Sv: vill inte ta bort taggtråd?
Som syrran skriver, finns det en hel del konstigheter i den här saken.
Taggtråd passar inte för livliga hästar i små hagar med livliga barn omkring, d v s de flesta hästar idag. Däremot finns det hundratusentals hästar som trivts så bra i stora naturbeteshagar, ofta tillsammans med nötkreatur, att de inte ägnat stängslet någon nämvärd uppmärksamhet: Skogs- och lantbrukets kallblod, en mycket stor kunskapsbas. Till den kunskapsbasen hör den fasta övertygelsen att en översnöad eltråd, en eltråd med växtlighet som jordar eller som dränkts av högvatten på en strandäng inte är en eltråd – det är en tråd som många hästar inte respekterar.
Lästips:
2007 gjorde SJV på regeringens uppdrag en utredning, ”Användande av taggtråd”. Den grundades på veterinärstatistik och enkät till distriktsveterinärstationer. Rapporten kom fram till att siffrorna inte gav någon säker bild, men att
1) Övergiven taggtråd är en risk för dem som rider ut, och måste bort. Enligt både miljöbalken och SJV:s föreskrifter är djurägaren skyldig att ta bort sådan skräptaggtråd.
2) Det gick inte att säga om någon stängseltyp gav större eller mindre risker
3) Eftersom hästar är flyktdjur, kan man ändå tänka sig att förbjuda taggtråd för just dem
Hämta gärna hem rapporten,
10 (tio) sidor från jordbruksverket
http://www.sjv.se/nyhetsarkiv/nyheter/taggtradenanvandsalltmindre.5.7502f61001ea08a0c7fff119745.html
Den vetgirige kan kontakta rapportförfattaren som senare jobbade på länsstyrelsen i Jönköping, och begära att få ut hela rapporten på
17 (sjutton) sidor. Då får ni även den statistik som hela rapporten grundar sig på, och av den framgår att punkt 1) och 2) ovan stämmer, men det finns ingen täckning för punkt 3) Däremot kan man se att enligt enkäten står taggtråd för i snitt 1 av 19 stängselskador, och enligt statistiken 3,3 av 15. Är det någon som vet varför SJV publicerar halva rapporter?
Enligt vägverkets statistik kan som jämförelse nämnas att ca 5 hästar om året mister livet i tågolyckor (biltrafik oräknat). Ett fungerande stängsel är en trygghet för hästen.
Förbudet mot taggtråd är en föreskrift, inte lag. Lagar röstas igenom av riksdagen, men en föreskrift enligt djurskyddslagen kan nära nog beslutas av en enskild tjänsteman. Djurskyddsmyndighetens föreskrift skickades ut på remiss med diarienummer 2005-0653 för svar inom knappt tre veckor.
Remissen skickades till rid- och travföreningar, djurskyddsorganisationer och myndigheter mf l, Fåravelsförbundet och Sveriges Grisproduvcenter – men inte till någon kallblodsförening. Faktamässigt hänsvisade remissen till en ”mer heltäckande utredning” som myndigheten gjort hösten 2004.
Tydligen gällde beslutet bara till augusti 2007, för i juni 2007 togs beslut om förbud igen, nu som DFS 2007:6.
Tydligen var man osäker på vad man skulle förbjuda, för i föreskriftsmotiven som gavs ut en vecka senare står det att taggtråd kan ge mycket allvarliga skador medan eltråd kan ge skador som medför avlivning av hästen. En vecka senare, 1/7 2007, lades djurskyddsmyndigheten ner.
Våren 2011 ville Radio Sörmland se den ”mer heltäckande utredningen”.
Ingen på SJV hittade utredningen, förmodligen för att den aldrig hade gjorts:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=4437670
Tydligen baseras föreskriften numera på tyckande. Begär gärna att få veta vad det tyckandet baserar sig på!
Alltså:
Enligt den gamla föreskriften borde hästar inte gå bakom taggtråd, och på det viset försvann den onödiga taggtråden. Nuvarande förbud försämrar livet för hästar på naturbetesmarker, och förbudet kom till på ett sätt som bara passar i en bananrepublik. Nu får vi se vad riksdagen säger:
http://www.atl.nu/lantbruk/de-vill-ha-taggtraden-kvar