Veterinärbesiktning på tävling

Sv: Veterinärbesiktning på tävling

Visst, men över viss höjd måste ju vet vara på plats hela tävlingen och det kan bli många timmar. Men visst tar många föreningar schablonmässigt 100 kr (eller mer) utan att räkna på vad det faktist kostar.
 
Sv: Veterinärbesiktning på tävling

Ok, vi tar det igen. Säg 130 ekipage á 100 kr blir 13000 kronor in. Tävlingen är mellan 9 och 17. Besiktning startar kl 8. Det blir 9 timmar. Vet ska ha 585 kr/timme. 585x9 är 5265 kronor. Klubben tjänar 7700 kronor. Besiktningen borde alltså kostat 41 kronor.

Vi har ju diskuterar detta tidigare, jag kan inte förklara tydligare och du förstår ändå inte? Varför tycker du det är ok att klubbarna tar ut en smygavgift?

MEN nu var det inte avgiftsstorleken som var huvudfrågan i den här tråden.
 
Sv: Veterinärbesiktning på tävling

Jag vet precis hur det fungerar och förstår vad du menar. Och håller med dig, missade du det?
 
Sv: Veterinärbesiktning på tävling

Jag tycker att man skulle låta tex domaren eller ÖD kunna göra en besiktning på samma sätt som en flygande besiktning skulle gå till. ÖD eller annan domare skulle få stoppa ekipage som inte bör starta. Detta skulle ju inte kosta något extra eftersom de ändå måste vara där.
 
Sv: Veterinärbesiktning på tävling

Vill ngn förklara för mej tydligt vad skillnaden är på traditionell och flygande besiktning *nyfiken*

Håller med om att 100 spänn är ganska mkt. Startade reg. tävling i helgen (2 klasser) och sammanlagt fick jag betala 320:-! Ganska mkt pengar för en tävling, men det är ju tyvärr vad det kostar :(
 
Sv: Veterinärbesiktning på tävling

Icke! En veterinärbesiktning ska göras av en veterinär, inte av en domare eller en överdomare utan någon kompetens på området.
 
Sv: Veterinärbesiktning på tävling

Det intressanta är att i dressyr räcker det med att domaren ser hästen på banan. Dressyrdomaren har ju inte heller nån som helst kompetens på området men ser iaf hästen under längre tid än vet gör på bes.

Visst inser jag skillnaden mellan hoppning och dressyr i skaderisk/belastning på en redan "ickefräsch" häst men håll med om att det är märkligt.

Eller varför inte fundera på varför det är OK att hästen hoppar 1,10 på lokal tävling utan bes men inte på reg? :angel:

Lite OT men intressant att fundera på. ;)
 
Sv: Veterinärbesiktning på tävling

Eller för den delen, okej att hästen hoppar 1,15/LB+5 på lokal tävling men inte att den hoppar 0,90/LD på regional. (Jag har sett det endast en gång iofs men ändock.)
 
Sv: Veterinärbesiktning på tävling

Ur Ridsports nätupplaga:

I dag den 21 november överlämnar Bertil Norbelie sin utredning om veterinär medverkan på tävlingar med djur till jordbruksminister Eskil Erlandsson. Utredningen, med baskravet på fortsatt gott djurskydd, föreslår ändringar som talar för att det kommer att bli både enklare och billigare att engagera tävlingsveterinärer inom ridsporten.

Norbelie konstaterar i sin utredning att den ordning som gällt sedan 1996 har varit både administrativt och juridiskt komplicerad. Han påpekar också att det under de drygt tio åren inte har förekommit någon kompetensutveckling bland de veterinärer som medverkat på ridsporttävlingar.

I det förslag som presenteras, och som kräver en ändring i djurskyddslagen, ska veterinär medverkan på tävling inte längre vara en myndighetsutövning. Huvudansvaret flyttas därmed från Jordbruksverket till länsstyrelserna som tillsammans med sporten ska upprätta ett register över tävlingsveterinärer och ansvara för deras kompetensutveckling. Tävlingsveterinärer behöver inte, som i nuvarande ordning, vara anställda för sitt uppdrag och veterinärer som vill hjälpa sin klubb kan medverka ideellt.

Enligt utredningens förslag ska det inte enbart bli billigare att anlita tävlingsveterinär. Det kommer också att krävas veterinär medverkan på färre tävlingar. Nuvarande regler i hoppning med veterinär på tävlingar med svårighetsgrad över 1,10-höjder och för ponny Lätt B föreslår utredningen ändras till veterinär medverkan endast på tävlingar med hinderhöjder över 1,20 respektive Lätt A.


Jaha....
 
Sv: Veterinärbesiktning på tävling

Det vore väl nice om veterinären kunde jobba ideellt iaf. Men gränsen har väl varit rätt bra dragen mellan lokal och regional tävling?!
 
Sv: Veterinärbesiktning på tävling

Jag kan ju tycka att behovet är större på lokal än på nationell.
 
Sv: Veterinärbesiktning på tävling

Angående tävlingsveterinär:

Jobbar oftasom tävlingsveterinär. Förstår inte det där med flygande besiktning? Det står klart och tydligt att man ska inpektera hästen och se den trava UTAN skydd eller täcke, enbart visad i träns vid besiktning. Jag brukar ALLTID titta på hästen, gå ett varv, känna på lymfknutorna (ja, jag använder engångshandskar), och tittar på mungiporna. Om hästen har bettplattor, tittar jag under dem. Vikt fästs också om hästen är rakad över någon led eller jugularvenen. Har faktiskt upptäckt otillåten medicinering genom att se en raktning över venen på halsen, och ägaren valde att stryka hästen. Viktigt är också att titta på benen, om det finns skador som kan härröras från barrering osv. Detta är vårt JOBB. En besiktning ska göras INNAN hästens första start.

Vill också passa på att framföra en "vädjan". Alltför ofta händer det att folk är ute alldeles för sent. Om man arbetar från kl 6.30 på morgonen, till sent på eftermiddagen, kvällen, behöver faktiskt även veterinären små pauser från besiktningen- för att gå på toa, ta en kaffe, äta lunch, och framförallt: även sköta de andra uppgifterna som man har som tävlingsveterinär- se på banan, framridningen, doping osv. ÄR TRÖTT på nonchalanta ryttare som trots att vetbesiktningstiderna står uppskrivna i ryttarmeddelandet ändå blir helt HYSTERISKA om man inte står på besiktningen, trots att man har besiktningspaus. Och dessutom alla nonchalanta ryttare som inte har nummerlappen med sig. Det är inte veterinärens påfund att dessa ska följa hästen under en tävling, utan det står klart och tydligt i TR. Att vara i god tid är också bra eftersom det ibland blir köer. Om man är ute mycket och tävlar, vilket man ofta är när man tävlar regiionalt och nationellt, borde man ha tillräcklig erfarenhet att veta att man ska ha nummerlappen redo, skydden av vid vetbesiktning.

Och jag tror också att veterinären behövs ibland mer vid lokala tävlingar. Däremot hoppas jag att man fortsätter att arbeta under jordbruksverket. Man ska vara en "myndighetsperson", med befogenhet att kunna stoppa ekipage eller tom hela tävlingen om så behövs, och då gäller det att inte vara anställd av tävlingsplatsen- kan komma i jävsituationer. Dessutom är man garanterad lön från SJV, och jag är rädd att man kommer att se mer "svartjobb" och press på att jobba ideellt om man inte är anställd genom SJV. Det är ofta trevligt att vara tävlingsveterinär, men så roligt är det inte att man vill arbeta utan lön. Skulle någon ens komma på tanken att be en advokat eller rörmokare att jobba utan lön i 10 timmar en helgdag?? Att vara veterinär är ett yrke, inte en hobby. Däremot kan jag också tycka att klubbarna ibland tar ut för mycket i veterinäravgift.

Tack för att jag fick skriva av mig lite...
 
Sv: Veterinärbesiktning på tävling

De flesta klubbar byggar på ideellt arbete. På det här sättet kan en veterinär göra sina arbetsdagar på klubben som veterinär i stället för att t.ex stå på banan eller måla hinder. Precis som domare, banbyggare och andra kunnat göra sina arbetsdagar inom sitt område.
 
Sv: Veterinärbesiktning på tävling

Vad menar du med detta?
Jag har läst tråden men tycker att en regeländring kanske kunde vara bra. Som någon annan skrev så behövs ingen vet på dressyrtävling varför? Är aldrig dressyrhästar dåliga? Och som någon annan också sa så är det oftare att hästar på lokala tävlingar är lite halta än på nationella. Har dessutom sett på ett flertal dressyrtävlingar där vissa hästar är lite ojämna eller är lite hostiga och snoriga, varför behöver ingen vet kolla dessa?
Likväl som en dressyrdommare kan stoppa ett ekipage kan väll hoppdommaren eller överdommaren göra det?
 
Sv: Veterinärbesiktning på tävling

Eeh? Jag skapade tråden och jag svarar i den. Då har jag naturligtvis läst den också. Men jag förstår ändå inte vad du frågar om. Är det inte lättare att du skriver vad du vill än att jag ska gissa?
Vad menar jag med vad?
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Hej! Vill nog egentligen mest skriva av mig, det känns tungt och jobbigt och vet inte hur jag ska tänka. Jag har haft egen häst...
Svar
15
· Visningar
1 061
Senast: Bison
·
Hästhantering För cirka 5 månader sen köpte vi dotterns första ponny, "världens tryggaste och snällaste barnponny". Provridningen gick ok, dottern var...
Svar
13
· Visningar
3 968
Senast: Mabuse
·
Hundhälsa Vi i vår familj har under hösten hamnat i en fasansfull situation, som gjort och gör mig så upprörd och ledsen. Den 20:de september i år...
14 15 16
Svar
311
· Visningar
26 640
Hästvård (Lång text men behöver verkligen hjälp) Hej! Jag sålde en hopphäst för ca 1,5 år sedan till en hobby ryttare som skulle ha honom som...
2
Svar
39
· Visningar
10 978
Senast: QueenLilith
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp