Sv: Veterinärbesiktning på tävling
Angående tävlingsveterinär:
Jobbar oftasom tävlingsveterinär. Förstår inte det där med flygande besiktning? Det står klart och tydligt att man ska inpektera hästen och se den trava UTAN skydd eller täcke, enbart visad i träns vid besiktning. Jag brukar ALLTID titta på hästen, gå ett varv, känna på lymfknutorna (ja, jag använder engångshandskar), och tittar på mungiporna. Om hästen har bettplattor, tittar jag under dem. Vikt fästs också om hästen är rakad över någon led eller jugularvenen. Har faktiskt upptäckt otillåten medicinering genom att se en raktning över venen på halsen, och ägaren valde att stryka hästen. Viktigt är också att titta på benen, om det finns skador som kan härröras från barrering osv. Detta är vårt JOBB. En besiktning ska göras INNAN hästens första start.
Vill också passa på att framföra en "vädjan". Alltför ofta händer det att folk är ute alldeles för sent. Om man arbetar från kl 6.30 på morgonen, till sent på eftermiddagen, kvällen, behöver faktiskt även veterinären små pauser från besiktningen- för att gå på toa, ta en kaffe, äta lunch, och framförallt: även sköta de andra uppgifterna som man har som tävlingsveterinär- se på banan, framridningen, doping osv. ÄR TRÖTT på nonchalanta ryttare som trots att vetbesiktningstiderna står uppskrivna i ryttarmeddelandet ändå blir helt HYSTERISKA om man inte står på besiktningen, trots att man har besiktningspaus. Och dessutom alla nonchalanta ryttare som inte har nummerlappen med sig. Det är inte veterinärens påfund att dessa ska följa hästen under en tävling, utan det står klart och tydligt i TR. Att vara i god tid är också bra eftersom det ibland blir köer. Om man är ute mycket och tävlar, vilket man ofta är när man tävlar regiionalt och nationellt, borde man ha tillräcklig erfarenhet att veta att man ska ha nummerlappen redo, skydden av vid vetbesiktning.
Och jag tror också att veterinären behövs ibland mer vid lokala tävlingar. Däremot hoppas jag att man fortsätter att arbeta under jordbruksverket. Man ska vara en "myndighetsperson", med befogenhet att kunna stoppa ekipage eller tom hela tävlingen om så behövs, och då gäller det att inte vara anställd av tävlingsplatsen- kan komma i jävsituationer. Dessutom är man garanterad lön från SJV, och jag är rädd att man kommer att se mer "svartjobb" och press på att jobba ideellt om man inte är anställd genom SJV. Det är ofta trevligt att vara tävlingsveterinär, men så roligt är det inte att man vill arbeta utan lön. Skulle någon ens komma på tanken att be en advokat eller rörmokare att jobba utan lön i 10 timmar en helgdag?? Att vara veterinär är ett yrke, inte en hobby. Däremot kan jag också tycka att klubbarna ibland tar ut för mycket i veterinäravgift.
Tack för att jag fick skriva av mig lite...