Sv: Veterinärbesiktning
Hej, du har fått en del svar som är bra. Tänkte fylla på med lite info om vad det är som du som köpare ska tänka på när du väljer besiktning.
Veterinärbesiktningen är ju till för dej som köpare så att du gör din sk "undersökningsplikt" som du måste göra när du köper något. Om du ska få rätt mot säljaren i domstol så måste du visa på att du undersökt "varan" (hästen) före leveransen. Självklart kostar veterinärbesiktningen pengar och ju mer du undersöker desto mer pengar kostar det, därför får man ha någon rimlighet med i det hela, sett till vad hästen är värd. Om en häst kostar 20.000 är det ju inte rimligt att lägga ned lika mycket pengar på röntgenplåtar för att veta att det inte är något fel på den. Men ju mer pengar hästen kostar desto mer pengar riskerar man att förlora som köpare och då är det kanske vettigt att röntga vissa leder, speciellt om hästen haft någon skada tidigare.
Enklaste veterinärbesiktningen innebär att en veterinär åker ut, lyssnar på hjärta och lungor, känner igen om hästen, tittar på tänderna, longerar hästen i trav i båda varv och gör böjprov för att se om hästen reagerar på något ben. Först kollar förstås veterinären att det är rätt häst, utifrån färg, tecken, eventuell märkning.
Samma veterinärbesiktning kan du öven få på klinik, fördelen med detta är att du direkt kan gå vidare och begära röntgen eller ultraljud om den första undersökningen visade något som du vill gå vidare och undersöka mera. På kliniken finns också löpgång och longervolt med bra underlag så att man verkligen kan se hur hästen rör sig (det är ju inte alltid man har perfekt underlag på stallplanen hemma).
Vissa raser har problem med vissa sjukdomar som gör att man kanske vill ha röntgenplåtar just för detta, t ex islandshästar som har benägenhet för spatt, då röntgar man hasen för att säkra att det inte finns några problem där.
Som resultat från besiktningen får du ett protokoll där det antingen står att det inte finns några anmärkningar, eller att det finns anmärkningar som påverkar hästens användningsområde eller att det finns anmärkningar som veterinären inte kan bedöma om de påverkar användningsområdet eller inte (oftast därför att besiktningen visar att hästen är halt, men varför den är halt behövs fler undersökningar för att ta reda på).
Intyget från besiktningen behöver du när du ska försäkra hästen, försäkringsbolaget vill gärna ha in en kopia på att allt är grönt.
Lycka till med ditt hästköp.