anamma” och dess driv att jobba för sina belöningar eftersom den vet att “snart kommer det en belöning till vad jag än gör, så varför anstränga mig det där lilla extra?”. Och höjer man inte kriterierna på ett korrekt sätt i rätt tid, då får man snart en hund som står kvar på samma utveckligsplatå hela tiden och aldrig tar några kliv framåt.
Vad jag personligen hellre skulle vilja rekommendera, är att man börjar utveckla hundens mentala uthållighet och tänja på dess gränser genom att så tidigt som möjligt börja länka beteenden. Så fort ens hund har några beteenden den kan utföra, så sätt samman dessa i korta, korta nonsenskedjor som hunden måste utföra för att komma åt sin belöning!
En valp som t.ex kan följa dig under baklängesmarch 3 steg och göra en nosdutt i din hand, sätt samman dessa två så har du redan där en 2 länkars kedja! Lär sig valpen sen t.ex sitt, släng in det också så har du en tre länkar lång kedja där hunden måste arbeta sig igenom för att få belöningen.
Korta, korta kedjor, gärna tidigt under hundens liv (men det är aldrig försent att börja!) ger den en grundläggande förståelse för att jobba vidare, hålla igång, driva igenom, för tillslut så kommer den fram till sin älskade belöning! Detta ger hunden grundträning i sin mentala uthållighet som, om den succesivt utvecklas med längre och mer avancerade kedjor, kommer få hunden att klara av att jobba sig igenom långa lydnadsprogram med konstant fokus och stark attityd!
Så känner du att din hund “lägger av”, tappar fokus, tappar attityd eller liknande… testa att lägga in mer länkningsträning i er träning tillsammans. Det kan göra susen !"