Jag vill helst läsa omväxlande tjocka OCH tunna böcker, båda varianter har sin egen charm. Från någon liten tankeväckande novell till tegelstenar som man arbetar sig igenom bit för bit under flera veckors tid eller kulna höst- och vinterkvällar.
Lättsmält och tyngre vill jag också varva, möjligen med övervikt för tyngre då. Ratar definitivt "humor" böcker som "alla ska läsa" typ Hundraåringen och Ove. Hellre feelbad än den typen av feelgood, oavsett om det gäller litteratur eller film. Men några roliga som man förväntas läsa tycker jag om, till exempel Liftarens guide till galaxen, så ingen regel utan undantag. Chicklit, sällan.
Böcker med titlar som "Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött", eh, NEJ tack.
Deckare läser jag väldigt sällan numera, får liksom nog av kriminalfall i jobbet och stör mig mest på alla orealistiska eller felaktiga saker om åtminstone skildringar av det svenska rättsystemet. Jag orkar inte heller läsa helt överdrivna skildringar av våldsbrott då det känns motbjudande i största allmänhet. Stephen Kingböcker läste jag många för 20 år sedan, liksom Dean Koontz men ids knappast närma mig nu. Läser jag någon gång en deckare så ska det helst vara med någon annorlunda twist, gärna något geografiskt intressant som Damernas detektivbyrå eller de där deckarna som utspelar sig i Istanbul.
Jag gillar inte alla klassiker, men ger mig gärna i kast med dem och tycker om många av dem. Även jag stöp på Bröderna Karamazov men tycker om Brott och straff, till exempel. Kanske delvis för att det är kul med en djupare insikt i alla de andra referenser som uppstått, just för att de är klassiker. Men också för att det ofta är bra berättelser till exempel från Selma Lagerlöf, Charles Dickens och sådana någorlunda lättlästa klassiker. Har nyss börjat på Mrs Dalloway av Virginia Woolf som inte känns alldeles lättsmält men ändå givande.
Men som en vetgirig typ i största allmänhet så gillar jag nog allra mest faktaböcker och/eller biografier med tonvikt på samhälle/politik/historia och gärna med inslag av psykologi. Typ Martin Gelins böcker, böckerna om Thomas Quick, Lasermannen eller Mördaren i folkhemmet om Olle Möller (de verkliga skildringarna av kriminalfall läser jag med stort intresse, det är de påhittade som jag inte är sugen på). Håller nu på med Tänka, snabbt och långsamt (det går ganska långsamt, tappade bort mig vid tidigare försök och fick börja om. Men ändå).
Jag tänkte först att jag inte alls gillar fantasy, men sedan kom jag på att Sagan om ringen tycker jag ju om, och Landet Narnia och Michael Endes böcker älskade jag som barn/tonåring så jag vet inte, det kanske mest är att jag inte tar mig tid att läsa något sådant nu?